Znaleziono 0 artykułów
06.10.2021

Noma najlepszą restauracją na świecie

Fot. Ditte Isegar

Wyniki najnowszej edycji zestawienia World’s 50 Best Restaurants sponsored by San Pellegrino and Acqua Panna ogłoszono we wtorek 5 października podczas uroczystej gali w Antwerpii. 

Na pierwszym miejscu podium znalazła się restauracja z Kopenhagi, Noma. – Nikt z nas stojących na scenie nie uważał nigdy, że jesteśmy najlepszą restauracją na świecie. No może myślała tak moja mama – żartował Rene Redzepi, szef kuchni słynnej restauracji, odbierając nagrodę.

Noma jest prowodyrką tzw. nordyckiej rewolucji kulinarnej, która zwróciła uwagę smakoszy na kulturę gastronomiczną północy Europy. Po raz pierwszy triumfowała w rankingu w 2010 roku. – Był to szok dla systemu, a na pewno dla systemu rezerwacji – wspominał w Antwerpii Rene Redzepi. Na scenie towarzyszyli mu najbliżsi współpracownicy i współtwórcy restauracji: główny sommelier Mads Kleppe, szef serwisu James Spreadbury, szefowa R&D Mette Soderberg oraz Ali Sonko, związany z restauracją od pierwszych dni – kiedyś pracował na zmywaku, a dzisiaj wita gości Nomy u bram do jej ogrodu. – Jesteście najlepszym teamem w całej p*ej galaktyce – podkreślił Redzepi. Zapytany o receptę na sukces, odparł, że ta recepta ma 79 imion – tyle osób jest w ekipie Nomy. 

Fot. Ditte Isegar

World’s 50 Best Restaurants: Laureaci nagród specjalnych

Podczas gali w Antwerpii wręczono też nagrody specjalne. Tytuł najlepszej szefowej kuchni na świecie otrzymała Pía León, twórczyni restauracji Kjolle w peruwiańskiej Limie, współprowadząca z mężem Virgilio Martinezem restauracje Central oraz MIL. – Nie wydaje mi się, że mogłabym zajmować się czymś innym z równym przekonaniem i poświęceniem – przyznała laureatka. 

Nagrodę „Ikony” otrzymała Dominique Crenn, pochodząca z Francji szefowa kuchni restauracji Crenn w San Francisco. To pierwsza w USA zarządzana przez kobietę restauracja, która otrzymała trzy gwiazdki Michelin. – Nie umiem śpiewać, nie umiem tańczyć – na szczęście. Mój ojciec był malarzem, ale ja nie umiem malować ani pisać. Moim medium, sposobem na wyrażenie siebie okazało się jedzenie. To moja platforma – mówiła Crenn. 

Fot. Ditte Isegar

Nagroda „One to Watch” dla restauracji, którą warto mieć na oku powędrowała w ręce twórców londyńskiej Ikoyi – szefa kuchni Jeremy’ego Chana i dyrektora restauracji Iré Hassana-Odukalego. Prowadzony przez nich lokal wymyka się jednoznacznym klasyfikacjom. Łączą smaki rodem z zachodniej Afryki z akcentami kuchni azjatyckiej oraz brytyjskimi składnikami, a daniom nadają współczesną, lekką formę typową dla stylu neo bistro. Ikoya znalazała się też na 87. pozycji rozszerzonej wersji listy World’s 50 Best. 

Wyróżnienie dla najlepszego szefa cukierni otrzymał Will Goldfarb, twórca wyjątkowej, serwującej inspirowane deserami dania restauracji Room4Dessert w Ubud na Bali. 

Fot. Ditte Isegar

Za proekologiczne podejście oraz stosowanie zrównoważonych praktyk wyróżniono restaurację Boragó z Santiago w Chile, a za mistrzowską gościnność – Brigit i Heina Reitbauerów, gospodarzy dwugwiazdkowej restaurację Steirereck w Wiedniu. 

Specjalne wyróżnienie przyznawane przez szefów dla szefów otrzymał Victor Arguinzoniz, szef kuchni hiszpańskiej Etxebarri – restauracji, której kuchnia zbudowana jest na użyciu żywego ognia.

World’s 50 Best Restaurants: Historia prestiżowego rankingu 

World’s 50 Best Restaurants to jedno z najważniejszych i najbardziej uznanych źródeł informacji o restauracjach, a wyniki rankingu służą za wskazówki dla smakoszy na całym świecie. Historia rankingu zaczęła się w 2002 roku od artykułu, opublikowanego na łamach brytyjskiego magazynu „Restaurant”, w którym zaprezentowano 50 najlepszych restauracji na świecie. Materiał spotkał się z rekordowym zainteresowaniem, co zaowocowało corocznym rankingiem, dzisiaj koordynowanym przez firmę William Reed Business Media.

W artykule pozycję nr 1 zdobyła restauracja El Bulli z Roses (Katalonia), prowadzona przez Ferrana i Alberta Adrię. Zestawienie jest tworzone na podstawie głosów oddanych przez członków akademii World’s 50 Best – szefowe i szefów kuchni, restauratorki i restauratorów, dziennikarki i dziennikarzy zajmujących się kulinariami oraz prywatnych gurmandzistów, łącznie 1040 osób z 26 regionów. Głosowanie odbywa się anonimowo (znane są jedynie nazwiska przewodniczących regionów), a głosujący są proszeni o wskazanie najlepszych ich zdaniem doświadczeń restauracyjnych z ostatnich 18 miesięcy. W tym roku akademicy mogli brać pod uwagę doświadczenia sprzed wybuchu epidemii – w 2020 roku gala nie odbyła się.

Bulion z morskich ślimaków (Fot. Fot. Małgorzata Minta)
Fot. Ditte Isegar

Z czasem lista zyskała liczne rodzeństwo. Są zestawienia poświęcone konkretnym regionom (m.in. 50 najlepszych restauracji w Azji, Ameryce Południowej, na Bliskim Wschodzie i w Afryce), jest lista najlepszych barów i 50 Best Discoveries, czyli restauracje i bary pojawiające się we wskazaniach akademików, ale nie przebiły się do pierwszej listy. Chcąc promować nowe talenty, do życia powołano też inicjatywę 50Next, prezentującą młodych szefów kuchni, producentów jedzenia czy aktywistów wprowadzających innowacje. 

World’s 50 Best Restaurants: Zmiany w regulaminie 

Ponieważ pojawiały się głosy, że konkurs World's 50 Best jest nie dość inkluzywny, w 2018 roku organizatorzy ogłosili zmiany dotyczące rekrutacji głosujących – odtąd 50 procent z nich stanowią kobiety, a 25 procent głosujących co roku zmieniana.

Równolegle wprowadzono zasadę, że restauracja, która raz zajęła pierwsze miejsce w rankingu, automatycznie przechodzi do „holu sławy” i od tej pory nie może już być brana pod uwagę w głosowaniu. W ten sposób twórcy rankingu chcieli stymulować większą rotację restauracji w zestawieniu, a jednocześnie dać szanse mniej znanym restauracjom. Noma jest wyjątkiem ze względu na zmianę siedziby oraz towarzyszącej przeprowadzce zmiany formuły restauracji i tworzenia menu. Jednak wraz z zajęciem pierwszego miejsca w tegorocznej edycji, traci prawo do konkurowania w rankingu. 

W poprzedniej odsłonie rankingu, którego wyniki ogłoszono w 2019 roku w Singapurze, pierwsze miejsce zdobyła restauracja Mirazur, prowadzona przez Mauro i Julię Colagreco. Restauracja z Menton na Lazurowym wybrzeżu, w 2019 roku otrzymała również trzy gwiazdki w przewodniku Michelin. W tym roku Mirazur dołączyła do grona „Najlepszych z Najlepszych” – poprzednich laureatek pierwszego miejsca listy: restauracji Noma, El Celler de Can Roca (bracia Joan, Josep i Jordi Roca) z Girony w Hiszpanii, Eleven Medsion park (Daniel Humm) oraz Osterii Francescana z Modeny (Massimo Bottura).

Fot. Fot. Małgorzata Minta

World’s 50 Best Restaurants: Pełna lista laureatów 

50. Wolfgat, Paternoster, RPA (także tytuł najlepszej restauracji w Afryce) 

49. Azurmendi, Larrabetzu, Hiszpania

48. Atelier Crenn, San Francisco

47. Maaemo, Oslo, Norwegia

46. Leo, Bogota, Kolumbia 

45. Nobelhart & Schmutzig, Berlin, Niemcy

44. Le Bernardin, Nowy Jork, USA

43. Atomix, Nowy Jork, USA

42 Belcanto, Lizbona, Portugalia 

41 Alléno Paris au Pavillon Ledoyen, Paryż, Francja

40 Sühring Bangkok, Tajlandia 

39 Florilège, Tokio, Japonia 

38 Borago, Santiago, Chile (Nagroda za Zrównoważone Praktyki w restauracji) 

37 Singlethread, Healdsburg, USA

36 Hof van Cleve, Kruishoutem, Belgia

35 Ultraviolet by Paul Pairet Szanghaj, Chiny

34 Burnt Ends, Singapur

33 Lyle’s, Londyn, Wielka Brytania 

32 The Clove Club, Londyn, Wielka Brytania 

31 Restaurant Tim Raue, Berlin, Niemcy 

30 Twins Garden, Moskwa, Rosja 

29 Reale, Castel Sangro, Włochy 

28 Benu, San Francisco, USA,

27 Quintonil, Mexico City, Meksyk 

26 Le Calandre, Rubano, Włochy

25 White Rabbit, Moskwa, Rosja

24 Septime, Paryż, Francja

23 Arpege, Paryż, Francja

22 Cosme, Nowy Jork, USA

21 Hisa Franko, Kobarid, Słowenia

20. Diverxo, Madryt, Hiszpania

19. Narisawa, Tokio, Japonia

18. Piazza Duomo, Alba, Włochy

17. A Casa do Porco, São Paulo Brazylia 

16. Elkano, Getaria, Hiszpania

15. Lido 84, Riviera Gardone, Włochy (najwyższy debiut na liście) 

14. Mugaritz, San Sebastian, Hiszpania

13. Don Julio, Buenos Aires, Argentyna 

12. Steirereck, Wiedeń, Austria (specjalna nagroda za najlepszą gościnność)

11. DEN, Tokio, Japonia

10. Chairman, (najwyższy awans na liście)

9. Pujol, Mexico City, Meksyk (Najlepsza Restauracja Północnej Ameryki)

8. Odette, Singapur (Najlepsza Restauracja Azji) 

7. Maido, Lima, Peru

6. Frantzen, Sztokholm, Szwecja

5. Disfrutr, Barcelona, Hiszpania

4. Central, Lima, Peru (Najlepsza Restauracji Ameryki Południowej) 

3. Etxebarri, Axpe, Hiszpania

2. Geranium, Kopenhaga, Dania 

1. Noma, Kopenhaga, Dania

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę