Znaleziono 0 artykułów
14.10.2021
Artykuł sponsorowany

Degustacje & Celebracje. Wyjątkowy festiwal kulinarny

Fot. Joanna Ogórek

Jedzenie ma moc jednoczenia. Kiedy zasiadamy przy wspólnym stole, łatwiej zapomnieć o podziałach i skupić na tym, co nas łączy – taka idea przyświeca pierwszemu w Polsce festiwalowi kulinarnemu Degustacje & Celebracje. Hasło „Wszyscy do stołu!” zaprasza osoby niezależnie od przekonań, pochodzenia, koloru skóry czy orientacji seksualnej. Stół, jak podkreślają organizatorzy, sprawia, że wszyscy stają się równi, inność wzbudza ciekawość, a „obcy” staje się „nasz”. W 30 polskich restauracjach połączonych platformą MojStolik.pl można spróbować dań rekomendowanych przez Macieja Nowaka.

Festiwal już wystartował w Trójmieście i potrwa do 31 października. W warszawskich restauracjach goście spotkają się już 15 lutego 2022, a w Krakowie 1 lutego 2022. Przez kilka tygodni będą serwowane wyjątkowe kolacje na bazie dań rekomendowanych przez Macieja Nowaka – krytyka kulinarnego i dyrektora artystycznego poznańskiego Teatru Polskiego. – Zasiadanie do stołu jest momentem, który nas jednoczy. Do stołu zaprasza się przyjaciół, obcych, z którymi chcemy się pojednać lub z którymi chcemy spędzić dobrze czas. Obiady rodzinne przetrwały niewzruszone do dzisiejszych czasów, kiedy tak wiele rozmaitych społecznych celebracji upada – mówi Maciej Nowak.

Fot. Joanna Ogórek

W każdym z uczestniczących w festiwalu miast zaplanowany jest symboliczny performance dla zaproszonych przedstawicieli mniejszości, mediów i partnerów, oczywiście przy wspólnym stole. W Trójmieście performance odbył się już 28 września na plaży w gdyńskim Orłowie. Wybór miejsca nie był przypadkowy. 
– Plaża to miejsce otwarte, symbol wolności, ale też miejsce drogi dla emigrantów i uchodźców, których nie wszyscy akceptujemy, miejsce ucieczek i powrotów, okno na świat. Zaprośmy ich do stołu – przekonuje Agnieszka Małkiewicz z FOR Solutions, współorganizatorka wydarzenia.

W Krakowie już w styczniu wspólny stół otwierający festiwal stanie na zwanej „mostem miłości” kładce Bernatka. W Warszawie performance jest na razie tajemnicą. – To będzie wymowne miejsce, które podkreśli, jak trudno jest żyć bez stołu, który nas ożywia i ośmiela.– mówi Agnieszka Małkiewicz.

Maciej Nowak/Fot. Joanna Ogórek

Kolacje w wybranych restauracjach można wykupić na stronie wydarzenia. Każde z dań ze specjalnej festiwalowej karty zostało przetestowane i zarekomendowane przez Macieja Nowaka. Poza przystawką, daniem głównym oraz deserem na gości restauracji będą czekały niespodzianki do degustacji w ramach ceny kolacji: deska serów, wino, owoce morza i polskie oleje. Do wyboru będą dwie opcje menu – wegetariańska oraz klasyczna. – Z wielką satysfakcją odkrywam, jak nasi szefowie kuchni potrafią być kreatywni w zakresie kuchni wegańskiej. Są rozmaite steki z warzyw, z kalafiora, selera, jest cała seria tatarów warzywnych: z suszonych pomidorów, z arbuza – mówi Maciej Nowak.

Restauratorzy przekażą 5 procent dochodu z każdej kolacji na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej. Bo jak przekonują organizatorzy festiwalu, wspieranie osób dotkniętych kryzysem oraz mniejszości jest obowiązkiem nas wszystkich.

– Gastronomia zaczyna brać lekcje zachowań społecznych, o które mocno walczymy. Chodzi mi o tolerancję kulturową, obyczajową. Przeżyłem wręcz przełom duchowy, gdy jeden z właścicieli restauracji, które odwiedzałem, pochwalił mi się, że zatrudnia osoby LGBTQ+ i jest dumny, że ma kelnerki nieheteronormatywne. Zaplecze restauracji miało dotąd zwykle klimat męskiej szatni. Przełamanie tego stereotypu wydaje mi się historycznym przełomem – zauważa Maciej Nowak.

Fot. Joanna Ogórek

Dodaje, że kolejną ważną rolą gastronomii jest wspieranie imigrantów, którzy w ostatnich latach przybyli do Polski z bliska i z daleka. – Oni odnajdują swoje miejsce właśnie w gastronomii, zarówno wzbogacają nasze menu, nasz repertuar smaków, jak i swoimi opowieściami, doświadczeniami pozwalają nam inaczej spojrzeć na świat. Zrozumieć, że nie wszystko musi być ułożone tak jak u nas. Że trzeba być otwartym na inną obyczajowość, systemy wartości, że trzeba umieć się porozumieć z ludźmi – wyjaśnia krytyk kulinarny.

Lista Restauracji w Trójmieście:

Piwna47 Food & Wine Bar
ul. Piwna 47, 80-831 Gdańsk

Spożywczy Food & Drinks
ul. Dolna 2, 80-767 Gdańsk

Vinegre
ul. Zawiszy Czarnego 1B, 81-374 Gdynia

Restauracja w hotelu Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront
ul. Jerzego Waszyngtona 19, 81-342 Gdynia

Fino
ul. Grząska 1, 80-833 Gdańsk

Fisherman
ul. Grunwaldzka 89, 81-771 Sopot

Malika
ul. Armii Krajowej 9/1, 81-395 Gdynia

Sztuczka Bistro
ul. Bema 6, 81-753 Sopot

Sztuczka
ul. Abrahama 40, 81-395 Gdynia

 

Organizatorami akcji są platforma do rezerwacji miejsc w restauracjach MojStolik.pl oraz FOR Solutions. Partnerami akcji są Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna, Pomorskie Prestige, Transgourmet, Selgros Cash & Carry, Skarby Serowara, Partner Center Horeca i Casa Pecunia, Citi Handlowy, Kujawski, a także Jet Line i ChemaN.

Natalia Jeziorek
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę