Znaleziono 0 artykułów
17.10.2023
Artykuł partnerski

Eksplozja smaków, bogactwo aromatów, feeria barw

17.10.2023
Foof Hall/ Fot. Materiały prasowe

Polska, Hiszpania, Meksyk, Włochy, a może Tajlandia? Choć sezon urlopowy już się zakończył, ten na kulinarne podróże trwa przez cały rok. Szczególnie że w Warszawie jest miejsce, w którym znajdziemy restauracje kuszące aromatami i smakami ze wszystkich zakątków świata. Sprawdzamy, jakie smakołyki czekają na nas w Elektrowni Powiśle.

41 restauracji, barów i kawiarni w jednym miejscu. Kuchnie z przeróżnych zakątków świata serwujące wyjątkowe potrawy – nawet najbardziej wybredni smakosze wybiorą tu coś dla siebie. Wszystko to znajdziemy w miejscu, które z powodzeniem możemy nazwać kulinarną stolicą Warszawy.

W Elektrowni Powiśle zaczniemy dzień pożywnym śniadaniem, doładujemy energię smacznym lunchem i odpoczniemy po pełnym wrażeń dniu przy obfitej kolacji. Od relaksu w pojedynkę, przez celebrację ze znajomymi czy biznesowe spotkania, aż po cocktail party – Powiśle obfituje w kulinarne zachwyty odpowiednie na każdą okazję. Gdzie przede wszystkim warto się wybrać? Oto nasza selekcja najbardziej smakowitych miejsc.

Madre

Nie ma jak u mamy – tę prawdę świetnie znają Włosi. Każdy z mieszkańców słonecznej Italii jest przekonany, że to właśnie jego mamma gotuje najlepiej. I takie domowe przepisy okraszone niewielką szczyptą innowacji dodanej przez włoskiego szefa kuchni znajdziemy w restauracji Madre. Zjemy tu również wyśmienitą pizzę – wyjątkową, ponieważ przygotowywaną na 18-letnim zakwasie! Domowej roboty są także makarony i, co ważne, zarówno one, jak i pizza powstają w oparciu o świeże produkty importowane bezpośrednio z Italii. Ale skoro restaurację prowadzi dwóch południowców – Pablo Martin Delgado i Giacomo Carreca – po prostu nie mogło być inaczej.

Madre/ Fot. Materiały prasowe

W menu znajdziemy także przystawki i padellini na bazie chrupiącej, puszystej focacci oraz wina i autorskie koktajle komponujące się z daniami. Idealnym zwieńczeniem posiłku jest deser, oczywiście z tiramisu w roli głównej. Do wyboru mamy trzy odmiany: klasyczną, z truskawką oraz z kremem pistacjowym.

Bakery Elektrownia Powiśle

Kawałek Włoch w Elektrowni Powiśle znajdziemy też w Bakery. Menu tej rzemieślniczej piekarni i bistra w stylu włoskim proponuje smakołyki z różnych zakątków Italii, takie jak pochodzące z Mediolanu panettone, toskańskie bomboloni, rzymską pizzę, weneckie cornetto czy ciabattę. Co ważne, wszystkie wypieki powstają tu na naturalnym, długo leżakującym zakwasie – w przypadku panettone jest to lievito madre, którego sporządzenie trwa kilka miesięcy. Wszystkie produkty przygotowuje się na miejscu, ręcznie, na bazie pieczołowicie wyselekcjonowanych składników najwyższej jakości – mąki, masła, dodatków, sezonowych warzyw i owoców.

Bakery/ Fot. Materiały prasowe

Dock19 by Mateusz Gessler

Kulinarne podróże to zawsze dobry pomysł. Ale kto powiedział, że podczas wizyty w restauracji musimy się ograniczać do jednej destynacji? W Dock19 – koncepcie stworzonym przez kucharza, restauratora i smakosza Mateusza Gesslera – możemy zakosztować wszystkiego, co najlepsze ze smaków Europy oraz Azji. W dodatku w wyjątkowej lokalizacji zachwycającej industrialnym stylem, bowiem w obecnej przestrzeni Dock19 znajdował się niegdyś keson, który przez ponad 100 lat chłodził turbiny maszynowni wodą z Wisły. Klimat miejsca tworzą stare suwnice i instalacja elektryczna, która zyskała drugie życie.

Dock19 by Mateuz Gessler/ Fot. Materiały prasowe

Ale scenografia to dopiero początek uczty dla zmysłów. W Dock19 możemy zakosztować zaskakujących połączeń smakowych dopełnionych przez autorskie drinki od bartenderów. Dla spragnionych wrażeń wizualnych przygotowano stoliki na tarasie, skąd można podziwiać panoramę wschodniej Warszawy.

Tres Toros

Gorąca Hiszpania ma nad Wisłą wielu zwolenników. I nic dziwnego, bo kto jesienią czy zimą nie chciałby się teleportować do miejsca, gdzie słońce świeci przez cały rok? Na szczęście sporą dawkę iberyjskiego ciepła znajdziemy też w Warszawie – w restauracji Tres Toros nazywanej małą Hiszpanią w sercu Powiśla.

W menu znajdują się klasyczne smaki kuchni hiszpańskiej. Nie mogło więc zabraknąć tapas opartych na jakościowych składnikach, takich jak wędliny, sery, tradycyjna hiszpańska tortilla, owoce morza, oliwki czy dojrzewające w słońcu papryczki. W Tres Toros można spróbować też dań la plancha, czyli tradycyjnie grillowanych na płaskiej metalowej płycie. Na wyjątkowe okazje kucharze serwują tradycyjną hiszpańską paellę. Perfekcyjne dopełnienie menu stanowią desery oraz wina i koktajle.

Tres Toros/ Fot. Materiały prasowe

Ale Hiszpania to nie tylko znakomita kuchnia, lecz także świetna muzyka. Dlatego w Tres Toros cyklicznie odbywają się wydarzenia z muzyką na żywo.

PaTaThai

Kuchnia tajska – pikantna, pełna smaków i aromatów – jest tak różnorodna jak jej ojczyzna. Nic więc dziwnego, że każdy, kto choć raz odwiedził Tajlandię, już zawsze tęskni za tamtejszymi potrawami. Dobra wiadomość jest taka, że teraz tajską kuchnią możemy się raczyć w centrum Warszawy. Bo PaTaThai to koncept restauracyjny, który oferuje najwyższej jakości autorskie dania bazujące na recepturach stworzonych przez wybitnych szefów kuchni z Tajlandii – w restauracji PaTaThai Powiśle jest nim Surat Butsarakham. Pochodzi z północno-wschodniej prowincji kraju, ale stworzone przez niego menu to subiektywny przewodnik po smakach całej Tajlandii. Klasyczne dania z nowoczesnym twistem są uzupełnione przez sposób ich podania. A muzyka na żywo pozwala sercem, duszą i wyobraźnią przenieść się do egzotycznej Azji.

Pa Ta Thai/ Fot. Materiały prasowe

Blue Cactus

Choć w Warszawie niemal każdego miesiąca pojawiają się nowe restauracje, na kulinarnej mapie stolicy są miejsca, które od lat cieszą się uznaniem klientów. Dotyczy to między innymi Blue Cactus – legendarnej restauracji z kuchnią tex-mex, która przez 20 lat swojej obecności w stolicy obsłużyła ponad milion gości!

W menu znajdziemy kultowe meksykańskie potrawy, takie jak kolorowe tacosy, zielone sałatki, pożywne burrito czy klasyczne nachosy. Nie brakuje też wielu dań do podziału, które idealnie sprawdzą się podczas towarzyskich spotkań.

Blue Cactus/ Fot. Materiały prasowe

Kolorowo jest nie tylko na talerzach. W restauracji uwagę przykuwają detale, które stanowiły część wystroju kultowego lokalu otwartego w 1996 roku. Są tu m.in. dawne krzesła, stoły, lampy, a także barwne obrazy Darka Pali.

I jeszcze więcej…

Elektrownia Powiśle zachwyca bogatą ofertą restauracji i kawiarni, ale to wcale nie koniec doznań, które czekają tu na nasze zmysły. Food Hall Powiśle to tygiel smaków i aromatów z różnych stron świata. Łączy 17 starannie wyselekcjonowanych konceptów gastronomicznych i trzy bary.

Fanom wieczornej rozrywki w wielkim stylu z pewnością przypadnie do gustu Gatsby by Warsaw – nowy klub na mapie stolicy to synonim najwyższej jakości i hedonizmu w najczystszej postaci. Można tu celebrować życie w towarzystwie autorskich koktajli i jakościowej muzyki na żywo, która nie pozwala usiedzieć w miejscu.

Gatsby Warsaw/ Fot. Materiały prasowe

A po świetnej imprezie nie ma nic lepszego niż relaks w świetnym stylu. Możemy go zakosztować w hotelu Barceló Warsaw Powiśle. Perłą w jego koronie jest bar B-Heaven z sezonowym basenem na dachu i tarasem, skąd rozpościera się widok na wschodnią część Warszawy.

Natalia Jeziorek
  1. Styl życia
  2. Miejsca
  3. Eksplozja smaków, bogactwo aromatów, feeria barw
Proszę czekać..
Zamknij