Znaleziono 0 artykułów
30.10.2023

Najlepsze miejsca na śniadanie w Warszawie

30.10.2023
Gdzie zjeść najlepsze śniadania w Warszawie? Oto nasza lista sprawdzonych adresów w stolicy. (Fot. materiały prasowe)

Kopenhaski talerzyk różności, chrupiące bajgle, a może maślane naleśniki? Wybieramy nasze ulubione warszawskie lokale, w których zjecie najlepsze śniadania w stolicy.

Baken: Z wizytą w Kopenhadze

Żurawia 6/12, Śródmieście

Nasze ulubione śniadania w centrum Warszawy: Baken, Kubuś, Bar Rascal. (Fot. materiały prasowe)

Choć Baken otworzyło się zaledwie rok temu, już zapewniło sobie status kultowego adresu. Wszystko za sprawą klimatu rodem z kopenhaskiego bistro. Kameralny lokal urządzono w duchu przytulnego minimalizmu – wysokie okna wypełniają przestrzeń światłem, ściany zdobią obrazy, a na drewnianych stołach stoją świeże kwiaty w designerskich wazonach. To wszystko zejdzie jednak na drugi plan, gdy stanie przed wami talerzyk kopenhaski z pajdami świeżego chleba, kremowym masłem, holenderską goudą i domową konfiturą. Zwolennikom ciepłych śniadań polecamy sezonową grzankę z jajecznicą i kurkami oraz prawdziwie francuskie crêpes z morelami, syropem kardamonowym i kwaśną śmietaną. Złapcie do tego kubek aromatycznego przelewu serwowanego w pięknych czarkach z gliny i voila! Idealny poranek gotowy.

Serso: Bajgle na okrągło

Józefa Szanajcy 16, Praga Północ

Nasze ulubione miejsca na śniadanie na Pradze: Serso, Toast. (Fot. materiały prasowe)

Praskie Serso jest stałym elementem naszych zestawień – ostatnio lokal znalazł się wśród najlepszych kawiarni w Warszawie. Nic dziwnego, skoro podaje się tu najlepsze bajgle w mieście. W menu Serso każdy znajdzie coś dla siebie. Zwolennikom prostoty polecamy bajgla z twarogiem ekologicznym i domową konfiturą, na większy głód najlepiej sprawdzi się ten z dzikim łososiem, omletem, świeżym szpinakiem i sosem sriracha, a fanom sezonowych smaków polecamy pieczoną dynię z czarnuszką, serem szafir, piklowaną cebulką i masłem z suszonych pomidorów. Wychodząc, złapcie na drogę drożdżówki pokryte chrupiącą kruszonką. Gwarantujemy, że będziecie tu wracać.

Wybieramy najlepsze miejsca na śniadanie w Warszawie. Na zdjęciu: bajgle z praskiego Serso. (Fot. materiały prasowe)

Lychees: Uczta dla zmysłów

Bielańska 1, Śródmieście

Fanom wegańskich śniadań polecamy śródmiejskie Lychees i Havanę na warszawskim Żoliborzu. (Fot. materiały prasowe)

Młodszą siostrę Peaches Gastro Girls, jednej z ulubionych wegańskich miejscówek w Warszawie, znajdziecie w pawilonie Resortu przy ulicy Bielańskiej. W Lychees zarówno we wnętrzu, jak i na talerzu królują kolory. Zielone są pasta z groszku i fasolka szparagowa serwowane na puszystej foccaci, czerwone są zarówno pomidory truskawkowe, jak i rabarbar na oblanym kremem sernikowym toście francuskim, a żółte akcenty zapewniają kukurydza i kurki podawane z grzanką na chlebie żytnim na zakwasie. A to tylko kilka pozycji z roślinnego menu Lychees.

Toast: Wszystkie wcielenia tosta

Targowa 67, Praga Północ

Słodkie śniadania czy słone brunche? Bez względu na to, które są wam bliższe, oto osiem naszych ulubionych adresów. (Fot. materiały prasowe)

Jeszcze jedna nowość na kulinarnej mapie stolicy, która musiała znaleźć się w naszym zestawieniu najlepszych śniadań w Warszawie. Chodzi o Toast (czytamy po polsku „toast”), który od września karmi Pragę. Gra słów w nazwie lokalu – angielski tost i toast w jednym – to esencja tutejszego menu. Śniadania są serwowane cały dzień, a od południa można również wpadać na talerzyki, do których warto zamówić szprycera, autorski koktajl albo lampkę naturalnego wina. Sercem karty są tosty w kilku różnych wcieleniach – od klasyka z pastą jajeczną i olejem chilli z chrupiącym szczypiorkiem przez te francuskie z konfiturą malinowo-różaną po sezonowe serwowane ze straciatellą, grzybami leśnymi na maśle i prosciutto crudo.

Duży wybór śniadań to podstawa. Oto lokale, które mogą się pochwalić najciekawszymi kartami śniadań w stolicy. (Fot. materiały prasowe)

Havana: Śniadanie z widokiem

Słowackiego 16/18, Żoliborz

Szybkie śniadanie przed pracą? To adresy, do których regularnie zaglądamy. (Fot. materiały prasowe)

Mimo upływu lat Havana wciąż cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Szczególnie jeśli w grę wchodzą śniadania. Poranna wizyta w lokalu to już niepisana tradycja żoliborzan. Zwłaszcza gdy w menu pojawiają się takie nowości, jak jajecznica z rydzami serwowana z serem bursztyn i wegańskim majonezem. Spośród tutejszych klasyków warto również spróbować chałki z waniliowo-kawowym kremem pâtissière, marynowanymi śliwkami, pomarańczą i prażonymi migdałami czy wytrawnych tostów francuskich z pastą truflową i pieczarkami. Havana zasługuje również na wyróżnienie jako miejsce przyjazne czworonogom. Dodatkowy atut? Taras z widokiem na park Żeromskiego.

Bar Rascal: O poranku

Moliera 6, Śródmieście

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. W wybranych przez nas knajpach dobrze zaczniecie dzień. (Fot. materiały prasowe)

Popularny wine bar pokochaliśmy za selekcję naturalnych win z całego świata, apetyczne przystawki i klimatyczne wnętrze (a w sezonie również uroczy ogródek). Na Moliera 6 warto jednak zajrzeć także o poranku. W Barze Rascal serwowana jest kawa z lokalnych, rzemieślniczych palarni, do której warto dobrać tutejsze przekąski. Naszymi faworytami są genialne w swojej prostocie scones serwowane z konfiturą z czarnej porzeczki i masłem. Zwolennikom wytrawnych śniadań polecamy z kolei grillowany chleb na zakwasie z soczystymi pomidorami, anchois i oliwą oraz omlet z gorgonzolą piccante i świeżymi ziołami. Z myślą o leniwych weekendach stworzono również specjalne menu brunchowe dostępne wyłączne w sobotnie poranki. Znajdziecie w nim, m.in. truflowy omlet, gofry z owocami leśnymi i puszystym mascarpone i oczywiście dużo mimozy.

 (Fot. materiały prasowe)

Charlotte Buillon: Francja na talerzu

Nowy Świat 6/12, Śródmieście

(Fot. Paulina Zięcik)

Charlotte nie trzeba nikomu przedstawiać. Inspirowana tradycyjnymi francuskimi bistro cafés rodzina restauracji serwuje dziś swoje wypieki w Warszawie, Krakowie i we Wrocławiu. Choć w każdym z siedmiu lokali skosztujecie kultowego już śniadania Charlotte, croque madame i monsieur czy klasycznych croissantów, naszym ulubionym adresem pozostaje Bouillon w dawnym Domu Partii. Bouillon to pochodzący z końca XIX w. typ restauracji, jak brasserie, cafe czy bistro, który powraca dziś do łask. Oprócz chleba, wina i tartines w karcie znajdziewcie również tradycyjne ciepłe dania kuchni francuskiej, a wśród nich bœuf bourguignon, coq au vin i oczywiście francuski bulion. 

Stolica Café: Podróże w czasie

Ludwika Narbutta 50A, Mokotów

Gdzie wybrać się na śniadanie na Mokotowie? Sprawdź lokal Stolica Café w kinie Iluzjon. (Fot. materiały prasowe)

Stałym bywalcom Iluzjonu nie musimy przedstawiać kinowej kawiarni, która wystartowała w styczniu. Tym, którzy jeszcze tutaj nie dotarli, śpieszymy z wyjaśnieniem, dlaczego warto tam zajrzeć. Po pierwsze, Stolica Café to kulturalne serce Mokotowa. Bez względu na porę dnia spotkacie tu kinofilów dyskutujących o ostatnim seansie, zatraconych w lekturze kawoszy i melomanów myślicieli. Drugim powodem jest oczywiście menu śniadaniowe. Do Stolicy warto wpaść na aromatyczną szakszukę serwowaną z rzemieślniczym chlebem i masłem gorczycowym, jajka po benedyktyńsku niczym z „Jack Rabbits Slim” (fani „Pulp Fiction” zrozumieją) albo kremową burratę z figami w czerwonym winie.

Zobacz także:

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij