Znaleziono 0 artykułów
21.05.2025

Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Warszawie?

Nonna Pizzeria (Fot. Kamila Palmowska)

Nic nie przywołuje klimatu wakacji tak skutecznie, jak prawdziwa włoska pizza. Jej wyjątkowy smak przenosi nas do Neapolu, w serce rzymskiej metropolii i na malownicze wybrzeże Amalfi. Oto nasze ulubione miejsca serwujące najlepszą pizzę w Warszawie.

Pizzaiolo: Pizza mistrzów

(Fot. materiały prasowe)

Tego miejsca nie trzeba nikomu przedstawiać. Pizzaiolo to jeden z ulubionych adresów warszawskich miłośników pizzy neapolitańskiej. Przed lokalem przy ulicy Kruczej (a od niedawna również w śródmiejskich Pawilonach) niemal codziennie ustawiają się kolejki smakoszy. Wszystko po to, żeby spróbować tutejszych wypieków przygotowywanych przez pizzaiolo, czyli mistrzów pizzy. W tutejszej karcie, obok takich klasyków, jak Marinara classica z ciągnącą się burratą czy Margarita antica na aromatycznym, pomidorowym sosie, znajdziesz również sezonowe propozycje, jak Brooklyn Pepperoni z mozzarellą, pecorino i salami piccante.

Nonna Pizzeria: Włoska klasyka

„Dobre samopoczucie zaczyna się od dobrego jedzenia” – brzmi motto kultowej już pizzerii przy ul. Oboźnej. W Nonna Pizzeria zasada ta realizowana jest ze szczególną uwagą. W menu znajdziemy kilkanaście wariacji na temat pizzy neapolitańskiej – naszą ulubioną pozostaje doskonała w swojej prostocie Bufalina z mozzarellą di bufala i prawdziwą włoską oliwą. W krótkim (ale apetycznym) menu znajdziesz również Carminuccio z długo dojrzewającą guanciale i serem pecorino, Napoletanę z mozzarellą fior di latte, anchois i kaparami oraz Porcini e tartufo z salsą z borowików i białej trufli. Wszystkie pizze wypiekane są na naszych oczach w pięknym, opalanym drewnem piecu. Przed industrialnym wnętrzem często zbiera się kolejka, więc czasem trzeba chwilę poczekać.

W Orbicie Słońca: La dolce vita

(Fot. materiały prasowe)

Pyszną pizzę na bazie najwyższej jakości włoskich składników znajdziesz również w W Orbicie Słońca. Śródmiejska miejscówka zawdzięcza swoją nazwę płaskorzeźbie z lat 60., którą właściciele odkryli w lokalu. Tak narodził się pomysł stworzenia słonecznego miejsca w duchu la dolce vita. Ciepłe wnętrze z dużymi oknami, w stylu bogatej dekadencji, przenosi nas do słonecznych Włoch. Do późnej nocy w bistro serwowane są klasyczna pizza neapolitańska i jej rzymska wariacja, czyli scrocchiarella (naszą ulubioną pozostaje Quattro formaggi z mozzarellą, gorgonzolą, grana padano i kozim serem). W naszym rankinhu najlepszej pizzy wyjątkowo wysoko uplasowałaby się również tutejsza Apollo z burratą, rukolą i pomidorkami cherry, skropiona orzeźwiająco lekką oliwą cytrynową. W Orbicie Słońca łączy w sobie bistro (część dzienna) oraz bar (część nocna). Oba te wymiary się przenikają – prosecco serwuje się do późnego śniadania, a w środku nocy można tu zamówić ulubioną pizzę. 

Pollypizza: Klasyka na nowo

(Fot. materiały prasowe)

Jeśli zastanawiasz się, gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę neapolitańską na Mokotowie, spieszymy z odpowiedzią. Klimat Pollypizza przywodzi na myśl szalone lata 70. – we wnętrzu królują soczyste odcienie pomarańczy, słoneczna żółć i przytulne brązy. To wymarzona scenografia do popołudniowego lunchu i wieczornej kolacji z przyjaciółmi. Twórcy lokalu zachęcają do eksperymentów, stąd w menu takie propozycje, jak Fancy Carbonara z crème fraîche, boczkiem i jajkiem poché, Surf Ride z małżami vongole w sosie maślano-winnym czy Pineapple Pride ze spianatą piccante i kontrowersyjnym karmelizowanym carpaccio z ananasa.

