Znaleziono 0 artykułów
12.08.2020

Polacy jedzą mniej mięsa

12.08.2020
(Fot. Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images)

Według raportu Głównego Urzędu Statystycznego, Polacy w 2019 roku zmniejszyli ilość spożywanego mięsa aż o 20 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Z innego źrodła wiadomo także, że 43 proc. Polaków nie je lub ogranicza spożycie mięsa.

Raport Głównego Urzędu Statystycznego „Rolnictwo 2019” z lipca tego roku wskazuje, że statystyczny Polak zjadł o 15,9 kg mniej mięsa niż w poprzednim roku. W 2019 roku przeciętnie spożywano 61 kg mięsa na osobę. W porównaniu z 76,9 kg z roku 2018 to niewątpliwy sukces. W kwietniu tego roku badacze z organizacji IQS ogłosili także, że około 43 proc. Polaków nie je lub ogranicza spożycie mięsa.

Dlaczego Polacy ograniczają spożycie mięsa?

Powodów jest wiele – od zdrowotnych, przez etyczne, aż po środowiskowe. W reakcji na zachowania konsumencie producenci żywności wprowadzili wegańskie produkty do największych supermarketów. W Biedronce marka „GoVege” oferuje roślinne jogurty, tofu, kiełbaski, pasty do pieczywa i burgery. Z kolei Bakoma, znana z mlecznych produktów, wprowadziła wegańskie jogurty pod nazwą „Ave Vege”. Słynny majonez Kielecki można teraz kupić w roślinnej wersji. Polska firma Grycan wprowadziła też wegańskie lody o smaku masła orzechowego czy wanilii. W Lidlu z kolei nie zabraknie wegańskich pierogów, klopsików, kotletów czy też batoników od Dobrej Kalorii. Rodzinna mleczarnia „Jogurty Magda” jako pierwsza w Polsce przeszła w 100 proc. na roślinną produkcję. Obecnie „Magda Roślinna” odpowiada za takie produkty jak jogurty „PlantOn”

Kamila Wojtkiewicz
Proszę czekać..
Zamknij