Znaleziono 0 artykułów
28.06.2022

Hendrick’s Neptunia: Z miłości do morza

28.06.2022
Fot. Materiały prasowe

Dźwięk fal rozbijających się o brzeg, wiatr we włosach oraz słona morska bryza na twarzy to po prostu wspaniałe uczucie – mówi Lesley Gracie, master distillerka marki Hendrick’s, która magię morza zamknęła w butelce ginu. Idealna na lato, rozkosznie odświeżająca limitowana edycja Neptunia dostępna jest w Polsce od połowy czerwca.

Spacer po plaży to jedna z najbardziej relaksujących czynności, o jakich można tylko pomyśleć. Bezkres horyzontu, szum fal, woda obmywająca stopy w upalne dni. Wiele osób z utęsknieniem wyczekuje choćby kilku wolnych dni, by pojechać nad morze, nieważne, czy latem, czy po sezonie. Są też szczęściarze, którzy nie muszą daleko podróżować. Jest wśród nich Lesley Gracie. 

– Co weekend chodzę po plaży w Girvan z moim psem, słucham szumu morza i wdycham ten szczególny zapach, który można znaleźć na każdej plaży, bez względu na to, gdzie się znajdujesz – mówi Gracie. – Uważam, że słuchanie dźwięku fal rozbijających się o brzeg jest naprawdę terapeutyczne. Patrzenie na horyzont, uczucie wiatru we włosach oraz słonej morskiej bryzy na twarzy jest uwalniające, orzeźwiające i uspokajające jednocześnie – dodaje master distillerka marki Hendrick’s.

Fot. Materiały prasowe

Tę miłość do morza Lesley Gracie, chemiczka z wykształcenia, łączy ze skłonnością do eksperymentowania i fascynacją tym, jak różne rośliny mogą łączyć się, tworząc fascynujące smaki. Wizualizuje je jako kształty, aby stworzyć okrągły, zrównoważony posmak we wszystkich swoich trunkach. W 1999 r. zwrócił się do niej prawnuk Williama Granta, Charles Gordon, aby stworzyła gin „ultra premium”, który później miał się stać znanym dziś ginem Hendrick’s. Lesley została mianowana master distillerką, a w 2019 r. powstało jej laboratorium – Gabinet Osobliwości. To wyjątkowe miejsce, w którym Gracie eksperymentuje i tworzy innowacyjne odmiany ginu Hendrick’s, takie jak Neptunia – nowe, rozkosznie odświeżające limitowane wydanie, które oddaje magię morza zawartą w ginie. 

Fot. Materiały prasowe

Magia morza zamknięta w butelce

Neptunia, stworzona w Hendrick’s Gin Palace na surowym wybrzeżu Ayrshire w południowo-zachodniej Szkocji, to niekonwencjonalna, intrygująca oda do morza, która wykorzystuje tajemniczą mieszankę botaników, by zamienić ją w zmysłowe doznania. Gin bazuje na klasycznym okrągłym smaku domu Hendrick’s, a kuszący charakter jałowca jest wydłużony o głębokie, ziemiste nuty lokalnie pozyskiwanych szkockich roślin przybrzeżnych, świeży charakter nadmorskich ziół oraz bezbłędnie czyste i gładkie cytrusowe wykończenie, co z nutą odległej morskiej bryzy daje głębokie orzeźwienie.

Fot. Materiały prasowe

– Większość mojej twórczości opiera się na wspomnieniach – bawię się roślinami i łączę je, aby odtworzyć określone doznania. Neptunia jest dla mnie tym wyzwalającym uczuciem morza zabutelkowanego w ginie. Posiada ten charakterystyczny świeży charakter dzięki wykorzystaniu nadmorskich ziół, głębię smaku z morskich roślin i czyste, jasne, cytrusowe wykończenie, które unosi i rozjaśnia je w okrągły, orzeźwiający sposób, charakterystyczny dla marki Hendrick’s – opowiada Lesley Gracie.

Gin Hendrick’s z najnowszej, limitowanej edycji, która zadebiutowała w Polsce w połowie czerwca 2022 r. (i jak wszystkie specjalne projekty Gracie będzie dostępna tylko przez jeden sezon), to doskonały towarzysz letnich wieczorów w gronie znajomych i celebrowania wspólnego czasu z bliskimi. – Jak można się spodziewać, Neptunia smakuje wyśmienicie z tonikiem i plasterkiem ogórka. Jeśli jednak planujesz spotkanie z przyjaciółmi, spróbuj wypłynąć na nie z Neptunią Fizz. Jest niezwykle łatwa w wykonaniu, a serwowana prezentuje się naprawdę imponująco. Po prostu połącz dwie części Hendrick’s Neptunia z jedną częścią świeżej limonki i jedną częścią prostego syropu cukrowego, a całość dopełnij wodą sodową. Do tego kilka plasterków ogórka na koniec, i ahoj! – mówi Ally Martin, globalny ambasador marki Hendrick’s. 

Fot. Materiały prasowe

Neptunia to zarazem gwarancja wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku oraz najwyższej jakości. Hendrick’s Gin to gin super premium, który w przeciwieństwie do zwykłych ginów, jest destylowany w Szkocji w partiach po 500 litrów naraz. Tylko on powstaje z naparów z ogórka i płatków róż oraz mieszanki 11 roślin, aby stworzyć orzeźwiający napój o kwiatowym aromacie. Jest też wytwarzany przy użyciu dwóch zupełnie odmiennych destylatorów: rzadkiego Carterhead i zabytkowego, miedzianego destylatora Bennett, aby stworzyć łagodny gin, który jest jednocześnie lekki i złożony.

Sama zaś Lesley Gracie, master distillerka marki, w ciągu ostatnich dwóch dekad była odpowiedzialna za niezliczone pionierskie wydania ginów Hendrick’s, a jej eksperymenty i poszukiwanie nowych aromatów – nawet w wenezuelskim lesie deszczowym – niejednokrotnie były doceniane przez innych ekspertów z branży. Gracie otrzymała m.in. tytuł „Gin Distiller of the Year” w 2018 r., przyznawany przez World Gin Awards, nagrodę za całokształt twórczości na The Spirits Business Awards 2021, została też wpisana do Galerii Sław Magazynu „Gin”.

Fot. Materiały prasowe

Na ratunek morzom 

Fascynację marki morzem widać także w działaniu – Hendrick’s nawiązał bowiem współpracę z Project Seagrass, organizacją charytatywną zajmującą się ochroną ekosystemów trawy morskiej, aby wesprzeć bioróżnorodność wodną. Łąki trawy morskiej tworzą jedne z najbardziej produktywnych ekosystemów na świecie, pochłaniają i magazynują węgiel, pomagając łagodzić skutki zmian klimatycznych, a także zapewniają schronienie i pożywienie zwierzętom – od bezkręgowców po ryby, kraby, żółwie, ssaki morskie i ptaki. 

Na rzecz Project Seagrass Hendrick’s Neptunia przekazuje darowizny i pokrywa podstawowe koszty organizacji, które pozwolą jej na zrównoważoną działalność w celu przywrócenia i ochrony łąk trawy morskiej oraz bioróżnorodności morskiej na całym świecie. Marka finansuje też nowe inicjatywy, takie jak ukierunkowane badania trawy morskiej na zachodnim wybrzeżu Szkocji. Ratowanie trawy morskiej jest jednoznaczne z ratowaniem naszych mórz.

Fot. Materiały prasowe

 

Katarzyna Nowak
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę