Znaleziono 0 artykułów
26.03.2024

Przepis Gawła Czajki na ultrapuszysty sernik mango pieczony w kąpieli wodnej

26.03.2024
Fot. archiwum prywatne

Przepis na wyjątkowo kremowy i wilgotny sernik, który idealnie sprawdzi się na wielkanocnych stołach. Intensywny, słoneczny kolor rozświetli czas z bliskimi, ciesząc wyjątkowym smakiem. Najbardziej puszysty i soczysty ze wszystkich serników, które stworzyłem, a mam do nich słabość od dziecka. Korzystając z okazji, przesyłam życzenia smacznych świąt, słońca w sercu, wszechobecnej życzliwości i spokojnego snu. Wesołych świąt.

Składniki:

Spód:

  • 150 g ciastek maślanych
  • 100 g masła 
  • 50 g kakao
Fot. Gaweł Czajka

Masa:

  • 1 kg dobrego twarogu
  • 6 żółtek
  • 50 g cukru pudru
  • 600 g pulpy mango
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 3 białe czekolady

Opcjonalnie małe bezy do dekoracji:

  • 6 białek pozostałych z masy
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru

Jak to zrobić:

Fot. Gaweł Czajka

Ciastka maślane blendujemy na piasek, który zalewamy palonym masłem, tworząc spód sernika. Dodajemy przesiane kakao. Wyrównujemy na dnie formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.

Fot. Gaweł Czajka

Tworzymy masę sernikową z twarogu, żółtek, cukru pudru, pulpy z mango, gęstej śmietany 18% i tabliczek białej czekolady rozpuszczonych w kąpieli wodnej. Dokładnie miksujemy i wylewamy na podpieczony spód. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni z termoobiegiem. Formę z sernikiem wstawiamy do piekarnika, a piętro niżej umieszczamy blachę z 2 cm wody, tworząc kąpiel wodną. Pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut do zarumienienia. Po tym czasie sernik wyciągamy, studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Fot. Gaweł Czajka
Fot. Gaweł Czajka

Dekorujemy dowolnie, ale możemy wykorzystać pozostałe białka z jajek, tworząc małe bezy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, zaczynając od mniejszych obrotów i stopniowo je zwiększając. Po uzyskaniu piany stopniowo co minutę dodajemy kolejne łyżki cukru pudru, nieustannie miksując. Powinna powstać gęsta, błyszcząca biała masa. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia i formujemy niewielkie bezy, zachowując odstępy. Warto zaopatrzyć się w rękaw cukierniczy do starannego uformowania ich kształtu. Bezy suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni około 90 minut.

Gaweł Czajka
Proszę czekać..
Zamknij