Znaleziono 0 artykułów
10.07.2021

Najlepsze jagodzianki w Warszawie

(Fot. materiały prasowe/DEJ)

Jagody zwiastują początek lata. Wypełnione fioletowymi owocami, na drożdżowym cieście, z kruszonką, lukrem i cukrem pudrem – wybraliśmy siedem stołecznych cukierni z najlepszymi jagodziankami.

Cukier w Cukrze: Z lukrem 

Magda Wawrzaszek ma słabość do staroświeckich polskich wypieków, stąd w witrynie wuzetki, ciepłe lody i ptysie z kremem. Jagodzianki hojnie obsypano maślaną kruszonką, a po upieczeniu cukrem pudrem oraz lukrem.

ul. Inżynierska 1

Miss Mellow: Bardzo słodko

Na kruszonce tutaj nikt nie oszczędza, a wieńczy ją cukier puder – zwolennicy słodyczy będą zadowoleni. W jagodziankach najbardziej liczy się wnętrze – tutejsze nie zawiedzie ilością jagód.

ul. Wilcza 62

Lukullus: Czysta klasyka

(Fot. materiały prasowe)

Całe jagody, delikatne ciasto, w nieco grubszej warstwie, ale za to niemal rozpływające się w ustach. Złota kruszonka – nie za dużo, nie za mało. Chyba najbardziej klasyczna ze wspomnianych jagodzianek.

ul. Chmielna 32, ul. Walecznych 29, ul.Mokotowska 52a, ul. Lisowska 23

Cała w Mące: Z kardamonem

Po jagodzianki Moniki Waleckiej ustawiają się kolejki. Mocno zrumienione, hojnie potraktowane kruszonką i równie hojnie nadziane. Wprawione podniebienie wyczuje w nich nutkę kardamonu.

Krasińskigo 18

Kukułka: Pełna niuansów

Od pierwszych dni czerwca na instagramowym profilu cukierni regularnie pojawiały się zapytania o jagodzianki. Tutejsza wersja to pochwała klasyki gatunku oraz naturalnego smaku jagód – ciasto jest delikatne i subtelne w smaku, owoców jest w bród, a ich charakterystyczny smak podkreśla jedynie nieznaczny dodatek cukru, nie kryjąc niuansu leśnej cierpkości.

ul. Mokotowska 52

Słodki Słony: Na bogato

Drożdżówki wyróżnia niezwykła lekkość ciasta oraz jego maślany smak. Cukiernicy formują jagodzianki w nieco inny niż tradycyjnie sposób, nadając bułeczkom okrągły kształt, idealny na trzy-cztery kęsy. Na wierzchu kruszonka oraz na bogato – jak to u Magdy i Lary Gessler – cukru pudru.

ul. Mokotowska 57

Dej: Prosto i z polotem

(Fot. materiały prasowe)

Nowa piekarnia Dej powstała z połączenia dwóch dobrze znanych pracowni – piekarni Pochlebnie Justyny Rzepeckiej oraz specjalizującej się w cudach z francuskiego ciasta Montażowni Cukierniczej założonej przez Annę Różalską. Jagodzianki z Dej skonstruowano w myśl zasady: mało ciasta i dużo jagód, słodkości bułeczce przydaje kruszonka obsypana cukrem pudrem. Warto spróbować także podwójnie pieczonych croissantów wypełnionych twarożkiem i świeżymi jagodami.

ul. Płatnicza 57

Wariacje na temat

(Fot. materiały prasowe/MOD Donuts)

Jak się okazuje, jagody zawróciły w głowie nie tylko specom od drożdżówek. W sezonowym wydaniu oponkę z drożdżowego ciasta w MOD Donuts zdobią porcja jagodowej konfitury, lukier śmietankowy oraz kruszonka dosmaczona przyprawami korzennymi.Trochę pączek, trochę jagodzianka, a gdzieś w tle – pierogi z jagodami. Dostępne do końca lipca.

Druga jagodowa gratka to croissanty w Bakery Browary Warszawskie – perfekcyjnie listkujące się, maślane i rumiane, nacinane są wzdłuż na pół, nadziewane jagodowym kremem i ozdobione świeżymi owocami oraz kruszonką.

MOD Donuts: ul. Oleandrów 8 oraz Paryska 37

Bakery Browary Warszawskie: ul. Grzybowska 56

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę