Znaleziono 0 artykułów
26.07.2023

Najlepsze potrawy z kurkami w restauracjach w Warszawie

26.07.2023
Fot. Małgorzata Minta

Sezon na kurki nie trwa długo, a że smakują obłędnie, warto się pospieszyć. Oto nasze ulubione warszawskie restauracje, które serwują je w najlepszym wydaniu – od pizzy przez sałatki po rozkosznie miękkie kluski.

Kurki w ogrodzie w Ale Wino

Ale Wino odwiedzamy szczególnie chętnie w ciepłe miesiące, gdy ogród restauracji tonie w bujnej zieleni. W takich warunkach najlepiej smakują dania z sezonowych produktów, w tym kurek, bez których nie wyobrażamy sobie lata. W tym sezonie szef kuchni Daniel Uliczny przygotowuje je w dwóch wersjach. Na przystawkę zamówcie kurki i chrupiącą zieloną fasolkę szparagową zwieńczone aksamitnym, wytrawnym zabajone. Na dokładkę – risotto z kurkami i świeżą truflą, dodatkowo podkręcone odrobiną pieprzu cayenne.

Ale Wino, ul. Mokotowska 48, www.alewino.pl

Fanfary dla Finferli w Pizzaiolo

Finferli – tak nazywa się kurki we Włoszech. I taką – wielce stosowną nazwę – nosi chyba najbardziej wakacyjna pizza w Pizzaiolo. Finferli to pizza bianca, bez sosu pomidorowego. Placek z długo fermentowanego ciasta pokryty jest tu tłustą crème fraîche, na to śmietankowa mozzarella fior di latte, złociste kurki, aromatyczny koperek i świeżo mielony czarny pieprz dla zaostrzenia smaku.

Pizzaiolo, ul. Krucza 16/22, www.instagram.com/pizzaiolo.krucza

Kurki w klasycznym wydaniu w Muzealnej

Muzealna, nawiązując do swojej siedziby w Muzeum Narodowym, czerpie inspiracje z tradycji polskiej kuchni, subtelnie odświeżając formę czy smak dobrze znanych dań. Gdy więc przyszedł sezon na kurki, postanowiono je podać w klasyczny, sprawdzony sposób. Kurki znajdziemy zatem w tatarze z wołowiny, w zestawieniu z ogórkiem małosolnym i lubczykowym majonezem, a także na rumianej grzance obłożonej kurkami z kwaśną śmietaną oraz charakternym serem bursztyn.

Muzealna, Al. Jerozolimskie 3, www.restauracjamuzealna.pl

Panna w kurkach

Fot. Materiały prasowe

Pracownia Panna kojarzy się zazwyczaj ze słodkimi wypiekami, którym trudno się oprzeć (jedne z naszych ulubionych jagodzianek tego sezonu!). Ale sekretem Panny są też ciastka wytrawne – ucieszą one tych, którzy od deseru wolą coś na słono. Niedawno pojawiły się danisze z kurkami – ciastka z maślanego, listkującego ciasta z kurkami, szałwią oraz chmurką tartego sera.

Panna. Pracownia cukiernicza, ul. Kwiatowa 25, www.pracowniapanna.pl

Kurkowe kluski na Próżnej

Fot. Jessica Nadziejko

Kieliszki na Próżnej to jeden z naszych ulubionych adresów na szybki lunch w centrum miasta. A już na pewno, gdy w menu pojawiają się słynne już kluski z twarogu. W letniej odsłonie podawane są z kurkami i bobem oraz oscypkiem.

Kieliszki na Próżnej, ul. Próżna 12, www.kieliszkinaproznej.pl

Sezon na kurki w Bibendzie

Fot. Małgorzata Minta

Mało kto potrafi tak celebrować polską sezonowość i wyciskać ją jak cytrynę (czy, biorąc pod uwagę środek lata – pomidora!), jak Agata Zięba, szefowa kuchni w Bibendzie. Nie inaczej jest z kurkami, które w letnim menu pojawiają się w połączeniu z grillowanymi kolorowymi pomidorami, wędzoną śmietaną i kruszonymi orzechami laskowymi.

Bibenda, ul. Nowogrodzka 10, www.bibenda.pl

Peaches i kurki

Fot. Małgorzata Minta

Peaches Gastro Girls to niezmiennie jeden z naszych ulubionych adresów, nie tylko w kategorii restauracji z kuchnią roślinną. Zaskakujące połączenia smaków, ciekawe pokazanie dobrze znanych warzyw – to właśnie serwują „Brzoskwinie”. A w sezonie letnim podają oczywiście kurki, np. ze smażonymi gnocchi z bobem, aksamitnym sosem z pomidorów malinowych oraz pomidorowym (!) masłem i chermoulą.

Peaches Gastro Girls, ul. Mokotowska 58, www.instagram.com/peaches_gastrogirls

Przegryź kurki

Fot. Materiały prasowe

W menu Przegryzia znajdziecie, przynajmniej na razie, dwa dania z kurkami. I właściwie trudno zdecydować, którego skład brzmi bardziej apetycznie. Na lekki lunch świetnie sprawdzą się krupnik z kurkami i lubczykiem – aromatyczny i domowy – lub kopytka z kurkami i serem lazur. Ale pamiętajcie, że w Przegryziu zjecie także śniadania. Teraz szczególnie warto skusić się na wizytę wcześniejszą porą, by spróbować jajek po benedyktyńsku z kurkami i złocistym sosem holenderskim.

Przegryź, ul. Mokotowska 52, www.instagram.com/przegryz_bistro

Doskonałe kurki dla Konesera

Fot. Jessica Nadziejko

Koneser kurką nie pogardzi – zwłaszcza gdy gra ona pierwsze skrzypce na talerzu. Koneser Grill cenimy za czystość smaków i szacunek do produktu – nie inaczej postąpiono z sezonowymi grzybami. Szef kuchni Piotr Wójcik zestawił je z delikatną mozzarellą di bufala, młodziutkim bobem oraz migdałami. Lekkie, letnie danie, doskonałe na lunch czy początek kolacji.

Koneser Grill, Centrum Praskie Koneser, ul. Ząbkowska 27/31, www.konesergrillwarszawa.pl

Źródło tradycyjnych kurek

Fot. Materiały prasowe

Źródło to bezbłędny adres, jeśli nagle zatęsknisz za tradycyjnymi smakami czy polską kuchnią, ale podaną w sznycie współczesnego bistro i z poszanowaniem sezonowości. Tutejsze dania zachwycają prostotą i koją nutką drzemiącej w nich nostalgii. I właśnie takie uczucia wzbudza tu sezon kurkowy, a konkretnie danie, przy którym na myśl przychodzi refleksja: „Właściwie czego więcej potrzeba?”. Grzanka z maślanej chałki, na niej fura podsmażonych na maśle kurek z lubczykiem i sosem demi-glace podbitym masłem. Tak mało, a tak dużo!

Źródło, ul. Targowa 81

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij