Znaleziono 0 artykułów
01.07.2021

Najlepsze lodziarnie w Polsce

Fot. Getty Images

Gdy sezon letni w pełni, a upał doskwiera, ukojenie przynieść może jedynie porcja ulubionych lodów. A najlepiej kilka. Wybieramy nasze ulubione słodkie adresy w siedmiu miastach, między innymi Warszawie, Trójmieście i Krakowie.

Roma, Wrocław

ul. Ludwika Rydygiera 5

Niewielki lokal w sercu miasta skrywa wielką historię. Tutejsze lody serwowane są od 1946 roku kolejnym pokoleniom łasuchów. Początkowo w ofercie były dostępne jedynie cztery smaki – śmietanka, czekolada, truskawka i cytryna. Dziś w Romie możemy wybierać spośród kilkunastu, które zmieniają się co tydzień, w tym pysznej czekolady z chili, orzeźwiającą limonki z miętą i wyrazistych truflowych. Lokal regularnie powraca w zestawieniach najlepszych lodziarni w Europie.

Kolorowa, Poznań

ul. 27 grudnia 21

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lodziarniakolorowa

Poznańską lodziarnię można dostrzec z daleka dzięki neonowemu napisowi, a także kolejce miłośników tutejszych słodkości. Kolorowa zdobyła nasze serca domowymi porcjami, prostymi recepturami i szerokim wyborem smaków, który zmienia się każdego dnia. Do naszych ulubieńców należą mascarpone z czerwoną porzeczką, mocno orzechowy snickers i klasyczny, malinowy sorbet.

Sosenka, Warszawa

ul. Saska 105

Saska Kępa skrywa wiele kulinarnych perełek, a jedną z nich jest bez wątpienia Sosenka, która serwuje słodkości miejscowym i przyjezdnym od blisko 30 lat. Podczas wizyty koniecznie spróbujcie tutejszej pistacji, sorbetu pomarańczowego lub cynamonowych cini minis. W witrynie znajdziecie również ciasta, drożdżówki i tartaletki. Zapewniamy, że będziecie tu wracać.

Lodowato, Katowice

ul. Dworcowa 15 i kilka innych lokalizacji

Podczas wizyty na Śląsku koniecznie zajrzyjcie do rzemieślniczej lodziarni, którą znajdziecie nieopodal dworca kolejowego. Lokal stworzony przez, jak sami się określają, „lodowych maniaków”, zdobędzie wasze serca smakiem i prostą recepturą na bazie naturalnych składników. W zmieniającej się co tydzień ofercie warto zapolować na te o smaku sernika z malinami, czerwonej pomarańczy czy palonego masła. Lodowato znajdziecie również, m.in. w Tychach, Sosnowcu i Dąbrowie Górniczej.

Lukullus St. Tropez, Warszawa

ul. Rozbrat 22/24

Gdy jedna z najlepszych warszawskich cukierni zapowiedziała, że startuje z własną lodziarnią, miłośnicy ich słodkości ruszyli tłumnie, by spróbować tutejszych wyrobów. W menu smaki inspirowane deserami znanymi z witryn Lukullusa, jak klasyczne Truskawki z Milanówka, różany grejpfrut czy mocno orzeźwiający melonowy sorbet. Smaku dodaje wnętrze lokalu inspirowane imprezowym Saint Tropez.

Good Lood, Kraków

ul. Plac Wolnica 11 i kilka innych lokalizacji

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Good Lood (@goodloodcom)

Choć dziś na cukiernie z neonowym logo w kształcie rożka można natrafić już także w Warszawie, to prężnie rozwijający się start-up pierwsze kroki stawiał w Krakowie. Pomysł na lokal narodził się w głowie właścicieli, gdy spacerowali po mieście, spragnieni lodów, które znali z dzieciństwa. W Good Loodzie wszystkie lody serwowane są na mleku i śmietance z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Skale, a także świeżych owocach, ziołach i orzechach od sprawdzonych dostawców. Nowe smaki możecie każdego dnia śledzić w aplikacji lokalu.

Quattro Si, Pruszków

ul. Jasna 4B

Podwarszawska lodziarnia została założona przez cukiernika Petera Berottiego, który przez lata doskonalił swoje receptury. Jego wysiłki doceniła znana firma lodziarska Carpigiani. Quattro Si znalazło się na liście 100 nalepszych lodziarni na świecie. Tutejsze lody śliwkowe wygrywają branżowe konkursu rok do roku. Nic więc dziwnego, że pruszkowski lokal stał się obowiązkowym kierunkiem dla prawdziwych koneserów zimnych deserów.

Miś, Gdańsk

ul. Podwale Staromiejskie 62/68

Lodziarnię założyli w 1962 roku Stefania i Stanisław Stolarczyk. W latach 80. rodzinną firmę przejęła ich córka, a następnie jej dzieci i ich rodziny, które kontynuuję tradycję. Misiowe lody są przygotowywane na bazie świeżych i naturalnych produktów, w tym na certyfikowanym, ekologicznym mleku, bez sztucznych barwników i stabilizatorów. Sprawdzone receptury przekładają się na pyszny smak – do wyboru mamy kilkanaście pozycji. Wśród nowości malaga i kremowy karmel.

Cukiernia Czekoladowy, Lublin

ul. Liliowa 7

Choć lubelska cukiernia słynie przede wszystkim z wymyślnych tortów, ciast i ciasteczek, to tutejsze lody również zasługują na uwagę. Serwowane tylko w sezonie wakacyjnym ściągają tłumy miejscowych miłośników słodkości. W karcie oczywiście najróżniejsze wariacje na temat czekolady, klasyka pokroju śmietankowej wanilii czy pistacji, a także bardzo włoskie lody espresso i mascarpone.

Jednorożec, Warszawa

ul. Ludwika Narbutta 38

Otwarcie Jednorożca zapoczątkowało nowy rozdział w lodowej historii stolicy. Tutejsze lody były robione na miejscu, na oczach gości, w oparciu o tradycyjną, włoską metodę. Na upalne dni najlepiej sprawdzi się mięta, mascarpone lub tutejszy bestseller, czyli pistacja. Do idealnego rożka można dobrać cappuccino i zasiąść w uroczym ogródku albo kawałek dalej, w zielonym skwerze Antoniego Słonimskiego. Już niedługo na stołeczną mapę zawita kolejny Jednorożec, tym razem na Pradze. 

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę