Znaleziono 0 artykułów
19.12.2020

Gwiazdki Michelin 2020 wręczone

19.12.2020
(Fot. materiały prasowe)

Dwie restauracje w Polsce mogą poszczycić się gwiazdkami Michelina. Jedna w Warszawie, druga w Krakowie. Szereg innych wyróżniono tytułem Bib Gourmand albo kompletami sztućców.

- Przewodnik istnieje od 120 lat, jednak rok temu nikt z nas nie przypuszczał, co nam przyniesie rok 2020 - powiedział Mikołaj Rey, ekspert kulinarny, prowadzący wirtualną galę, na której odbyło się wirtualne przekazanie tabliczek restauratorom - Wielu naszych przyjaciół na całym świecie ucierpiało przez sytuację pandemiczną, wielu musiało kompletnie zmienić swój koncept kuchni. Kilkunastu naszych przyjaciół w Polsce również dotknęła ta sytuacja, jednak w tak doniosłym dniu cieszmy się z tej uroczystości, cieszmy się, że jesteśmy wszyscy razem. Łączę się z Wami z Gdańska, miasta Solidarności i tym przesłaniem solidarności chciałbym się z Wami wszystkimi podzielić: wszyscy obecnie powinniśmy solidarnie się wspierać.

A Tommy Maussin, wiceprezydent, global director przewodnika Michelin dodał: - Nawet jeżeli 2020 rok był trudny, to Wasza pasja i talent zrobiła niesamowite wrażenie na naszych inspektorach. Z 30 edycjami na całym świecie i 15 tyś. restauracjami, przewodnik Michelin tworzy wyjątkową społeczność.

W najnowszej edycji gwiazdki Michelina przyznano dwóm restauracjom: warszawskiemu Atelier Amaro, które prowadzi Wojciech Modest Amaro, oraz krakowskiej Bottiglierii 1881 pod skrzydłami Przemysława Klimy.

(Fot. Getty Images)

Bib Gourmand otrzymały restauracje: Warszawa: Katarzyna Błońska, Tomasz Cudowski, restauracja Ale Wino; Iwan Sokolik, restauracja Warszawska; Marek Burakowski, Butchery & Wine; Dariusz Barański, restauracja Szóstka.
Kraków: Robert Koczwara, restauracja Fiorentina; Adrian Pycia, bistro Zazi.

4 komplety sztućców: Anna Andrzejczak, restauracja Amber Room w Warszawie.

3 komplety sztućców: Marcin Filipkiewicz z restauracji Copernicus w Krakowie.

2 komplety sztućców otrzymali: W Warszawie Rabie Abed Alsalam, restauracja Concept 13; Jan Winiarski, restauracja Dyletanci; Beniat Alonzo, szef kuchni Europejski Grill; Andrzej Rudnicki, restauracja Mokotowska 69; Jacek Grochowina, restauracja Nolita; Bartosz Szymczak, restauracja Rozbrat 20.

W Krakowie: Grzegorz Fica, Artur Bień, restauracja Albertina; Grzegorz Bucki, restauracja Amarylis; Miłosz Grabowski, restauracja Pod Różą; Krzysztof Żurek, restauracja Trzy Rybki; Kinga Dyląg, restauracja Szara;

1 komplet sztućców otrzymały:

Restauracje z Warszawy: Robert Trzópek, Restauracja Bez Gwiazdek, Piotr Popiński i Restauracja Eliksir z szefem kuchni Michałem Szcześniakiem; Grzegorz Zięba, restauracja Kieliszki na Próżnej; Piotr Wójcik, Koneser Grill; Dariusz Baranski, restauracja Warszawska; Piotr Ziętara z restauracji Winosfera.

Restauracje z Krakowa: Dmitry Poleszuk szef restauracji Bianca; Edward Gorzkowicz z Enoteca Pergamin; Monika Turaszewicz, restauracja Farina; Wołodia Selepryma, szef restauracji Hana Sushi; Daniel Myśliwiec, Agata Sikora z restauracji Charakter; Małgorzata Fluder z restauracji Kogel Mogel; Tomasz Leśniak z restauracji Nota Resto; Przemysław Bilski, Pod Nosem; Dariusz Mańkowski, Restauracja Szara; Renata Targosz, restauracja Zakładka. 

Redakcja Vogue.pl
Proszę czekać..
Zamknij