Drożdż: Kameralny klimat

drożdż / (Fot. materiały prasowe)

W pizzy serwowanej w muranowskim barze zakochaliśmy się od pierwszej wizyty. Spośród ośmiu propozycji w menu naszymi faworytami stała się klasyczna Margherita z dużą ilością oliwy i wariant z delikatną ricottą, serwowaną również w formie calzone. W krótkiej karcie znajdziesz również najsmaczniejszą pizzę dla wegan z mocno pomidorowym sosem, cienko krojonym czosnkiem, kaparami, oliwkami i dojrzewającymi w słońcu pomidorkami cherry. Miłośnikom wyrazistych smaków kuchni włoskiej polecamy natomiast pizzę neapolitańską z mozzarellą, papryczkami pepperoni i spianata piccante, czyli pikantnym salami z Kalabrii. Do Drożdża warto również wpaść na prawdziwe, włoskie espresso.

Żol: Smakowita nowość

(Fot. materiały prasowe)

Jednym z najnowszych adresów w naszym rankingu najlepszej pizzy w Warszawie jest żoliborski Żol. Choć skąpany w odcieniach bieli, zieleni i czerwieni lokal działa od niespełna roku, już zasłużył na miejsca na naszej liście. Wszystko za sprawą tutejszej pizzy przygotowywanej na bazie najlepszych składników sprowadzanych prosto z Włoch. Sezonowe menu Żol zmienia się wraz z porami roku, dzięki temu zawsze znajdziemy tu coś nowego, jak wiosenna pizza ze szparagami na sosie pieprzowym czy oryginalna pizza z n'dują i straciatellą na purée z batatów. W stałej karcie natomiast na szczególną uwagę zasługuje sycylijska Acciughe z anchois, kaparami i oliwkami Leccino oraz Ricotta z kremową ricottą di bufala.

Cuda: Sekretny składnik

Tego miejsca nie trzeba nikomu przedstawiać. Lokal w dawnym domu partii wystartował w 2013 r. i od tamtej pory nieprzerwanie serwuje jedną z najlepszych pizz w mieście. Jak to robią? Podobno ich tajnym składnikiem jest dodawane do ciasta… piwo. W odświeżonej karcie znajdziemy wyłącznie mocne propozycje, w tym kultową już pizzę z halloumi i szpinakiem oraz wakacyjny wariant z krewetkami, fenkułem i kolendrą. Do tego wystarczy kieliszek chłodnego prosecco z kija i udany wieczór gwarantowany.

Havana: Świeże składniki, lokalne smaki

Cafe Bar Havana (Fot. materiały prasowe)

Kolejny kultowy lokal, którego nie mogło jej zabraknąć w naszym zestawieniu. Havana to miejsce, w którym można zjeść niezapomnianą pizzę, która jest równie pyszna, co nieoczywista – znajdziemy tu takie niecodzienne zestawienia, jak pizza z wędzoną wegańską kiełbaską i pieprznym rayu czy twarogowym kozim serem i pieczarkami portobello w oleju z wędzonej papryki. Tutejszy team dba o to, żeby wszystkie dania przygotowywane były na bazie świeżych składników pochodzących od lokalnych dostawców.

Pezzo: Kamień, papier, nożyce

(Fot. materiały prasowe)

Uwadze praskich miłośników pizzy polecamy Pezzo. Przytulny lokal z ogródkiem przy ulicy Francuskiej serwuje doskonałe pizze wypiekane w potężnym piecu, który wypełnia lokal zapachem idealnie przypieczonych brzegów. Klasyczna pizza neapolitańska serwowana jest tu na wiele apetycznych sposób, np. z kremem z czarnej trufli, burratą i miodem truflowym, białymi szparami, palonym masłem i szałwią oraz marynowaną cukinią, beszamelem i zestem z cytryny. Pezzo wyróżnia się tym, że swoją niepokrojoną pizzę serwuje z... parą nożyczek, którymi sami wycinamy apetyczne trójkąty.

Mąka i woda: Z klimatem

W Mące i wodzie zjemy pizzę przygotowaną zgodnie z tradycyjną recepturą, na bazie najwyższej jakości włoskich składników. Ponieważ lokal tworzony jest przez niewielki zespół pasjonatów, zawsze panuje tu rodzinna atmosfera. W menu wybierać można między pizzami czerwonymi (klasycznie pyszna Margherita i pikantna Diavola z mozzarellą di bufala, parmezanem i salami picante), a białymi (jak Funghi 2.0 z mozzarellą, grzybami i czosnkiem). Wielbicielom prawdziwego włoskiego jedzenia polecamy także tutejsze makarony. Nasz faworyt to spaghetti z bazyliowym pesto, pecorino romano i orzeszkami pinii.

Etykieta: Po sąsiedzku

(Fot. materiały prasowe)

Pizzeria Etykieta zmienia kulinarne oblicze Bemowa. We wnętrzu panuje sąsiedzka atmosfera, stałymi klientami są przede wszystkim pobliscy mieszkańcy, który pokochali wyjątkowy smak tutejszej pizzy. W menu znajdziemy kilkanaście wariacji na temat najsłynniejszego dania świata – od klasycznej margherity, przez bardziej wyszukaną propozycję z pancettą, prosciutto cotto i neapolitańskim salami, aż po sezonową wersję ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim.

