Znaleziono 0 artykułów
20.04.2019

Wielkanoc według Ani Lewandowskiej

20.04.2019
Ania Lewandowska (Fot. Aneta Zamielska)

Specjalnie dla nas specjalistka od zdrowej diety stworzyła przepisy na lekkie, pyszne i zdrowe potrawy na święta. Śniadanie wielkanocne to świetna okazja, żeby spróbować czegoś nowego. I przekonać się, że wspólne gotowanie to rytuał, który zbliża do siebie całą rodzinę.

Jajka faszerowane na zielono

Ania Lewandowska (Fot. Aneta Zamielska)

SKŁADNIKI:

• 2 łyżki domowego majonezu • 2 garści baby szpinaku
• 2 łyżki świeżej bazylii
• 2 łyżki koperku

• łyżka Lio Shake Jarmuż
• ząbek czosnku
• kilka kropli oliwy z oliwek • 6 jajek
• szczypta soli
• szczypta pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Wszystkie składniki za wyjątkiem jaj zblendować.

2. Jajka ugotować.

3. Żółtka dodać do farszu i ponownie zblendować.

4. Farsz doprawić solą i pieprzem.

5. Gotową masą faszerować białka jaj.

Ania Lewandowska (Fot. Aneta Zamielska)

Mazurek daktylowo-czekoladowy

Ania Lewandowska (Fot. Aneta Zamielska)

SKŁADNIKI:

100 g mąki owsianej

100 g mąki ryżowej

30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

70 ml syropu klonowego/miodu

80 mg masła klarowanego

szklanka daktyli

2 łyżki kakao

puszka mleczka kokosowego

kilka sztuk jagód goji

garść chipsów kokosowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Foremkę w kształcie prostokąta lub kwadratu wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Rozgrzać piekarnik do 180oC.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

4. Dodać syrop klonowy i masło klarowane i zagnieść ciasto.

5. Ciasto przełożyć do formy i piec około 15 minut.

6. Daktyle namoczyć we wrzątku.

7. Następnie daktyle zblendować z mleczkiem kokosowym i kakao.

8. Na ciasto wyłożyć masę z daktyli i udekorować jagodami goji i chipsami kokosowymi.

Więcej zdrowych pomysłów na święta (w tym wegetariański żurek i pasztet, chłodnik z buraków z jajem, a także bezglutenowe ciasta) na blogu Healthy Plan by Ann

Redakcja Vogue.pl
Proszę czekać..
Zamknij