Znaleziono 0 artykułów
27.01.2021

Gdzie zjemy najlepsze pączki w Warszawie?

Baja (Fot. Materiały prasowe)

Z lukrem czy z cukrem pudrem? Z różą albo o smaku matchy? Tradycyjne polskie, a może amerykańskie? Przed najsłodszym dniem w roku podpowiadamy, gdzie wybrać się na pączki.

Słodka trójka od Miss Mellow

(Fot. Materiały prasowe)

Do niewielkiego lokalu kolejki ustawiają się codziennie, m.in. po pączki, które wyrosły na jeden z hitów tej pracowni cukierniczej. Co miesiąc w witrynie pojawia się pączek miesiąca (np. inspirowany pumpkin spice latte lub delicjami z pomarańczową galaretką). Na tłusty czwartek Miss Mellow szykuje trzy bestsellery – z konfiturą malinowo-różaną, z crème pâtissière z wanilią oraz kremem o smaku słonego karmelu. W tłusty czwartek cukiernia uruchomi pop-up w zaprzyjaźnionej lodziarni Pallone przy ulicy Polnej.

ul. Wilcza 62, pop-up Miss Mellow  + Pallone  ul. Polna 30a (tylko w tłusty czwartek)

Lukullus kocha klasykę

(Fot. Materiały prasowe)

Specjalnością tej rodzinnej pracowni są klasyczne receptury odtwarzane z namaszczeniem z najlepszych składników. Tutejszy pączek (nazywany „warszawskim”) przygotowywany jest z maślanego drożdżowego ciasta, a w jego sercu ukryto szlachetną w smaku konfiturę z płatków róży damasceńskiej. Całość ozdobiono lukrem i drobinkami liofilizowanych malin.

różne lokalizacje

MOD Donuts po amerykańsku i po włosku

(Fot. Materiały prasowe)

Jeśli donuty kojarzą wam się wyłącznie z pstrokatymi oponkami o chemicznym smaku, zajrzyjcie do MOD-u. Pączki i używane do ich zdobienia lukry i polewy są przygotowywane na miejscu z naturalnych składników (masło, jajka, czekolada, śmietanka, cytrusy). Jest w czym wybierać – od amerykańskiego klasyku, czyli donuta z cytrynowym lukrem i makiem, przez różowego donuta z polewą hibiskusową, donuty Oreo, z mleczną czekoladą, brûlée i sezonowe smaki (np. Red Velvet czy Black Forst Cake). Gdyby słodkości było mało, oprócz donutów od jakiegoś czasu w MOD Donuts spróbować można także włoskich pączków, czyli bomboloni, wypełnionych kremami w czterech smakach: czekoladowo-orzechowym, yuzu, chai i pistacjowym.

ul. Oleandrów 8, ul. Paryska 37

MOD Donuts (Fot. Materiały prasowe)

Słodkie ząbki z Kukułki

(Fot. Materiały prasowe)

Cukiernia Kukułka już dawno udowodniła, że świetnie radzi sobie z tradycyjnymi polskimi słodkościami, a w tegoroczny tłusty czwartek pracownia z Mokotowskiej postanowiła rozpieścić wszystkie, jak pieszczotliwie mówi o swoich klientach, słodkie ząbki. Do wyboru mamy aż sześć smaków pączków: z kremem aromatyzowanym tonką (przyprawa o wyjątkowym, migdałowo-waniliowym zapachu), z solonym karmelem,  z konfiturą z czarnej porzeczki, z malin, z róży oraz z nadzieniem z marakui.

ul. Mokotowska 52

Luksusowy Słodki Słony

Znam takich, którzy uznają tylko jednego pączka – tego spod ręki Magdy i Lary Gessler. To pączek zdecydowanie luksusowy (w końcu adres na Mokotowskiej zobowiązuje) – dużo nadzienia, dużo lukru i malinka lub garść pomarańczowej skórki jako pączkowa wisienka na torcie. Luksusowa jest też cena, ale fanów pań Gessler to nie zraża.
Do wyboru w witrynie czekają dwa rodzaje: klasyczny, z konfiturą różaną i skórką pomarańczową, oraz z konfiturą z malin, ozdobiony świeżym owocem.

ul. Mokotowska 46

Montażownia Cukiernicza: Limitowana słodycz

(Fot. Materiały prasowe)

Montażownia Cukiernicza słynie z nieziemskich croissantów i maślanych drożdżówek. Bielańska cukiernia w ramach specjalnej słodkiej akcji planuje pączki maślane oraz w wersji roślinnej, nadziewane czekoladowym cremoux z domową konfiturą pomarańczową oraz z nadzieniem o smaku rokitnika, a także smak niespodzianka. Dostępne przez cały tłusty tydzień (wtorek-piątek), w ilościach mocno limitowanych. Warto śledzić informacje na profilu instagramowym Montażowni Cukierniczej, bo kto pierwszy, ten lepszy!

ul. Płatnicza 57 oraz wybrane kawiarnie

Baja, czyli wege

(Fot. Materiały prasowe)

Cukiernia Baja specjalizuje się w roślinnych słodkościach, do przyrządzania których nie używa się produktów pochodzenia odzwierzęcego, np. nabiału czy jajek. W tłusty czwartek zjemy pączki z adwokatem i posypką z gorzkiej czekolady oraz z własnej roboty konfiturą różaną doprawioną malinami i z pomarańczowym lukrem.

ul. Solec 81b lokal 62a

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę