Znaleziono 0 artykułów
01.07.2023

Najlepsze jagodzianki w Warszawie na lato 2023 roku

01.07.2023
(Fot. materiały prasowe/DEJ)

Jagody zwiastują lato. Wypełnione fioletowymi owocami, na drożdżowym cieście, z kruszonką, lukrem i cukrem pudrem – wybraliśmy stołeczne cukiernie z najlepszymi jagodziankami.

Ciastko z dziurką: Maślane marzenia 

Jagody i masło – czy takie zestawienie można jakoś pobić? Formowane w zgrabne, okrągłe bułeczki ozdobione rozpływającą się w ustach kruszonką oraz odrobiną cukru pudru. W środku pełno świeżych jagód – prawdziwa jagodowa eksplozja – a do tego zapach masełka i wanilii w tle.

Kromka: Z miłością

To banał powiedzieć, że ktoś w pieczenie wkłada całe serce, ale chyba właśnie na tym polega sekret jagodzianek z Kromki. Niby prezentują się zwyczajnie, ale każdy element jagodowej układanki został tutaj wykonany, jak należy, z najwyższą dbałością. Joannie, właścicielce piekarni, oraz jej ekipie chce się robić bułeczki, które pozostawiają na ustach fioletowy uśmiech.

Lukullus: Czysta klasyka

Całe jagody, delikatne ciasto, w nieco grubszej warstwie, ale za to niemal rozpływające się w ustach. Złota kruszonka – nie za dużo, nie za mało. Chyba najbardziej klasyczna ze wspomnianych jagodzianek. Uwaga: w tym sezonie dostępne po pierwszym lipcowym weekendzie. PS. Na drugą nóżkę w Lukullusie porwijcie Bigotkę, czyli tutejszą wersję francuskiego ciastka religieuse. To dwa niewielkie ptysie oprószone kruszonką, ułożone jeden na drugim, wypełnione kremem z wanilią z Madagaskaru i domową konfiturą z jagód.

Cała w Mące: Z kardamonem

Po jagodzianki Moniki Waleckiej ustawiają się kolejki. Mocno zrumienione, hojnie potraktowane kruszonką i równie hojnie nadziane. Wprawione podniebienie wyczuje w nich nutkę kardamonu.

Kukułka: Pełna niuansów

Od pierwszych dni wakacji na instagramowym profilu cukierni regularnie pojawiały się zapytania o jagodzianki. Tutejsza wersja to pochwała klasyki gatunku oraz naturalnego smaku jagód – ciasto jest delikatne i subtelne w smaku, owoców jest w bród, a ich charakterystyczny smak podkreśla jedynie nieznaczny dodatek cukru, nie kryjąc niuansu leśnej cierpkości.

Słodki Słony: Jagody luksusowe

Drożdżówki wyróżniają się niezwykłą lekkością ciasta oraz jego maślanym smakiem. Cukiernicy formują jagodzianki w nieco inny niż tradycyjnie sposób, nadając bułeczkom okrągły kształt, idealny na trzy-cztery kęsy. Na wierzchu kruszonka oraz na bogato – jak to u Magdy i Lary Gessler – cukru pudru.

Dej: Prosto i z polotem

Piekarnia Dej powstała z połączenia dwóch dobrze znanych pracowni – piekarni Pochlebnie Justyny Rzepeckiej oraz specjalizującej się w cudach z francuskiego ciasta Montażowni Cukierniczej założonej przez Annę Rożalską. Jagodzianki z Dej skonstruowano w myśl zasady: mało ciasta i dużo jagód; słodkości bułeczce przydaje kruszonka obsypana cukrem pudrem. Warto spróbować także podwójnie pieczonych croissantów wypełnionych twarożkiem i świeżymi jagodami.

Panna: Z kremem czy bez?

Obok klasycznych jagodzianek w Pannie dostaniemy też jagodowe drożdżówki.

Bułeczka ma formę klasycznej drożdżówki obłożonej sporą ilością jagód, a między ciastem (maślanym, delikatnym, subtelnie waniliowym) a sutą warstwą owoców ukryto waniliowy crème pâtissière. Całość wieńczy chrupiąca, mocno maślana kruszonka.

DomoBake: Na bogato

100 gramów – aż tyle jagód do swoich jagodzianek wkłada ekipa z DomoBake. Pod cienką warstwą ciasta czeka z kolei nie mniej bogata warstwa maślanej kruszonki. Choć z klasyką trudno konkurować, w DomoBake w jagodowym sezonie można skusić się jeszcze na pączka z robionymi na miejscu kremowymi lodami oraz jagodami. Właścicielka cukierenki zapowiada, że to jeszcze nie jest jej ostatnie jagodowe słowo.

Chaud Pain: Na gorąco

Choć Chaud Pain to piekarnia o francuskim sznycie, ma w zanadrzu także polskie klasyki. Jagodzianki z Chaud Pain spełniają wszystkie kryteria: cieniutkie, delikatne ciasto, bogate nadzienie, maślana kruszonka. A jeśli uda wam się zdobyć jeszcze ciepłą, tym lepiej.

Moko Kafe: Roślinnie

Niewielka kawiarnia na Starym Mokotowie stoi nie tylko dobrą kawa, lecz także firmowymi wypiekami. Wypiekane w Moko jagodowe bułeczki są wegańskie. Drożdżowe ciasto jest delikatne i lekkie, a co najważniejsze, spowija sporą ilość fioletowych owoców.

Rano: O poranku

Znikają z półek dość szybko, więc trzeba ustawić się w kolejce rano. Jeden kęs załagodzi logistycznie niedogodności. To jagodzianka o perfekcyjnych proporcjach: delikatne, drożdżowe ciasto, dużo jagód, maślana, złocista kruszonka.

MOD Donuts i Odette: Dla odmiany 

W MOD Donuts oponkę z drożdżowego ciasta zdobią porcja jagodowej konfitury, lukier śmietankowy oraz kruszonka dosmaczona przyprawami korzennymi. Trochę pączek, trochę jagodzianka, a gdzieś w tle – pierogi z jagodami.

Bardzo daleko od tradycyjnej jagodzianki mieści się nowe, sezonowe ciasto z cukierni Odette, ale rozsmakowaliśmy się w tej tarcie na tyle, że musimy o niej wspomnieć. 

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij