Znaleziono 0 artykułów
30.06.2022

Najlepsze jagodzianki w Warszawie

30.06.2022
(Fot. materiały prasowe/DEJ)

Jagody zwiastują lato. Wypełnione fioletowymi owocami, na drożdżowym cieście, z kruszonką, lukrem i cukrem pudrem – wybraliśmy stołeczne cukiernie z najlepszymi jagodziankami.

Miss Mellow: Bardzo słodko

Na kruszonce tutaj nikt nie oszczędza, a wieńczy ją cukier puder – zwolennicy słodyczy będą zadowoleni. W jagodziankach najbardziej liczy się wnętrze – tutejsze nie zawiedzie ilością jagód.

ul. Wilcza 62

Lukullus: Czysta klasyka

(Fot. materiały prasowe)

Całe jagody, delikatne ciasto, w nieco grubszej warstwie, ale za to niemal rozpływające się w ustach. Złota kruszonka – nie za dużo, nie za mało. Chyba najbardziej klasyczna ze wspomnianych jagodzianek.

ul. Chmielna 32, ul. Walecznych 29, ul.Mokotowska 52a, ul. Lisowska 23

Cała w Mące: Z kardamonem

Po jagodzianki Moniki Waleckiej ustawiają się kolejki. Mocno zrumienione, hojnie potraktowane kruszonką i równie hojnie nadziane. Wprawione podniebienie wyczuje w nich nutkę kardamonu.

Krasińskigo 18

Kukułka: Pełna niuansów

Od pierwszych dni czerwca na instagramowym  profilu cukierni regularnie pojawiały się zapytania o jagodzianki. Tutejsza wersja to pochwała klasyki gatunku oraz naturalnego smaku jagód – ciasto jest delikatne i subtelne w smaku, owoców jest w bród, a ich charakterystyczny smak podkreśla jedynie nieznaczny dodatek cukru, nie kryjąc niuansu leśnej cierpkości.

ul. Mokotowska 52

Słodki Słony: Na bogato

Drożdżówki wyróżnia niezwykła lekkość ciasta oraz jego maślany smak. Cukiernicy formują jagodzianki w nieco inny niż tradycyjnie sposób, nadając bułeczkom okrągły kształt, idealny na trzy-cztery kęsy.
Na wierzchu kruszonka oraz na bogato – jak to u Magdy i Lary Gessler – cukru pudru.

ul. Mokotowska 57

Dej: Prosto i z polotem

(Fot. materiały prasowe)

Piekarnia Dej powstała z połączenia dwóch dobrze znanych pracowni – piekarni Pochlebnie Justyny Rzepeckiej oraz specjalizującej się w cudach z francuskiego ciasta Montażowni Cukierniczej założonej przez Annę Różalską. Jagodzianki z Dej skonstruowano w myśl zasady: mało ciasta i dużo jagód, słodkości bułeczce przydaje kruszonka obsypana cukrem pudrem. Warto spróbować także podwójnie pieczonych croissantów wypełnionych twarożkiem i świeżymi jagodami.

ul. Płatnicza 57

Panna: Z kremem

Bułeczka ma formę klasycznej drożdżówki obłożonej sporą ilością jagód, a między ciastem (maślanym, delikatnym, subtelnie waniliowym), a sutą warstwą owoców ukryto waniliowy crème pâtissière. Całość wieńczy chrupiąca, mocno maślana kruszonka.

ul. Kwiatowa 25

Chaud Pain: Na gorąco

Choć Chaud Pain to piekarnia o francuskim sznycie, ma w zanadrzu także polskie klasyki. Jagodzianki z Chaud Pain spełniają wszystkie kryteria: cieniutkie, delikatne ciasto, bogate nadzienie, maślana kruszonka. A jeśli uda wam się zdobyć jeszcze ciepłą, tym lepiej.

Ul. Ossolińskich 3 i ul. Głębocka 3/U18,

Moko Kafe: Wegańsko

Niewielka kawiarnia na Starym Mokotowie stoi nie tylko dobrą kawa, ale i firmowymi wypiekami. Wypiekane w Moko jagodowe bułeczki są wegańskie. Drożdżowe ciasto jest delikatne i lekkie, a co najważniejsze, spowija sporą ilość fioletowych owoców.

Cukier puder: na okrągło

ul. Malczewskiego 6

Cukier Puder: Na okrągło

Tutejsze jagodzianki mają kształt krąglutkich bułeczek. Tak, jakby garść jagód ktoś owinął w warstwę drożdzowego ciasta. Świeże jagodzianki pojawiają się w witrynie kilka razy dziennie, więc można je jeść… na okrągło.

ul. Stanisława Noakowskiego 10

Rano: O poranku

Znikają z półek dość szybko, więc trzeba ustawić się w kolejce rano. Jeden kęs załagodzi logistycznie niedogodności. To jagodzianka o perfekcyjnych proporcjach: delikatne, drożdżowe ciasto, dużo jagód, maślana, apetycznie zezłocona kruszonka.

ul. Stalowa 47

Wariacje na temat

(Fot. materiały prasowe/MOD Donuts)

W MOD Donuts oponkę z drożdżowego ciasta zdobią porcja jagodowej konfitury, lukier śmietankowy oraz kruszonka dosmaczona przyprawami korzennymi. Trochę pączek, trochę jagodzianka, a gdzieś w tle – pierogi z jagodami.

Bardzo daleko od tradycyjnej jagodzianki mieści się nowe, sezonowe ciasto z cukierni Odette, ale rozsmakowaliśmy się w nim na tyle, że musimy o nim wspomnieć. Bazą dla niego jest flan, czyli delikatny, waniliowy krem zapiekany w kruchym cieście, który zwieńczono górką fioletowych jagód. Lubimy w nim balans słodyczy i cierpkości jagód oraz kontrast kremowego nadzienia i maślanego ciasta.

MOD Donuts, ul. Oleandrów 8 oraz Paryska 37

Odette, ul Leszczyńska 12, ul Twarda 4

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę