Znaleziono 0 artykułów
27.11.2022

Z Kentucky do Gałkowa: Tradycja, konie i pasja

27.11.2022
(Fot. Materiały prasowe)

W czasie tegorocznych zawodów jeździeckich Gałkowo Masters serwowano stylowe koktajle na bazie bourbona Woodford Reserve. To nie przypadek, że markę, która jest synonimem elegancji i smaku, doceniają ludzie z pasją, osiągnięciami, pozycją i statusem. O tym co łączy amerykańską whisky i konie, rozmawiamy z Karoliną Ferenstein-Kraśko i Adamem Frankowskim, Brand Ambasadorem marki.

Kentucky położone jest w regionie znanym z bogatej tradycji tworzenia burbona oraz z prestiżowej hodowli koni. Destylarnia Woodford Reserve znajduje się w jego samym sercu i dlatego od wielu lat ściśle związana jest z  Kentucky Derby, najsłynniejszym wyścigu konnym w Stanach Zjednoczonych, który odbywa się w pierwszy weekend maja w Louisville. Jak serwowanie bourbonów z Woodford Reserve wpisuje się w koncepcję, którą stworzyłaś?

Karolina Ferenstein-Kraśko: Gałkowo Masters to impreza jeździecka z ogromną tradycją. Tak się składa, że w ubiegłym roku obchodziliśmy 25-lecie zawodów w Gałkowie. Jeździectwo w Polsce bardzo się rozwija, ale my przede wszystkim staramy się trzymać ich jak najwyższy poziom. Zależy mi, żeby Mazury, które są bardzo autentyczne, pozostały takimi jak najdłużej, dlatego nie chcemy naszych imprez organizować na ogromną skalę. Zawsze staramy się naszym gościom pokazać coś unikalnego, to ludzie, którzy najwyżej cenią sobie jakość i styl.

(Fot. Materiały prasowe)

Jak ważna jest tradycja, o której wspomina Karolina dla Woodford Reserve?

Adam Frankowski: To jedna z marek, która powstała w Kentucky. Wytwarzana jest w historycznej destylarni, której początki sięgają XIX wieku. Bourbon, czyli amerykańska whiskey powstaje tam z szacunkiem dla tradycji – powoli i starannie. Nagrodą za tę cierpliwość jest jej wspaniały smak. Można w nim odnaleźć ponad 200 nut smakowych, co czyni go jednym z najbardziej kompleksowych, bogatych smakowo bourbonów Ameryki.

W Polsce sprzedawanych jest kilka rodzajów bourbonów Woodford Reserve, czym się różnią?

Adam Frankowski: Klasyczny bourbon powstaje zawsze na bazie kukurydzy, w proporcjach 72 proc. kukurydzy, 18 proc. żyta i 10 proc. słodu jęczmiennego, i tak jest w dwóch jego wersjach: Distiller's Select i Double Oaked. Trzecia propozycja – Woodford Rye – to ukłon w kierunku żytniej whiskey która w czasach sprzed prohibicji była bardzo popularna, później trochę zapomniana. Dzisiaj widzimy powrót do tej kategorii trunków, dlatego w ramach marki Woodford Reserve proponujemy też wersję, która ma 53 proc. żyta i 33 proc. kukurydzy, a resztę dopełnia słód jęczmienny. Woodford Reserve leżakuje przez kilka lat we ręcznie przygotowanych beczkach, które są wygrzewane i wypalane – to kolejny sposób, żeby uzyskać unikalny smak.

(Fot. Materiały prasowe)

Co jeszcze łączy bourbon i konie?

Adam Frankowski: Słynna wapienna woda, która występuje w Kentucky i jest w naturalny sposób przefiltrowana przez skałę wapienną. Ma w sobie mnóstwo minerałów, dzięki czemu konie z Kentucky mają mocne kości i są wyjątkowo szybkie. W przypadku whiskey takie naturalne przefiltrowanie wody pozbawia ją żelaza, więc nie ma ona metalicznego posmaku. Przez to nasze bourbony są wyjątkowo łagodne, wręcz kremowe w smaku.

Jakie koktajle na bazie Woodford Reserve pije się podczas zawodów jeździeckich?

Adam Frankowski: Flagowym drinkiem, który stylowe towarzystwo sączy w czasie Kentucky Derby jest Mint Julep. Składa się z mięty, syropu cukrowego, kruszonego lodu i porcji bourbona. To koktajl aperitifowy, o orzeźwiającym smaku.

(Fot. Materiały prasowe)

Jakie inne koktajle można przygotować na bazie amerykańskiego bourbona?

Adam Frankowski: Periodyk „Drinks International” rokrocznie przygotowuje ranking alkoholi najczesciej serwowanych w najlepszych barach swiata. Lista The World’s 50 Best Bars to taki odpowiednik gwiazdki Michelina w świecie koktajl barów. Woodford Reserve najczęściej w  tych zestawieniach jest wybierany do serwowania Old Fashioned – drinka, który obok Negroni, jest najlepiej sprzedającym się na świecie eleganckim stylowym koktajlem.

Annual Brands Report Drinks International 2020 Styczeń 2021

Na czym polega sekret popularności Old Fashioned?

Adam Frankowski: To również bardzo prosty koktajl, składa się z Woodford Reserve (albo innego doskonałego bourbona) i odrobiny cukru w postaci syropu cukrowego oraz kilku kropel angostury. Aromatyzujemy go skórką pomarańczy. Old Fashioned i Mint Julep to proste kompozycje dopełniane lodem. Różnica polega na tym, że w tym pierwszym używamy kostek, a w drugim lodu kruszonego . Dobry bourbon potrafi być bardzo wyrafinowany smakowo, dlatego też w Gałkowie sporo gości wybiera Woodford Reserve serwowany „on the rocks”, czyli po prostu z lodem.

(Fot. Materiały prasowe)

Czy miłośnicy koni i premium koktajli są wierni swoim przyzyczajeniom?

Karolina Ferenstein-Kraśko: W mojej opinii tak. Marka Woodford Reserve jest bardzo dobrym dopełnieniem stylowego klimatu wydarzenia w Gałkowie i dobrze rezonuje z jego atmosferą. Podczas wrześniowej edycji Gałkowo Masters przez trzy dni zawodów odbywa się 39 konkursów sportowych, najważniejszym z nich jest Grand Prix o nagrodę Perlage i memoriał mojego dziadka – pułkownika Ferensteina, jednego z najwybitniejszych polskich jeźdźców. Pamiętajmy, że sport jeździecki to nie jest sport na jedno życie – tworzą go całe pokolenia. W tym tkwi odpowiedź na pytanie, dlaczego Woodford Reserve tak dobrze pasuje do tego wydarzenia i koni. W obu wypadkach tradycja łączy się wielopokoleniową pasją. 

Pij odpowiedzialnie. www.pijodpowiedzialnie.pl

Woodford Reserve jest zarejestrowanym znakiem towarowym. ©2022 Brown-Forman. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Katarzyna Straszewicz
Vogue Polska
Treść dostępna dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lub więcej lat?

Proszę czekać..
Zamknij