Znaleziono 0 artykułów
13.05.2024

Hotel Aethos Ericeira na Srebrnym Wybrzeżu: Luksus z dala od miejskiego zgiełku

13.05.2024
Hotel Aethos Ericeira (Fot. Francisco Nogueira)

Portugalskie wybrzeże zachwyca o każdej porze roku. Chłodne, słone powietrze, mleczne światło, otulające klify i poczucie wolności. Do tego kuchnia na najwyższym poziomie i stylowa przestrzeń, stworzona tak, by zapewniać relaks i spokój. To wszystko czeka na nas w hotelu Aethos Ericeira.

Położone niecałą godzinę drogi od Lizbony miasteczko od wielu lat jest mekką surferów, także tych początkujących. Na odcinku kilku kilometrów można znaleźć wiele surferskich spotów, szkółek i wypożyczalni. Ale Ericeira zapada w pamięć także tym, którzy ze sportami wodnymi nie mają nic wspólnego. Niebiesko-białe domy porasta tu w sezonie letnim amarantowa bugenwilla, ze spokojnych deptaków można podziwiać ocean, tradycyjne kawiarenki serwują cafézinho za 90 centów, a liczne piękne plaże grzeje słońce, a czasem otula mleczna mgła – stąd nazwa tych okolic, Silver Coast (Costa de Prata). To wszystko sprawia, że Ericeira, tak spokojna w porównaniu z tętniącą życiem stolicą, stanowi jedną z ulubionych turystycznych destynacji w Portugalii. Aby w pełni docenić piękno wybrzeża i naprawdę odpocząć, warto zadbać o odpowiedni nocleg.

Widok na hotelową plażę (Fot. Pion Studio)

Tu wszystko zostało zaprojektowane tak, by zapewnić relaks

Butikowy hotel sieci Aethos Ericeira został zaprojektowany tak, żeby nie dominować nad krajobrazem, tylko harmonijnie się w niego wtapiać. Wchodząc do lobby, wciąż jesteśmy skąpani w magicznym świetle Srebrnego Wybrzeża – słońce wpada przez duże, łukowate okna, dając wrażenie przestrzeni i oddechu. 

Taras hotelu Aethos Ericeira (Fot. Pion Studio)

We wnętrzach nie ma odwracających uwagę dekoracji. Jest za to przestrzeń do kontemplacji widoków, takich jak migotliwy błękit oceanu, który uzupełnia naturalną paletę barw zastosowaną w apartamentach. Kolory i faktury inspirowane są tym, co wokół najpiękniejsze – wydmami, plażami i klifami. Naturalne materiały, dużo drewna, koloru kremowego, bieli, do tego wygodne łóżka i fotele, rośliny – to wszystko tworzy przestrzeń, w której nietrudno odpocząć.

Pokój hotelowy w Aethos Ericeira (Fot. Pion Studio)

W Aethos Ericeira znajdziemy sporo sposobów na to, by skutecznie się zrelaksować. W strefie wellness czekają masaże, rytuały hammam i podgrzewany basen ze słoną wodą umożliwiający całoroczną kąpiel. Co ciekawe, ze strefy mogą skorzystać za opłatą także goście zewnętrzni. Hotel organizuje również poranne spacery po bezdrożach, wędrówki połączone z odwiedzinami winiarni, grupowe i prywatne sesje jogi i pilatesu oraz lekcje surfingu, dla początkujących i nieco bardziej zaawansowanych. 

Hotel oferuje lekcje surfingu, dla początkujących i bardziej zaawansowanych (Fot. Francisco Nogueira)
Wnętrze restauracji Onda (Fot. Pion Studio)

Kuchnia na najwyższym poziomie, oparta na sezonowych produktach

Kuchnia portugalska słynie z prostoty. W Aethos Ericeira od niedawna opiekuje się nią Nuno Matos, pochodzący z Coimbry szef kuchni, który doświadczenie zdobywał m.in. w kultowej brytyjskiej restauracji The Fat Duck z trzema gwiazdkami Michelin czy kopenhaskim Relae, które może pochwalić się jedną gwiazdką. Wiedza i umiejętności Matosa w połączeniu z jego miłością do morza zaowocowały przyjemnym odświeżeniem i nowym wizerunkiem hotelowej restauracji Onda. 

Wnętrze restauracji Onda (Fot. Hayley Kelsing)

– Każdy produkt zasługuje na uwagę i troskę, bez względu na to, ile kosztuje. Czy to cebula, czy turbot – wszystkie składniki traktuję z równym zainteresowaniem – mówi Nuno Matos, a podane przez niego przykłady dobrze obrazują smaki Ondy. To miejsce, gdzie królują owoce morza i ryby, ale ich oprawą są sezonowe warzywa i owoce. W menu nie brakuje również mięsa, tak charakterystycznego dla kuchni portugalskiej. Produkty, z których gotuje się w Ondzie, pochodzą z lokalnych farm, a ryby z portu w Peniche. Nuno Matos jest znany z zaangażowania w zrównoważony rozwój – poprzednia restauracja, na której czele stał, Vale Abraão w dolinie Douro, dostała nagrodę Studioneves Sustainability Award podczas Mesa Marcada, największego portugalskiego konkursu kulinarnego.

Nuno Matos, szef kuchni (Fot. Hayley Kelsing)

Onda należy do restauracji hotelowych, dla których warto przemierzyć wiele kilometrów chociażby na obiad z widokiem na Atlantyk. W karcie dziennej znajdziemy dania lekkie i swobodne, takie jak codziennie inna wersja ceviche z lokalnych gatunków ryb, małże przygotowane w klasycznym portugalskim stylu, z czosnkiem i kolendrą, czy sałatka z buraków i pomarańczy, z prażonymi migdałami i serem z niebieską pleśnią. Wieczorne menu obfituje w klasyczne smaki przygotowane z autorskim twistem – jest tu ośmiornica z orzechami włoskimi, winogronami i pietruszką, solony dorsz z warzywami korzeniowymi i sosem z czerwonego wina czy ostrygi z laguny Ria Formosa w okolicach Algarve podane z jabłkowym winegretem. W karcie dużo radości znajdą także weganie i wegetarianie. Dla nich przygotowano takie pozycje, jak pieczona kapusta spiczasta z gryką, masłem i estragonem czy kremowy ryż z broccolini z krowim serem São Jorge i piklowaną cebulą. Desery, portugalskie klasyki w zupełnie niecodziennym wydaniu, połączą wszystkich, bez względu na dietę, upodobania czy wiek. To m.in. kukurydziany krem z lodami popcornowymi i solonym karmelem, kokosowy pudding ryżowy z lodami z mandarynki i solirodem czy tarta z fistaszkami i kakao. 

Posiłek w restauracji Onda (Fot. Hayley Kelsing)

Aethos Ericeira jest idealnym wakacyjnym miejscem dla spragnionych bliskości oceanu, ceniących zdrowy styl życia. Spełni wymagania zarówno zapalonych surferów, jak i tych, którzy szukają luksusu z dala od miejskiego zgiełku. 

Kasia Stadejek
Proszę czekać..
Zamknij