Znaleziono 0 artykułów
15.04.2021

Kulinarne profile na Instagramie, które warto znać

15.04.2021
Fot. Kulesza&Pik

Polecamy instagramowe profile, na które zaglądamy, gdy chwyta nas głód. 

@nakarmiona_starecka: Wegańsko, szatańsko

Kuchnia azjatycka w wersji szalonej, prostej i przede wszystkim obłędnie smacznej. Tak w kilku słowach można opisać Instagram dziennikarki „na kuchennym rejwie”, jak pisze o sobie Basia Starecka. Artykuły o jedzeniu publikuje od ponad dekady, a wcześniej zajmowała się giełdą. W zabawnych, robionych z dystansem do siebie i widzów filmikach kulinarnych towarzyszą jej Piotr Bruś-Klepacki, szef kuchni, a prywatnie mąż, oraz 17-letnia suczka Masala.

Jakie smakołyki czekają na blogu Basi Stareckiej, której teksty znajdziecie także na Vogue.pl. Wegańskie oraz wegetariańskie i jak przystało na azjatycką kuchnię, odpowiednio doprawione. Na przykład zazjatyzowany colesław z dwóch rodzajów kapusty, chrupiące jajka po tajsku idealne na śniadanie oraz słodko-kwaśny makaron ze smażonymi ogórkami i tofu, który stał się hitem „Walentynkowego weekendu z Vogue Polska”!

Katarzyna Pietrewicz

@tastetotrace: Poszukiwaczka smaków

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez @tastetotrace

Agata Pospieszyńska jest uznaną fotografką mody. Od kilku lat mieszka w Londynie. Jej nazwisko kojarzone jest z kampaniami znanych marek i okładkami luksusowych magazynów, ale mało kto wie, że zaraz po fotografii jej wielką pasją jest kuchnia.

Okazuje się, że to tradycja rodzinna. Jej babcia, Katarzyna Pospieszyńska, była autorką kilkunastu książek kucharskich, niezliczonych artykułów prasowych i telewizyjnych programów kulinarnych. Specjalnością Katarzyny były egzotyczne smaki, które odkrywała dla fanów w zamkniętym na podróże PRL-u.

Dziś Agata kontynuuje jej drogę, z równą łatwością przygotowując chińskie pierożki, rybę w soli czy zupę z czosnku niedźwiedziego.

Na Instagramie dzieli się sprawdzonymi przepisami z książek, potrawami z wyjątkowych restauracji i własnymi daniami. Apetyt zaostrzają świetne zdęcia i osobista narracja wytrawnej poszukiwaczki smaków.

Basia Czyżewska

@mealsonreels: Przysmaki z ekranu

Mam taką przypadłość, że oglądając filmy czy seriale, zwracam uwagę na to, co jedzą bohaterowie. Gdy odkryłam profil @mealsonreels, dokumentujący ekranowe dania i desery, ucieszyłam się, że nie jestem sama w tej pasji.

Pomysł na projekt narodził się w głowie krytyczki filmowej Kristen Yoonsoo Kim w 2017 roku po kolejnym seansie „Twin Peaks” i Lynchowskiej obsesji wokół wiśniowego placka. Dziś na jej profilu jest ponad 300 kadrów z kultowych tytułów, w tym wystawna uczta w Bergmanowskim „Fanny i Alexander”, śniadanie do łóżka z „Basenu” Jacques’a Deraya czy ulubione kluski bohaterów „Spragnionych miłości” Wong Kar-Waia.

Profil Kim obserwuje blisko 12 tysięcy fanów kulinarno-filmowego mariażu i liczba ta stale rośnie. Podobnie jak apetyt z każdym kolejnym postem.

Julia Właszczuk

@matipichci: Prosto z Kopenhagi


Polak w Kopenhadze. W Poznaniu współtworzył kultową Przyjemność serwującą najlepszą pizzę w mieście (pełnił tam funkcję szefa kuchni i gospodarza). Karierę na gastronomicznej mapie stolicy Danii rozpoczął imponująco, bo od współpracy z Nomą. Dziś odpowiada za menu i atmosferę w popularnym Atelier September Frederika Bille Brahego (z Frederikiem i jego żoną rozmawiamy w kwietniowo-majowym numerze „Vogue Polska” ).

Instagramowy profil Mateusza to feeria kolorów i smaków – jesienne eklery z jajecznicą, grzybami, kasztanami i masłem truflowym, rozgrzewające żółte buraki z miso i yuzu podane z pieczoną marchewką i cieciorką, tiramisu z matchą i wiosenny kalafior romanesco w maślanym sosie z zielonym pieprzem. Mateusz gotuje sezonowo i z naturalnych składników. Wyczarowuje dania efektowne, ale nie przekombinowane. Od samych zdjęć cieknie ślinka.

Michalina Murawska

@jamieoliver: Klasyka gatunku

Gotując, najczęściej wymyślam własne przepisy. Jeśli inspiruję się daniami innych, zazwyczaj i tak zmieniam proporcje, zastępuję produkty innymi albo dodaję ulubione przyprawy. Z najwyższym zaufaniem odnoszę się właściwie tylko do Jamiego Olivera. Zaczęłam oglądać jego programy i czytać jego książki, gdy był jeszcze nieśmiałym, ryżawym chłopakiem bez własnych restauracji. Wiem, że gdy on każe dać 100 gramów sera, to powinnam dać 100 i ani grama więcej. Doceniłam go jeszcze bardziej, od kiedy mam dziecko. Potrawy, które przygotowuje dla całej swojej (dużej!) rodziny, są proste, szybkie, pożywne, ale nigdy byle jakie.

Anna Konieczyńska 


Więcej smacznych inspiracji znajdziecie w najnowszym wydaniu „Vogue Polska” kwiecień-maj 2021. Do kupienia w kioskach oraz na Vogue.pl. z dostawą do domu.

Vogue Polska, kwiecień-maj 2021 (Fot. Branislav Simoncik)

 

Redakcja Vogue.pl
Proszę czekać..
Zamknij