Znaleziono 0 artykułów
19.09.2020

Najlepsze cynamonki w Warszawie

19.09.2020
Piekarnia Aromat (Fot. materiały prasowe)

Puszyste ciasto i wyraziste w smaku nadzienie – takie powinny być idealne bułeczki cynamonowe. Aby spróbować pochodzących ze Szwecji kanelbullar, nie trzeba już lecieć do Sztokholmu. Oto pięć sprawdzonych adresów w Warszawie, gdzie dostaniecie najpyszniejsze wariacje na temat tego deseru.

Piekarnia Aromat, ul. Sienna 39/ul. Koszykowa 63/ ul. Hoża 42

Nikt nie zna się na pieczywie tak jak Francuzi. Wiedząc to, właściciele piekarni Aromat postanowili połączyć francuski kunszt z lokalną tradycją. Eksperyment udał się znakomicie, a Warszawa zyskała aż trzy lokale z wypiekanym na miejscu pieczywem, croissantami i innymi słodkościami znanymi z paryskich kawiarni i nie tylko. W piekarniach znajdziemy również cynamonki w najbardziej klasycznym wydaniu – plecione drożdżówki są posypane grubo mielonym cukrem. Mocno cynamonowe smakują dokładnie tak jak w Sztokholmie. Oprócz tego możemy tu również spróbować drożdżówki w wersji nowojorskiej (z polewą lukrową z dodatkiem serka philadelphia). Wypieki Aromatu można znaleźć również w wybranych kawiarniach, np. w Coffeedesk.

Kukułka Cukiernia, ul. Mokotowska 52

Kukułka (Fot. materiały prasowe)

Choć niedawno Kukułka świętowała pierwsze urodziny, to już zasłużyła na tytuł jednej z najlepszych cukierni w stolicy. W przytulnym lokalu każdego dnia czekają na nas inne słodkości – raz są to tartaletki z sezonowymi owocami, innym razem napoleonki z kremem chałwowym albo kruche maślane ciasteczka, o których nie sposób zapomnieć. Wśród jesiennych nowości znalazły się również cynamonki. Jak przystało na Kukułkę, nie są to jednak klasyczne bułeczki. Tutejsze kanelbullar są robione z ciasta francuskiego przekładanego cukrem trzcinowym i cynamonem. Efekt? Chrupiąca z zewnątrz skórka i wilgotne maślane wnętrze. Sugerowane jest spożywanie ich w rozsądnych ilościach, bo można się uzależnić.

Montażownia Cukiernicza, ul. Płatnicza 57

Montażownia (Fot. materiały prasowe)

Cynamonowe drożdżówki z rzemieślniczej pracowni na Bielanach znajdziecie w wielu warszawskich kawiarniach, na czele z Relaxem, Faworami czy Moko. Zwykle można je złapać rano, bo rozchodzą się w zawrotnym tempie. I nic dziwnego. Przepis na cynamonki był inspirowany doświadczeniami właścicielki, która spędziła cztery lata w Danii, a następnie pracowała w szwedzkiej piekarni w Londynie. Znając temat od podszewki, opracowała recepturę na wzorowe kanelbullar. Klasyczną drożdżówkę wzbogaciła palonym masłem i cukrem muscovado, a całość smarowana jest aromatycznym syropem i posypywana płatkami bławatka. Od niedawna w ofercie znajdziemy również cynamonki w wersji wegańskiej.

MISS MELLOW, ul. Wilcza 62

MISS MELLOW (Fot. materiały prasowe)

Każdy z deserów serwowanych w śródmiejskiej cukierni zasługuje na wyróżnienie – pączki z kremem pâtissière, wypełnione owocami aż po brzegi jagodzianki czy równie pyszne, co piękne ptysie nigdy nie zawodzą. Nie inaczej jest w przypadku tutejszych cynamonek. Serwowane w postaci drożdżowych muffinek są puszyste, maślane i obtoczone w cynamonie i cukrze trzcinowym. Gdyby tego było mało, maślana bułeczka ma karmelizowany spód. W ofercie znajdziecie też klasyczne drożdżówki z kardamonem, drugi najpopularniejszy deser w Skandynawii. Wypieki MISS MELLOW, oprócz cukierni na Wilczej, dostaniecie również m.in. w Trzech Krukach na Pradze.

Żona Krawca, ul. Kamionkowska 29

Żona krawca (Fot. materiały prasowe)

Propozycja z prawej strony Wisły. Kawiarni na praskim Kamionku nie trzeba nikomu przedstawiać. W przytulnym lokalu panuje domowa atmosfera, a śniadania są serwowane jak u mamy. Żona Krawca jest również znana ze swoich słodkich wypieków, w które zaopatruje niemal wszystkie ważniejsze kawiarnie w Warszawie. Obok takich wspaniałości jak cytrynowe tartaletki z włoską bezą, najróżniejszych wariacji na temat serników i przepysznych tart (jak kultowe banoffee) znajdziemy tu również bułeczki cynamonowe. Pulchniutkie, aromatyczne i polane gęstym lukrem drożdżówki (lub w wersji sauté) są przygotowywane na bazie wegańskiej receptury, podobnie jak wiele tutejszych wypieków.

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij