Znaleziono 0 artykułów
04.02.2024
Artykuł partnerski

Jak dbać o odporność w ciąży?

04.02.2024
Fot. Getty Images

Zimą organizm jest wystawiony na niejedną próbę. Skoki temperatury, ogrzewanie, wiatr, opady oraz częste spotkania mogą wpływać na naszą odporność, a kobiety w ciąży mogą szczególnie mieć problem z jej obniżeniem. W jaki sposób chronić się przed jej spadkiem i pielęgnować organizm w tym szczególnym czasie?

Odpornością można nazwać zdolność organizmu do ochrony przed infekcjami. Kiedy organizm styka się z drobnoustrojami, machina układu immunologicznego zaczyna działać mniej lub bardziej skutecznie. Dzieje się tak ponieważ odporność organizmu  jest zmienna i zależna od różnych czynników – zarówno tych zewnętrznych, na które najczęściej nie mamy wpływu, jak pogoda i otoczenie, jak i tych wewnętrznych. Oczywiście możemy i powinniśmy ją wspomagać, w zależności od pory roku czy specyficznych okresów w życiu, jak np. okres ciąży. Okres ciąży jest prawdziwym wyzwaniem dla organizmu kobiety, w tym jej odporności. W jaki zatem sposób naturalnie wspomagać procesy odpornościowe?

Dbałość i uważność

Dbać o odporność warto zawsze, ale należy baczniej się jej przyglądać w wyjątkowych momentach życia. Takim czasem jest ciąża, kiedy warto dawać sobie czas na wypoczynek i sen. I być uważnym na sygnały płynące z ciała. Nie bagatelizować słabości, czy zmęczenia. Powód? W czasie ciąży organizm musi zaakceptować obce geny dziecka pochodzące od jego ojca. Właśnie z tej przyczyny organizm kobiety obniża własną odporność, żeby nie odrzucić i zaakceptować rozwijającego się w nim małego człowieka. Natomiast gorsze samopoczucie fizyczne kobiety w ciąży wymaga zazwyczaj wyłącznie zadbania o siebie w domu, regenerującego snu i kilkudniowego odpoczynku. Przyszła mama, pozwalając sobie na dłuższy sen i ograniczając przytłaczające codzienne obowiązki, radzi sobie z osłabieniem odporności  samodzielnie. W tak wyjątkowym okresie warto zadbać o organizm holistycznie.

Fot. Materiały prasowe
Pueria Immuno HOT

Odpowiednia dieta

Ciąża to wyjątkowy czas pod kątem odżywiania. Odchodzi się już od powiedzenia, że przyszła mama je „za dwoje” zakładając, że je dla dwojga i niezwykle ważna jest jakość jej diety. Niektóre pozycje na stałe znikają na okres 40 tygodni z menu, jak surowe mięso czy ryby, sery pleśniowe długodojrzewające. Najzdrowiej w okresie sezonu na spadki odporności byłoby spożywać świeże i nieprzetworzone owoce i warzywa, kiszonki (bogate w witaminę C i prebiotyki) czy jogurty (prebiotyki). A także naturalne immunostymulanty jak cebula i czosnek. Natomiast przyszłe mamy borykają się nie tylko ze spadkiem odporności, lecz również przypadłościami związanymi ze zmianami hormonalnymi, takimi jak mdłości, wymioty, wzdęcia. Spożywanie surowego czosnku, cebuli albo kiszonej kapusty może więc być wówczas wyzwaniem. Czasami ważniejsze niż bilans produktów jest samopoczucie kobiety. Najważniejsze, aby w ciąży nie przesadzać z kalorycznością, nie spożywać zbyt dużych ilości cukru i soli, które mogą zatrzymywać wodę i wywoływać obrzęki. A także przyjmować regularnie odpowiednie ilości wody i innych płynów. Ciało kobiety ma do stworzenia nowy orgaznim, więc zapotrzebowanie na płyny i energię – jest większe. 

Naturalne wspomaganie

Oprócz przykładania wagi do jadłospisu, w tym okresie można wesprzeć odporność suplementacją. Na rynku są dostępne produkty przeznaczone dla kobiet w ciąży, które zawierają naturalne komponenty wspierające odporność, jak np. Pueria Immuno HOT. W formule tego suplementu diety znalazły się  składniki, które kojarzy się z domowych, babcinych sposobów na wzmocnienie. To kompozycja aż pięć składników: moc imbiru, witaminy C z dzikiej róży, beta-glukanów, organicznego cynku oraz miodu. Imbir wspiera naturalne siły obronne organizmu, prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych oraz komfort oddychania. Pomaga w utrzymaniu optymalnej wydzieliny w drogach oddechowych. Przyczynia się do zwiększenia witalności i energii. Ponadto, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, w tym żołądka na wczesnym etapie ciąży. Cynk i witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Dzika róża wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego oraz oddechowego. Produkt Pueria Immuno HOT ma czysty skład pozbawiony substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia.

 

Fot. Materiały prasowe
Pueria Immuno HOT

Świadome wybory

Nie tylko regularne badania, odpoczynek, regeneracja w czasie snu, odpowiednia dieta i suplementacja mają wpływ na stopień odporności. Niezwykle ważny dla kobiet spodziewających się dzieci – podobnie jak dla wszystkich innych ludzi – jest ruch i aktywność fizyczna. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia WHO ruch i sport, są niezbędne dla zdrowia kobiety1. Do polecanych w ciąży aktywności należą: pływanie, które odciąża kręgosłup, gimnastyka i rozciąganie, joga, a także ćwiczenia aerobowe (oraz specjalne zajęcia przeznaczone dla kobiet w ciąży, dostępne w klubach fitness). Warto poświęcić co najmniej 150 minut aerobowej aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności w tygodniu oraz na ćwiczenia wzmacniające mięśnie. Ruch, podobnie jak sen i pozostałe opisywane elementy, poprawia odporność.

Do świadomych wyborów należy też unikanie stresu. W przypadku uczucia zmęczenia czy braku energii dobrym pomysłem dla przyszłej mamy będzie konsultacja z lekarzem prowadzącym, czy wysiłek jest na pewno odpowiedni. A także relaks i odpoczynek. Na zdrowie kobiety w ciąży ma też wpływ otoczenie. Powinno się unikać: dużych skupisk ludzkich, podróżowania komunikacją miejską. Holistyczne dbanie o odporność przynosi najlepsze rezultaty. Nie tylko w sezonie zimowym.

1. Wytyczne WHO dotyczące aktywności fizycznej i siedzącego trybu życia, WHO/EURO:2021-12040-40953-58211.

Maria Kowalczyk/Nostressbeauty
Proszę czekać..
Zamknij