Va Bene: Mały Rzym

(Fot. materiały prasowe)

Va Bene to mały Rzym w Warszawie. W menu znajdziecie pyszną pizzę al taglio, czyli na kawałki, dokładnie taką, jaką można dostać na każdym rogu ulicy Wiecznego Miasta, a także pasty przygotowywane według klasycznych przepisów. Zdanie „Va bene”, czyli „jest dobrze” idealnie oddaje filozofię lokalu. Miłośnicy pizzy pokochali tutejsze dania i beztroski klimat. Menu pizzy inspirowane są tradycyjnymi smakami kuchni włoskiej, stąd sery odmienione przez wszystkie przypadki, mocno pomidorowe sosy ze świeżą bazylię i obowiązkowe, sezonowe dodatki.

Regina: New York, New York

Regina (Fot. materiały prasowe)

W Reginie, niczym na Manhattanie, Little Italy łączy się z Chinatown. W menu znajdziemy więc zarówno pizzę w nowojorskim stylu z charakterystycznymi „cętkami” na brzegach ciasta, jak i nowoczesną kuchnię chińską. W karcie włoskich dań znajdziemy takie niecodzienne propozycje, jak kalmary, piklowana rzodkiew i sos morelowy czy domowe frytki z rozmarynem i mozzarellą. Zwolennikom klasyki polecamy natomiast placek z truflą i ricottą oraz pepperoni i papryką.

Franco: Pizza i koktajle

(Fot. materiały prasowe)

Szukasz najlepszej pizzy w samym centrum Warszawy, do której zamówisz klasyczne włoskie koktajle? Zapraszamy do Franco. W karcie królują klasyki pokroju Puttanesci, serwowanej z anchois, kaparami i oliwkami, Quattro Stagioni z karczochami czy idealnej Pepperoni. Na fali popularności pistacji warto również dać szansę orzechowej Pistacchi z mortadellą i bazyliowym pesto albo w duchu tomato girl summer sięgnąć po Straciatellę z truskawkowymi pomidorkami i pomidorami datterini. Do każdej pizzy można domówić burratę, która doda wybranej pozycji prawdziwie włoskiego finiszu. Podobnie jak tutejsze koktajle. Nasz faworyt? Podręcznikowe espresso martini.

Quattro Piatti: U Włocha

Przenosimy się na Mokotów. Znajdziemy tu najprawdziwszą włoską osterię. W krótkiej karcie są pizze w czterech wariantach – klasyczne, z owocami morza, mięsem i wędlinami oraz w wersji wegetariańskiej. Wszystkie przygotowywane są od podstaw na miejscu (zaczynając od dorastającego dobę ciasta, kończąc na wyrabianej ręcznie mozzarelli). Nad wszystkim czuwa twórca i szef kuchni Quattro Piatti, Włoch Enzo Saccomani, którego można spotkać w lokalu praktycznie każdego dnia – wyrabiającego ciasto, przygotowującego autorskie desery lub gawędzącego z gośćmi.

Ciao a Tutti: Włoskie wariacje

(Fot. materiały prasowe)

Gdy Ciao a Tutti otworzyło się w 2012 r., szybko stało się jednym z ulubionych lokali fanów tradycyjnej, włoskiej pizzy oraz krytyków kulinarnych, którzy niemal rok do roku przyznają tutejszym wypiekom najwyższe noty. Po niemal dekadzie restauracja nadal cieszy się popularnością i doczekała się dwóch kolejnych lokalizacji. W menu znajdziemy kilkanaście wariacji smakowych, więc wybór tylko jednej pozycji bywa trudny. Zwłaszcza gdy trzeba wybierać między przepyszną Napoli z pieczonymi pomidorkami datterini i 24-miesięcznym Grana Padano, Tonno z tuńczykiem, czerwoną cebulką i kaparami, Tartufo e Gamberi na sosie śmietanowo-truflowym z krewetkami i nitkami chilli.

Flaming & Co.: Cztery strony świata

Śródmiejska restauracja powstała z pasji do podróży, kuchni świata i pięknych przedmiotów. W menu Flaming & Co. znajdziemy kuchnię fusion inspirowaną smakami z całego świata, w tym Włoch, Francji czy Japonii. Nic więc dziwnego, że oprócz klasycznej Parmy, zjemy tu także śniadaniową pizzę z jajkiem sadzonym, pancettą i szczypiorkiem, wariant ze świeżymi figami i sosem balsamico, a nawet z sashimi z łososia czy serkiem Philadelphia, rozmarynem i pomidorkami cherry.

Julia Właszczuk
Komentarze (1)

Andrzej Kepizi14.02.2021, 20:34
Pizza!
  1. Styl życia
  2. Miejsca
  3. Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Warszawie?
Proszę czekać..
Zamknij