Znaleziono 0 artykułów
19.08.2022
Artykuł partnerski

Upiekło nam się

19.08.2022
Fot. Materiały prasowe

Idealnie upieczone – soczyste w środku i ozłocone chrupiącą skórką potrawy – to marzenie każdego smakosza. Przygotowanie ich w domowych warunkach nieraz przysparza trudności, bo nasze sprzęty nie stają na wysokości zadania. Chyba że skorzystamy z możliwości nowoczesnych piekarników OptiBake marki Gorenje.

Przygotowywanie potraw w piekarniku ma wiele zalet. Dania są nie tylko smaczne, lecz także zdrowsze niż smażone, bo możemy użyć mniej tłuszczu, a jednocześnie zachować naturalny smak i wartości odżywcze. Co ważne, taki sposób gotowania pozwala na gotowanie kilku dań jednocześnie. Niestety wybór odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia stanowi wyzwanie, a kiedy porwiemy się na bardziej skomplikowane kulinarne wyzwanie, porażka będzie smakować gorzko. Na szczęście możemy wreszcie zapomnieć o podobnych problemach. Piekarniki OptiBake marki Gorenje pomogą przygotować w zaciszu własnego domu smaczne i zdrowe dania, które zachwycą nawet wybrednych gości.

Fot. Materiały prasowe

Dziecinnie proste pieczenie

Wiele osób unika przygotowywania potraw w piekarniku, uważając ten proces za skomplikowany i wymagający sporej wiedzy i umiejętności. Istotnie, ustawienie odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia w tradycyjnych piekarnikach może przerosnąć mniej doświadczonych kucharzy. Przygotowanie potraw w piekarnikach do zabudowy Gorenje OptiBake jest dziecinnie proste. Ich twórcy zadbali nie tyko o najwyższą jakość pieczenia, lecz także o to, aby ułatwić ten proces. Dzięki innowacyjnej funkcji AutoBake możemy ustawić odpowiednią temperaturę i czas przygotowania dania. 

Jak to działa? Wystarczy wybrać 1 z 22 automatycznych programów pieczenia i cieszyć się doskonale przyrządzonym daniem. Niezależnie od tego, czy pragniemy przygotować zapiekankę na kolację, czy urodzinowy tort, system zatroszczy się o idealną temperaturę i czas pieczenia. Dodatkowo, nowoczesne piekarniki OptiBake są wyposażone w funkcję StepBake, która umożliwia zaprogramowanie trzech etapów pieczenia. Dzięki tej opcji nie musimy ręcznie zmieniać ustawień podczas przygotowania bardziej skomplikowanych dań, które wymagają modyfikacji temperatury w trakcie pieczenia. Wystarczy wybrać odpowiedni program i zrelaksować się, czekając na gotowy posiłek.

Fot. Materiały prasowe

Zdrowe i pyszne jedzenie

Potrawy przygotowane w domu zazwyczaj nie przypominają restauracyjnych dań. Dla wielu niedoścignionym ideałem są piece opalane drewnem, w których przygotowuje się chociażby włoską pizzę. Ale piekarniki Gorenje są dobrze znane z innowacyjnej zaokrąglonej komory, która zapewnia idealną cyrkulację powietrza. Inspiracją do stworzenia tego kształtu były właśnie tradycyjne piece opalane drewnem. Co więcej, w piekarnikach OptiBake udoskonalono kształt komory, zmieniono konstrukcję grzałek i ustawienie otworów wentylacyjnych. Dzięki temu gorące powietrze jest rozprowadzane równomiernie, a dania perfekcyjnie przygotowane: chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.

Bardziej wymagający kucharze mogą skorzystać z funkcji SteamAssist. Dzięki parze potrawy zachowują naturalną soczystość, wyrazisty smak, kolor oraz niezbędne dla naszego organizmu składniki odżywcze. Dodatkowo są lekkie i zdrowe.

Fot. Materiały prasowe

Każdy, kto wydawał w domu kolację dla gości, wie, jak trudno ustalić harmonogram przygotowań tak, aby w piekarniku upiec kilka potraw jednocześnie. Teraz z pomocą przychodzi nowoczesna technologia, bo w piekarnikach OptiBake można przygotować dania znacznie szybciej niż w konwencjonalnym urządzeniu tego typu. Możemy piec kilka potraw na pięciu poziomach jednocześnie. Gorące powietrze przepływa przez komorę swobodnie, zapachy i smaki nie mieszają się, a przygotowywane dania są równomiernie wypiekane na wszystkich poziomach.

OptiBake docenią też fani potraw tradycyjnie przygotowywanych we frytkownicy. Teraz mają możliwość zredukowania ilości tłuszczu i ograniczenia liczby kalorii do minimum. Jak to możliwe? Piekarniki OptiBake są wyposażone w funkcję AirFry, która umożliwia smażenie, grillowanie i pieczenie wyłącznie za pomocą gorącego powietrza. Dzięki temu dania są równie smaczne, jak te przygotowane na głębokim tłuszczu, ale znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne.

Fot. Materiały prasowe

Na błysk

Przygotowywanie dań w piekarniku często wymaga mniej czasu niż smażenie czy duszenie. Ale taka metoda gotowania może wiązać się z trudnością w sprzątaniu. Marka Gorenje znalazła rozwiązanie również tego problemu.

Fot. Materiały prasowe

Nowe piekarniki OptiBake wyposażono w trzy opcje samoczyszczenia. PyroClean czyści piekarnik w ekstremalnie wysokich temperaturach aż do ok. 500°C. Pyroliza jest najskuteczniejszym sposobem czyszczenia piekarnika – wypala tłuszcz i brud, a potem zamienia je w popiół, który po wystudzeniu piekarnika można łatwo usunąć. Z kolei CataClean to katalityczne czyszczenie piekarnika w temperaturze ok. 200°C, które prowadzi do spalania resztek tłuszczów i osadów. AquaClean to najprostszy z programów czyszczenia piekarnika. Używa się w tym celu pary. W piekarniku umieszczono specjalny pojemnik na wodę. Po jego napełnieniu i uruchomieniu funkcji czyszczenia tworzy się para wodna. Jej zadaniem jest zmiękczenie zabrudzeń, tłustych osadów oraz przypieczonych resztek jedzenia.

Wszystkie te funkcje sprawiają, że piekarniki OptiBake są idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto pragnie cieszyć się smacznymi, zdrowymi i prostymi w przygotowaniu potrawami w zaciszu własnego domu.

Natalia Jeziorek
Proszę czekać..
Zamknij