Znaleziono 0 artykułów
18.08.2021

Najlepsze dania z kurkami w warszawskich restauracjach

(Fot. materiały prasowe)

Sezon na kurki nie trwa długo, dlatego radzimy się pospieszyć. Polecamy też sprawdzone warszawskie adresy, pod którymi znajdziecie najlepsze dania z kurkami – od pizzy przez sałatki po humus.

Letnia klasyka w Ale Wino

(Fot. materiały prasowe)

Kurki z patelni i młode ziemniaki – to połączenie stanowi kwintesencję smaku wakacji. I właśnie do niego odwołał się szef kuchni Ale Wino w jednym z dań, w którym połączył ziemniaczki „jak z ogniska” (o opalonej na chrupko skórce) z przesmażonymi kurkami oraz letnia truflą.

Ale Wino, ul. Mokotowska 48

Kurki od rana do wieczora w Bibendzie

(Fot. materiały prasowe)

Bibenda to bezbłędny wybór, jeśli szukacie miejsca na wieczorne wyjście ze znajomymi. Ale też świetny adres, gdy przyjdzie wam ochota na leniwy, smaczny weekendowy poranek i brunch na mieście. W aktualnej odsłonie porannej karty (uwaga: dostępnej jedynie w soboty i niedziele) znajdziemy m.in. grzanki z chleba na zakwasie z jajecznicą oraz kurkami, czyli to, co w sierpniu najlepsze. Oczywiście kurki trafiły też do wieczornego menu, najczęściej jako specjalność dnia – pytajcie kelnerów!

Bibenda, ul. Nowogrodzka 10

Kurki, Mąka i Woda

(Fot. materiały prasowe)

Mąka i Woda niezmiennie plasuje się w czołówce naszych ulubionych knajp – nie tylko ze względu na świetną pizzę, lecz także dbałość o sezonowość dań oraz właściwie nieustanne zmienianie i wzbogacanie menu o ulotne, dostępne przez krótki czas składniki. Teraz to właśnie kurki grają pierwsze skrzypce w sezonowo dostępnej wersji pizzy, na którą trafiają też mozzarella di bufala, kukurydza, tymianek oraz cebulka cukrowa. Ponadto fani kurek znajdą w menu delikatne gnudi domowej roboty z letnimi żółtymi grzybami oraz zielonym groszkiem.

(Fot. materiały prasowe)

Mąka i Woda, ul. Chmielna 13a

Kurki pod Klon(n)em

(Fot. materiały prasowe)

Choć Klonn debiutował jako restauracja już w zeszłym roku, na dobre ruszył tego lata. Niech jednak nikogo nie zwiedzie krótki staż tego miejsca, bo szefem kuchni niewielkiej restauracji ukrytej w parku Agrykola jest ceniony Michał Gniadek, wcześniej znany z restauracji Plato oraz nagradzanej Zoni.

Kuchnia Klonnu ma być mocno sezonowa, a trudno o bardziej sezonowy składnik niż właśnie świeże kurki. Dopóki są dostępne, w menu restauracji zawsze będą dwa-trzy oryginalne dania, np. domowej roboty gnudi z twarogu podane z kurkami, dzikimi szparagami i emulsją maślaną czy przyrządzona na wzór risotto kremowa kasza bulgur ze słonecznikiem, orzechami pinii, kozim serem, figami, sezonowymi warzywami, crème fraîche, tajską bazylią i miętą. Co ciekawe, dodatki, takie jak figi czy zioła, podawane są wówczas na odrębnym talerzyku, więc danie można doprawić według własnego upodobania.

Klonn, ul. Jazdów 1b

Kurki u Źródła

(Fot. materiały prasowe)

Źrodło to bezbłędny adres, jeśli nagle zatęsknisz za tradycyjnymi smakami czy polską kuchnią, ale podaną w sznycie współczesnego bistro i z poszanowaniem sezonowości. Tutejsze dania zachwycają prostotą i koją nutką drzemiącej w nich nostalgii. I właśnie takie uczucia wzbudza tu sezon kurkowy, a konkretnie danie, przy którym na myśl przychodzi refleksja „właściwie czego więcej potrzeba”. Grzanka z maślanej chałki, na niej fura podsmażonych na maśle kurek z lubczykiem i sosem pieczeniowym. Tak mało, a tak dużo!

Źródło, ul. Targowa 81

Przegryź sobie kurki

W menu Przegryzia znajdziecie – przynajmniej na razie – dwa dania z kurkami. I właściwie trudno zdecydować, którego skład brzmi bardziej apetycznie. Na lekki lunch świetna wydaje się fasolka szparagowa z kurkami, morelami, kremowo-kwaskowym serkiem labneh oraz płatkami migdałów. Jeśli jednak potrzebujecie czegoś bardziej sycącego, w menu czeka kurczak z kurkami podawany z młodymi marchewkami, jusem oraz amarantusem.

Przegryź, ul. Mokotowska 52

Humus z kurkami w Kremie

(Fot. Getty Images)

Odwiedzając Krem, zawsze można się poczuć jak w modnym paryskim bistro: rozsmakować się w klasykach francuskiej kuchni w otoczeniu nowoczesnego wnętrza i sztuki. Skoro jednak wakacje to okres podróży, kuchnia Kremu robi w tym czasie wyskok do ulubionych krajów basenu Morza Śródziemnego, wprowadzając do menu dania inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu. Jednym z nich jest humus, idealnie kremowy i orzechowy w smaku, podawany z podsmażonymi na patelni kurkami obficie posypanymi natką pietruszki. Do tego chrupiąca bagietka oraz kieliszek schłodzonego białego wina – i udane popołudnie gotowe.

Krem, ul. Śniadeckich 18

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę