Znaleziono 0 artykułów
29.06.2022

Na kolacji u mistrzów kuchni

29.06.2022
(Fot. materiały prasowe)

On The Table – Grand Diners to wyjątkowy cykl kolacji, podczas których słynni szefowie kuchni serwują swoje popisowe dania. W dniach 23 i 24 maja w Villa Intrata – Muzeum Pałacu w Wilanowie kolacji w duchu fine diningu towarzyszył vodka pairing na bazie alkoholi marki Belvedere.

Wieczór spędzony w Villa Intrata – Muzeum Pałacu w Wilanowie bez wątpienia należał do tych niezapomnianych. Na zaproszenie marki Belvedere wzięliśmy udział w pierwszej kolacji z cyklu On The Table – Grand Diners, unikatowego wydarzenia, które docenią nawet najbardziej wymagający miłośnicy haute cuisine. Gwiazdami wieczoru byli trzej światowej sławy szefowie kuchni, którzy przyjechali do Warszawy specjalnie na tę okazję.

(Fot. materiały prasowe)

Pierwszy z nich, Emmanuel Renaut, to właściciel hotelu i nagrodzonej trzema gwiazdkami Michelin restauracji Flocons de Sel w Alpach. Francuski mistrz kuchni uplasował się na czwartym miejscu na liście 100 najlepszych szefów kuchni na świecie. Jest również posiadaczem prestiżowego tytułu Meilleur Ouvrier de France. Podobnie jak Philippe Mille, drugi z zaproszonych szefów kuchni, reprezentujący nagrodzoną dwiema gwiazdkami Michelin restaurację Le Parc, zlokalizowaną w samym sercu Szampanii. Gościnne trio zamknął Przemysław Klima, współwłaściciel restauracji Bottigliera 1881 – jak dotychczas jedynego lokalu w Krakowie docenionego przez jury Michelin. Okrzyknięty wschodzącą gwiazdą fine diningu, Klima reprezentował nowe pokolenie mistrzów kuchni.

(Fot. materiały prasowe)

Uczta dla zmysłów

Wieczorowe menu składało się z ośmiu autorskich dań zaproszonych szefów kuchni. Kolację otworzył chłodnik z pomidorów i poziomek z rakami według przepisu Przemysława Klimy. Następnie na stole wylądowały gotowane w słomie zielone szparagi z zabaione z wiekowego szampana autorstwa Philippe’a Mille’a. Na pierwsze danie Emmanuel Renaut przygotował zapiekane smardze w sosie czosnkowym, po których mieliśmy okazję spróbować popisowego dania mistrza Mille’a – „witrażu” z langustynek, stworzonego w hołdzie dla katedry w Reims. Po nich przyszedł czas na słynny biszkopt ze szczupaka z esencją z cebuli z rusztu od chef Renaut. Jak przystało na wieczór z francuskimi szefami kuchni, w programie nie mogło zabraknąć foie gras, w tym przypadku serwowanego z karczochami z ogniska i rosołem gryczanym. Autorem przepisu był Philippe Mille. Następnie mistrz Renaut zaserwował gościom filet z sarny z leśnymi owocami w sosie myśliwskim. Ucztę zwieńczył flan z mleka z chałwą i lodami od polskiego szefa kuchni.

(Fot. materiały prasowe)

O tym, jak wyjątkowy był to wieczór, najlepiej świadczy fakt, że w miejsce klasycznego wine pairingu przygotowano unikatowy vodka pairing na bazie polskich alkoholi od Belvedere. Naszym przewodnikiem po świecie wyszukanych koktajli został ambasador marki Tomasz Źródłowski. Podczas kolacji mieliśmy okazję spróbować oryginalnych drinków na bazie Belvedere Smogóry i Bartężek wraz z takimi dodatkami, jak sok z grejpfruta z solą himalajską, absynt i kawa czy palone masło i karczochy. Kolacja była prawdziwą ucztą dla zmysłów.

(Fot. materiały prasowe)

Jedyny taki wieczór

O niepowtarzalnym klimacie wydarzenia przesądziło również miejsce – przeszklona, otoczona zielenią sala w zabytkowym dworku to wymarzona scenografia dla kolacji w duchu fine diningu. Nawet kapryśna pogoda nie była w stanie popsuć gościom nastroju. Gdyby nie deszcz, między daniami można by było spacerować po otaczającym restaurację ogrodzie, a nawet zajrzeć do warzywnika. Sąsiedztwo parku przy Muzeum Pałacu w Wilanowie sprawia, że w Villa Intrata nietrudno zapomnieć, że znajdujemy się w dużym mieście. Zamiast samochodów słychać było śpiew ptaków i rozmowy zachwyconych gości.

(Fot. materiały prasowe)

Kolacja, w której mieliśmy przyjemność wziąć udział, to pierwsza odsłona On The Table – Grand Diners. Organizatorzy chcieliby uczynić z niego cykliczne wydarzenie i zapraszać do Polski coraz to znamienitsze nazwiska, stopniowo podnosząc sobie samym poprzeczkę. Kolejne kolacje planowane są na jesień tego roku. Zaproszenie na takie wydarzenie to świetny pomysł na romantyczną kolację. Czy jest lepszy prezent niż niezapomniany wieczór we dwoje?

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij