Znaleziono 0 artykułów
19.06.2020

Miejsca z najlepszą pizzą w Warszawie

Nonna Pizzeria (Fot. Kamila Palmowska)

Pyszne ciasto, chrupiące krawędzie i moc sezonowych dodatków – prezentujemy listę naszych ulubionych pizzerii w stolicy. To miejsca, w których dobrze zjecie w pięknym otoczeniu.

Nonna Pizzeria (ul. Oboźna 11)

Nonna Pizzeria (Fot. Kamila Palmowska)

„Dobre samopoczucie zaczyna się od dobrego jedzenia” – brzmi motto nowej pizzerii przy ul. Oboźnej. W Nonnie zasada ta realizowana jest ze szczególną starannością. W menu znajdziemy kilkanaście odsłon pizzy neapolitańskiej – moją ulubioną jest klasyczna Bufalina z mozzarellą di bufala i oliwą. Pizza wypiekana jest na naszych oczach w pięknym, opalanym drewnem piecu. W industrialnym wnętrzu z wysokimi oknami mieści się tylko kilka stolików, więc czasem trzeba poczekać na swoją kolej. Ale warto.

Cuda na kiju (ul. Nowy Świat 6/12)

Cuda na kiju (Fot. Michał Sumiński)

Tego miejsca nie trzeba nikomu przedstawiać. Lokal w dawnym domu partii wystartował w 2013 r. i od tamtej pory nieprzerwanie serwuje jedną z najlepszych pizz w mieście. Jak to robią? Podobno ich tajnym składnikiem jest dodawane do ciasta… piwo.

W krótkiej karcie znajdziemy wyłącznie mocne propozycje, np. pizzę z halloumi i szpinakiem lub serem kozim, pomidorkami cherry i czerwonym pieprzem. Do tego wystarczy dobrać kieliszek chłodnego prosecco i zasiąść z przyjaciółmi w ogródku przy restauracji. Udany wieczór gwarantowany.

Havana (Fot. materiały prasowe)

Havana (ul. Słowackiego 16/18)

Havana (Fot. materiały prasowe)

Havana niedługo będzie obchodziła pierwszą rocznicę brawurowego powrotu na kulinarno-towarzyską mapę Warszawy. I już zasłużyła na miejsce w naszym zestawieniu. Tutejsza pizza jest pyszna i oryginalna – znajdziemy tu takie niecodzienne zestawienia, jak pizza z młodymi ziemniakami, ogórkiem małosolnym i palonym masłem, a także z bundzem, serem kozim i gołką.

Do Havany warto również wpaść na klasyczne śniadania i domowe lunche – wszystkie dania przygotowywane są na bazie naturalnych składników od lokalnych dostawców. Pyszne jedzenie, ciekawa przestrzeń i taras z widokiem na dachy Żoliborza. Zespole Havany, robicie to dobrze!

Mąka i woda 2.0 (ul. Chmielna 13a)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mąka i Woda (@makaiwoda) on

Zjemy tu pizzę przygotowaną zgodnie z tradycyjną recepturą, na bazie włoskich produktów. Ponieważ lokal tworzony jest przez niewielki zespół pasjonatów, zawsze panuje tu rodzinna atmosfera. W menu pizze czerwone (klasycznie pyszna Margherita i pikantna Diavola z mozzarellą di bufala, parmezanem i salami picante) i białe (szpinakowa Bianca z pancettą i pecorino romano i sezonowa Asparagi ze szpinakami i jajkiem).

Pod tym samym adresem mieści się również piekarnia, w której znajdziemy pyszne, wypiekane na miejscu pieczywo z mąki z należącego do właścicieli młyna, a także ręcznie robiony makaron.

Ciao a Tutti (trzy lokalizacje, w tym na ul. Zygmunta Hübnera 2)

Ciao a Tutti Żoli (Fot. materiały prasowe)

Gdy Ciao a Tutti otworzyło się w 2012 r., szybko stało się jednym z ulubionych lokali fanów tradycyjnej, włoskiej pizzy. Po niemal dekadzie restauracja nadal cieszy się popularnością i doczekała się dwóch lokalizacji, w tym najnowszej na Żoliborzu.

W menu znajdziemy ponad 20 wariacji smakowych, więc wybór jednej pozycji bywa trudny. Zwłaszcza gdy trzeba wybierać między przepyszną Carciofi z mozzarellą i karczochami alla romana, Biancą z mascarpone, gorgonzolą i orzechami włoskimi, a Cotto ze specjalną, długo gotowaną szynką prosto z Włoch.

drożdż / (Fot. materiały prasowe)

drożdż (ul. Andersa 22)

drożdż (Fot. materiały prasowe)

W pizzy serwowanej w muranowskim barze zakochałam się od pierwszej wizyty. Spośród siedmiu propozycji w menu moimi faworytami jest klasyczna margherita z dużą ilością oliwy i propozycja z wegańskim parmezanem. Już niedługo w drożdżu zadebiutuje również letnia karta z pysznymi nowościami – pizzą ze szparagami, calzone i sałatami. 

Do drożdża warto również wpaść na lunch i filiżankę kawy. Muranowski lokal zdobył moje serce nie tylko pysznym jedzeniem, lecz także luźną atmosferą i prostym wnętrzem – wysoki na pięć metrów lokal jest zawsze pełen światła. W ciągu dnia za sprawą dużego okna, a wieczorem – kolorowych lampek.

Va Bene (ul. Tamka 9)

Va Bene (Fot. materiały prasowe)

Va Bene to mały Rzym w Warszawie. W menu znajdziecie pyszną pizzę al taglio, czyli wycinaną na kawałki, dokładnie taką, jaką można dostać na każdym rogu ulicy Wiecznego Miasta, a także pasty przygotowywane według klasycznych przepisów. Zdanie „Va bene”, czyli „jest dobrze” idealnie oddaje filozofię lokalu. Bistro zachwyca nie tylko jedzeniem, lecz także dopracowanym wnętrzem. W minimalistycznym lokalu z dużymi oknami elementy dekoracyjne ograniczono do minimum – ceramiczne płytki wzorem nawiązują do starych włoskich kafejek, a w łazience znajdziecie lustro wkomponowane w portret Sofii Loren.

Regina (Fot. materiały prasowe)

Regina (ul. Koszykowa 1)

Regina (Fot. materiały prasowe)

W Reginie, niczym na Manhattanie, Little Italy łączy się z Chinatown. W menu znajdziemy więc zarówno pizzę w nowojorskim stylu z charakterystycznymi „cętkami” na brzegach ciasta, nowoczesną kuchnię chińską i najbardziej instagramowe koktajle w mieście. W karcie włoskich dań znajdziemy takie niecodzienne propozycje, jak pizza z figami, miodem, anchovies i ricottą, z kalmarami, piklowaną rzodkiewką i sosem śliwkowym, a także mojego osobistego faworyta, z wędzonym łososiem, crème fraiche i koperkiem. Każda wizyta w Reginie to prawdziwa uczta dla zmysłów.

przyjemność warszawska (ul. Marszałkowska 68/70)

przyjemność warszawska (Fot. materiały prasowe)

Druga, po poznańskiej, Przyjemność zawitała na mapę stolicy w ubiegłym roku. Od tego czasu w niewielkim lokalu serwowana jest pizza w bardziej i mniej klasycznym wydaniu, jak choćby z pulled pork czy z wędzonym burakiem i karczochami. W Przyjemności można liczyć również na szeroką gamę pizz wegańskich, a także bezmięsną lasagnę. Do picia spory wybór szprycerów.

Odbijające się w jasnych kafelkach neony, roślinność i nietypowa konstrukcja lampy tworzą intrygujący, nowoczesny klimat. Lokal obiecuje w motto: „Odrobina przyjemności w codziennym biegu” i wywiązuje się z zapowiedzi wzorowo.

Nonna Pizzeria (Fot. Kamila Palmowska)

Quattro Piatti (ul. Stępińska 2)

Właściciel restauracji Quattro Piatti, Enzo Saccomani (Fot. materiały prasowe)

Przenosimy się na Mokotów. Znajdziemy tu najprawdziwszą włoską osterię. W krótkiej karcie są pizze w czterech wariantach – klasyczne, z owocami morza, mięsem i wędlinami oraz w wersji wegetariańskiej. Wszystkie przygotowywane są od podstaw na miejscu (zaczynając od dorastającego dobę ciasta, kończąc na wyrabianej ręcznie mozzarelli).

Nad wszystkim czuwa twórca i szef kuchni Quattro Piatti, Włoch Enzo Saccomani, którego można spotkać w lokalu praktycznie każdego dnia – wyrabiającego ciasto, przygotowującego autorskie desery lub gawędzącego z gośćmi.

Flaming & Co. (ul. Chopina 5)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Flaming & Co. (@flamingco) on

Śródmiejska restauracja powstała z pasji do podróży, kuchni świata i pięknych przedmiotów. Jasne wnętrze i zielony ogródek zachęcają, by zatrzymać się tu na filiżankę kawy, lunch albo lampkę wina. W menu Flaming & Co. znajdziemy kuchnię fusion inspirowaną smakami z całego świata, w tym Włoch, Francji czy Japonii. Nic więc dziwnego, że oprócz klasycznej Prosciutto di Parma, zjemy tu także pizzę z sashimi z łososia czy taką z kozim serem, pomidorami i rukolą. Fanom wyrafinowanych kombinacji polecamy Fico Sicillię z prosciutto San Daniele, świeżą figą i mozzarellą di Bufala. 

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę