Znaleziono 0 artykułów
03.11.2020

Przepis na modną kawiarnię: biel, światło i vintage

Basia Czyżewska

Beam Café ma w Londynie świetną reputację. Jak pisze brytyjski „Vogue”, właśnie tu znajdziecie najlepsze brunche w mieście. Kawiarnia dynamicznie się rozwija, otwierając trzeci już lokal, tym razem na Notting Hill. Za projektem stoi polska architektka wnętrz Ola Jachymiak.

Ola Jachymiak dyplom obroniła w Polsce, na Politechnice Śląskiej w Gliwicach. Niedługo potem wyjechała do Paryża, gdzie przez pięć lat pracowała w renomowanym biurze architektonicznym Atelier Jeanne Dumont. Tu, ucząc się od najlepszych, projektowała luksusowe wille, apartamenty, butiki i restauracje. Kiedy poczuła, że wypracowała już indywidualny styl – specyficzną mieszankę vintage ze współczesną funkcjonalnością – założyła własną pracownię, którą od trzech lat sukcesywnie rozwija w Londynie. Jej ostatnia realizacja – Beam Café w jednej z najmodniejszych dzielnic Londynu – to kwintesencja przytulnej elegancji.

(Fot. Simon Carruthers)

Współczesna kawiarnia to więcej niż miejsce, w którym można wypić kawę czy zjeść lunch ze znajomymi. W dzisiejszych czasach, kiedy wiele osób pracuje zdalnie, to również przestrzeń pracy i spotkań biznesowych – mówi Ola, która nad projektem pracowała rok – cztery miesiące poświęciła na koncepcję wnętrza, kolejne osiem pochłonął remont, który nadzorowała, koordynując ponad 20 firm wykonawczych.

Wnętrze o powierzchni 200 mkw. podzieliła na trzy funkcjonalne strefy. – Część wejściowa została przeznaczona głównie dla freelancerów lub mniejszych grup. W centralnej znalazły się bar oraz kilka pojedynczych siedzeń. A część jest typowo restauracyjna z większymi stołami dla większych grup. Ponieważ światło dociera tylko przez witrynę w części wejściowej, skupiliśmy się na projekcie oświetlenia – mówi Ola. Światło – rozproszone, dobre wokół bufetu i bardziej punktowe przy stolikach – wyznacza charakter przestrzeni. – Kuliste białe lampy o różnych rozmiarach zostały powieszone na różnych wysokościach, a sufit pomalowano białą, połyskliwą farba, co wzmocniło efekt rozświetlonej przestrzeni. Ta instalacja jest widoczna z każdego zakątka kawiarni, a dodatkowo nawiązuje do obłych kształtów w stylu mid-century modern – opowiada Jachymiak.

(Fot. Simon Carruthers)

Elegancja lat 50. i 60. przewija się w detalach, takich jak nisze w ścianach, oryginalny system półek czy lampa projektu George’a Nelsona dla HAY, która zawisła nad barem. 
Klasyczny dizajn, marmurowe blaty i drewno zostały potraktowane przez Olę z rozwagą. Wiedziała, że wnętrze musi być przede wszystkim przytulne, by sprzyjało luźnej atmosferze, jaka towarzyszy rozmowom przy kawie czy półformalnym spotkaniom w pracy. Swobodę udało jej się uzyskać dzięki chropowatej fakturze ścian w ciepłych odcieniach, odsłoniętym cegłom i farbie strukturalnej, a także surowej ceramicznej podłodze w części barowej, która przywodzi na myśl roboczą kuchenną posadzkę. Wnętrze udomowiły też duże rośliny – palmy w wysokich donicach. A kameralny nastrój wzmocniły białe kotary, które w ostatnim z pomieszczeń pozwalają wydzielić intymną strefę. – Wyzwaniem było stworzenie lokalu, który byłby równie wyjątkowy estetycznie, co kulinarnie. Chcieliśmy, żeby dizajn nowego Beam Café zachęcał ludzi do wejścia do środka, w dzielnicy, gdzie co rusz powstają nowe, modne miejsca. Udało się. W godzinach południowych przed lokalem ustawiają się kolejki – dodaje Jachymiak.

 

1/8Polka projektuje modną kawiarnię na Notting Hill

  1. Styl życia
  2. Miejsca
  3. Przepis na modną kawiarnię: biel, światło i vintage
Proszę czekać..
Zamknij