Znaleziono 0 artykułów
31.10.2019

Gdzie w Warszawie zjeść najlepsze dania z dynią?

31.10.2019
Jesienny bowl, Eden  (Fot. Materiały prasowe)

Łaskoczący język stir-fry, rozpływające się w ustach arancini i uzależniające ciastka. W stołecznych restauracjach znaleźć można wiele wcieleń dyni, a wszystkie smakują jesienią.

Jesienny bowl, Eden

Moda na bowle w Polsce rozwija się w różnych kierunkach. Najpierw w kartach menu kawiarni pojawiały się śniadaniowe miski wypełnione po brzegi jagodami acai, później falą prosto z Hawajów dotarł do nas trend na poke, czyli bowle składające się z surowej ryby, ryżu i kolorowych dodatków. Teraz szefowie kuchni coraz częściej w miskach tworzą autorskie kompozycje ułożone z lokalnych składników albo inspirowane kuchniami dalekich krajów. Jesienny bowle w Edenie smakuje nieco azjatycko. Dynię Crown Prince, czyli odmianę pochodzącą z Australii i Nowej Zelandii, o szarych owocach, ze zwartym, jasnopomarańczowym miąższem, upieczono z gochujang i imbirem, dodano do niej czarny ryż, majonez kimchi oraz kawałki bakłażana w słodkim syczuańskim sosie toban djan (sos ten uważany jest za duszę prowincji Syczuan). W daniu występują również balansujące smak kwaśne fermentowane wiśnie oraz nachan ze szpinaku. 

Dyniowe arancini, Bibenda

Dyniowe arrancini, Bibenda  (Fot. Materiały prasowe)

Arancini we Włoszech je się jako szybką przekąskę. Ryżowe kule w Bibendzie to jednak slow food i jako taki należy je potraktować. Przygotowywane są z dodatkiem szałwii i purée z dyni, a w środku kryją ciągnącą się mozzarellę. Na pięknych talerzach podane są dodatkowo z odrobiną lekko pikantnej pietruszkowej salsa verde, pecorino i ozdobione chipsem z szałwii. Mogą zastąpić obiad albo posłużyć za przystawkę, na przykład przed pieczoną dynią w sosie z żółtych pomidorów, którą również znajdziecie w karcie tego lokalu.

Dyniowe ciastka, Cukiernia Lourse Warszawa 

Dyniowe ciastka, Cukiernia Lourse Warszawa  (Fot. Materiały prasowe)

Po kilkudziesięciu latach Cukiernia Lourse powróciła na mapę Warszawy. Za jej współczesną odsłonę odpowiada Executive Pastry Chef w Raffles Europejski Warsaw Dawid Makurat. To właśnie ciastka dyniowe jego autorstwa znajdziecie w pięknych wnętrzach Lourse. Wyglądają jak małe dzieła sztuki, a smakują równie dobrze. Zaskoczą was różnymi teksturami (aksamitną, karmelizowaną dynią, puszystym sernikiem dyniowym i chrupkim dacquoise) oraz nieoczywistym połączeniem smaków. Słodycz dyni jest w nich zrównoważona cierpkością rokitnika i uzupełniona finiszem na bazie octu balsamicznego i oleju migdałowego.

Pizza z dynią, Havana

Pizza z dynią, Havana  (Fot. Materiały prasowe)

W Havanie na Żoliborzu właściciele odtworzyli klimat Café Havany z lat 60. Teraz wpada się tu nie tylko na drinka czy kawę, ale także pyszną roślinną kuchnię Marii Przybyszewskiej. W jesiennym menu znajdziecie m.in. pizzę z dynią o wyrazistym smaku na chrupiącym, cieniutkim cieście. Oprócz pieczonej dyni tworzą ją kawałki ricotty, czerwona cebula, rukola i orzechy włoskie. Wszystko to przyprawione nutą majeranku. Dyniową pizzę można traktować jako pozycję śniadaniową albo wieczorną przekąskę.

Mala Xiang Gou, Regina  (Fot. Materiały prasowe)

Mala Xiang Guo, Regina 

W Reginie dynię potraktowano oczywiście po azjatycku. Dodano do niej tofu, grzyby, lotus, sos sojowy i dużą dawkę chili oraz pieprzu syczuańskiego, który powodujecharakterystyczne mrowienie w ustach. Mala Xiang Guo to danie typowo chińskie zdobywające coraz większą popularność w Singapurze. Ma szansę też stać się znane i pożądane również w Polsce. W końcu, jak mówi o nim szef kuchni Reginy, Trisno Hamid, jest „pikantne, namiętne i uzależniające jednocześnie”. Trudno nie przyznać mu racji. Dodatkowo Mala Xiang Guo w Reginie jest w stu procentach wegańskie. 

Dynia, Emilgrana, sos jogurtowy, zioła, Opasły Tom

Dynia, Emilgrana, sos jogurtowy, zioła, Opasły tom  (Fot. Magda Klimczak)

W poprzednim roku Flavia Borawska dynię w Opasłym Tomie podawała w formie leniwych kluseczek z kruszonką z amaretti w serowym sosie. Teraz szefowa kuchni stworzyła nową dyniową (obowiązkową do spróbowania) pozycję z serem Emilgrana, jogurtem i ziołami. 

Sałatka z dehydrowanym łososiem, Żywa Kuchnia

Sałatka z dehrydrowanym łososiem, Żywa Kuchnia (Fot. Materiały prasowe)

Kiedyś tam, gdzie znajduje się Żywa Kuchnia, mieściła się kawiarnia Czarna Fala. Teraz kawę można tu wypić w towarzystwie zdrowych organicznych dań. Naszym faworytem jest sałatka, której bazą są pieczona dynia hokkaido, soczyste polskie pomidory malinowe i otoczony w czarnym i czerwonym pieprzu dehydrowany łosoś. Kremowa dynia świetnie koresponduje z chrupiącymi orzechami włoskimi z jesiennych zbiorów, chipsami z czerwonej cebuli i marynowanej rzepy. Całość uzupełnia sos na bazie korzenia pietruszki, orzechów nerkowca, miodu, musztardy dijon i zredukowanego octu balsamicznego. 

Ciasto dyniowe, Zoni

Ciasto dyniowe, Zoni  (Fot. Materiały prasowe)

Ten deser harmonijnie łączy nie tylko wszystkie kolory jesieni, ale także słodkie i wytrawne smaki. Jego podstawą jest ciasto dyniowe, które uzupełniono lekkim dyniowym kremem patiserie na bazie mleka kokosowego i imbiru. Słodycz przełamano w nim kwaśnym sorbetem z marakui i wytrawną dynią marynowaną w pieprzu syczuańskim. Dodatkowo kremową konsystencję zestawiono z chrupiącymi smażonymi orzechami włoskimi. To chyba wystarczające powody, żeby odwiedzić zrewitalizowane Centrum Praskie Koneser, w którym mieści się restauracja Zoni.

Pieczona Dynia Piżmowa, Veg Deli  (Fot. Materiały prasowe)

Pieczona dynia piżmowa, Veg Deli

To już kultowa pozycja w jesiennej karcie Veg Deli. Świetna jako alternatywa dla klasycznej sałaty, sprawdzi się jako lekki i zdrowy obiad wpisujący się w jesienny comfort food. Dynia jest tu upieczona (ma więc kremową konsystencję i chrupiącą skórkę) i podana na cytrynowej komosie ryżowej z ciecierzycą, natką pietruszki, szpinakiem, owczą fetą i karmelizowaną czerwoną cebulą. Harmonijnie współgra z wyrazistym kolendrowo-chrzanowym dressingiem. 

Pumpkin Spicy Miso Ramen, Vegan Ramen Shop

Pumpkin Spicy Miso Ramen, Vegan Ramen Shop  (Fot. Materiały prasowe)

Najlepszy ramen na jesień? Kremowy, rozgrzewający, dyniowy w odcieniu intensywnego oranżu, obsypany orzechowymi chrupkami – oczywiście wegański, bo serwowany w dwóch warszawskich lokalach Vegan Ramen Shopu. Jeśli zabierzecie ze sobą własny słoik, możecie go wziąć do domu i zjeść pod kocem, oglądając ulubiony serial. – Pumpkin Spicy Miso Ramen jest twistem naszej klasycznej pozycji na mieszance trzech rodzajów miso, która jest w naszym menu od samego początku. Przygotowując menu halloweenowe chcieliśmy puścić oko do wielkomiejskiego zwiastuna jesieni, czyli kawiarnianego pumpkin spice latte. Dodaliśmy do naszego klasycznego miso odrobinę masła orzechowego z przyprawami korzennymi, batata zastąpiliśmy pieczoną dynią hokkaido i całość posypaliśmy orzechowymi chrupkami. Miał być tylko eventową ciekawostką, został na cały sezon dyniowy. Po sezonie dostawaliśmy mnóstwo wiadomości, czy w tym roku również będzie. Nie mogło być inaczej – mówią właściciele restauracji. 

Agata Wojtczak
Proszę czekać..
Zamknij