Znaleziono 0 artykułów
11.11.2021

Rogale na Świętego Marcina: Najlepsze adresy w Warszawie

11.11.2021
Kukułka / Fot. materiały prasowe

Rogale świętomarcińskie to tradycyjny przysmak z Poznania. Podpowiadamy, gdzie w Warszawie znaleźć najlepsze rogale nadziewane białym makiem.   

Rogale świętomarcińskie to przysmak rodem z Poznania. Tradycyjnie wypiekane z okazji imienin Świętego Marcina, patrona stolicy Wielkopolski, przygotowuje się z półfrancuskiego ciasta, wypełnionego bogatym nadzieniem z białego maku, orzechów i kandyzowanych skórek cytrusowych. Od 2008 roku rogal świętomarciński jest zarejestrowany na unijnej liście produktów o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym, która reguluje, jakie warunki musi spełniać dana potrawa, by móc nosić swoją nazwę.

Kilka lat temu o rogalu zrobiło się szczególnie głośno, bo właściciele poznańskich lokali Cafe La Ruina i Raj zaapelowali, by zmienić zapis zatwierdzonej receptury tak, by rogale można było piec wyłącznie z dodatkiem masła (obecnie w przepisie na „certyfikowane” rogale jest margaryna). Maślaną akcję ku chwale smaku i rogali podchwyciły piekarnie i cukiernie nie tylko w Poznaniu, ale i w innych miastach, przygotowując swoje uszlachetnione wersje wielkopolskiego specjału. Dzisiaj sława rogali z nadzieniem z białego maku i orzechów sięga daleko poza granice Poznania. Podpowiadamy, gdzie w Warszawie kupić prawie świętomarcińskie rogale.

Lukullus: Stołeczny i luksusowy 

Lukullus / Fot. materiały prasowe

Po latach próśb ze strony fanów słodkich wypieków rogalową rękawicę podjął Lukullus – cukiernia, która po mistrzowsku reinterpretuje klasyczne polskie wypieki. Ponieważ rogal narodził się w Warszawie, został nazwany rogalem stołecznym, w dodatku luksusowym. Luksus to słowo, które najlepiej opisuje jego nadzienie, do którego przygotowania wykorzystano marcepan, skórki kandyzowanych pomarańczy, likier Amaretto, migdały i odrobinę białego maku. Na wierzchu lukier dosmaczony sokiem z cytryny. Francja elegancja.

Lukullus, różne lokalizacje

Lukullus / Fot. materiały prasowe

Miss Mellow i Mister Poznański

Ściślej, Marcin Poznański, bo tak o autorskim wydaniu wielkopolskiego wypieku mówi się w cukierni Miss Mellow. Przyrządzane z maślanego, listkującego się ciasta, wypełnione masą z białego maku, orzechów włoskich, kandyzowanej skórki pomarańczowej, rumu oraz nasączonych rumem rodzynek, dekorowane lukrem oraz migdałami. Bez certyfikatu, ale na maśle.

Miss Mellow, ul. Wilcza 62

Cukier w Cukrze: Nie-marcińskie

Cukier w cukrze / Fot. materiały prasowe

Nie-marcińskie, ale za to nadziane tak, że ciastko niemal eksploduje od makowo-orzechowego nadzienia. Lukrowane i hojnie obsypane płatkami migdałowymi. Gratka sezonu w Cukrze w Cukrze.

Cukier w Cukrze, ul. Inżynierska 1 lok 81, wejście od ul. Wileńskiej

Cała w Mące: W białym maku

Rogal taki, jaki być powinien. Maślane, wypieczone na złoto ciasto, a w środku klasyczne, oparte na topowych składnikach nadzienie: dużo białego maku, orzechy, masło, skórka pomarańczowa i miód, by osłodzić listopad.

Cała w Mące, ul. Krasińskiego 18

Kukułka: Rogale od Marcina

Kukułka / Fot. materiały prasowe

Listopadowe rogale z Kukułki zasługują na miano jeśli nie marcińskich, to przynajmniej marcinowych, bo ich recepturę opracował właśnie Marcin, tutejszy mistrz wszystkiego, co ma się listkować, być maślane i zostawiać drobne okruszki. Nadzienie bazuje na tradycyjnym pomyśle i połączeniu białego maku, kandyzowanych cytrusów i orzechów, którymi ozdobiono także lukrowane grzbiety rogalików. Uwaga: rogale Marcina będą dostępne w Kukułce do 14 listopada.

Kukułka, ul. Moktowska 52

Dej Marciniaka

Dej / Fot. materiały prasowe

Dej to Mekka miłośników croissantów – klasycznych, ale też nadziewanych czy zapiekanych. Nie było więc innej opcji, musiał się pojawić także rogal inspirowany świętomarcińskim przysmakiem. Magicznym sposobem w ciastku udało się zamknąć imponującą ilość nadzienia, a jeszcze bardziej niż ilość podoba nam się jego struktura, urozmaicona sporymi kawałkami bakalii – na wierzchu figlarne papiloty z kandyzowanej skórki pomarańczowej.

UWAGA: Marciniaki będą dostępne jedynie do 13 listopada, ale jeśli rogalowa publika wyrazi szczególne zainteresowanie, być może zostaną na trochę dłużej.

Dej, ul. Płatnicza 57

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij