Znaleziono 0 artykułów
25.03.2022

Najciekawsze debiuty na Restaurant Week w Warszawie

25.03.2022
Fot. materiały prasowe

W wiosennej edycji jednego z najciekawszych wydarzeń polskiej sceny kulinarnej weźmie udział rekordowe 400 restauracji, w tym przeszło stu po raz pierwszy. Wybieramy trzy nowe miejsca, które warto odwiedzić przed 10 kwietnia.

Why Thai Food & Wine

W menu restauracji znajdującej się u zbiegu ulic Wiejskiej i Frascati znajdziemy aromatyczne wariacje na temat kuchni azjatyckich, w szczególności tajskiej. W festiwalowym menu znalazły się dwie pozycje do wyboru. W menu B znajdziemy sajgonki z mango, ogórkiem i tajską kolendrą w sosie kolendrowo-miętowym, polędwiczka wieprzowa z woka z grzybami shitake, jarmużem i imbirem, serwowane z ryżem jaśminowym, a także panna cotta aromatyzowana tonką, podawana z yuzu. W menu A spróbujemy grillowanego kalafiora z ziemniakami, orzechami nerkowca i prażoną szalotką w orientalnym massaman curry, a na deser – perełki tapioki w mleczku kokosowym podawane z kremem z pieczonej cytryny oraz tajską bazylią. To nie będzie łatwy wybór.

Hoża Argentyna Steakhouse

Z Tajlandii przenosimy się do Argentyny. Stylowy lokal przy ulicy Hożej to kierunek obowiązkowy dla miłośników sztuki steków. Podczas kolacji przy dźwiękach latynoamerykańskiej muzyki będzie można spróbować sałatki z carpaccio wołowego z parmezanem, orzeszkami pinii, cebulkami perłowymi i sosem balsamicznym, a także pierogów z czarną soczewicą i parmezanem, serwowanych z plastrami polędwicy, bobem z serrano oraz musem z selera i białej czekolady. Alternatywą jest tatar z pieczonego buraka z emulsją szczypiorkową, dynią z mango i ciastem filo oraz pieczony łosoś, gnocchi z ricottą, brukselka w parmezanie, sosie mango i wakame. Zwieńczeniem kolacji będzie mus pistacjowy z sorbetem malinowym i kruszonką laskową. Warto!

Frank – Winebar & Shop

Po krótkiej wycieczce do Ameryki Południowej wracamy do Europy, by w warszawskiej restauracji Frank spróbować smaków prosto z Niemiec. Za kartę lokalu odpowiada Aleksander Baron. Wśród festiwalowych propozycji cenionego szefa kuchni znalazły się m.in.: zupa rybna z wermutem i flamm z kiełbasą curry, a w wersji wegetariańskiej – krem z kiszonej kapusty, palonego masła z kminkiem, salsą z ziół i kiełków pszenicy na pumperniklu oraz flamm z serem, żurawiną, cebulą i świeżym majerankiem. Miłośnicy deserów na pewno docenią ciepłe jabłka serwowane w chrupiącym cieście ze słodkim sosem waniliowym i lodami śmietankowymi. Liczymy, że te unikatowe pozycje, stworzone z myślą o festiwalu, na stałe wejdą do restauracyjnego menu.  

Wiosenna edycja Restaurant Week potrwa do 10 kwietnia. Pełną listę zaangażowanych lokali znajdziecie na stronie festiwalu.

Redakcja Vogue.pl
Komentarze (1)

Anna Nowak31.03.2022, 13:55
W Why Thai Food & Wine byłam, polecam :) Ale w sumie i tak wolę sobie dobre warszawskie jedzonko zamawiać do domu przez roomservice zamiast na mieście jeść. Rzadko po restauracjach chodzę.
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę