Znaleziono 0 artykułów
27.06.2019

Mirazur najlepszą restauracją na świecie

Weranda w restuaracji Mirazur ( Fot. Nicolas Lobbestael)

Zawieszona nad lustrem Morza Śródziemnego restauracja jest prowadzona przez Mauro Colagreco, szefa kuchni urodzonego w Argentynie, oraz jego żonę Julię. W tym roku została wyróżniona trzecią gwiazdką w przewodniku Michelin.

Mirazur to nowoczesna interpretacja klasycznej francuskiej kuchni, bazującej na sezonowych produktach z rejonu Morza Śródziemnego. Jej menu opiera się także na owocach, warzywach oraz ziołach z ogrodów warzywnych prowadzonych na potrzeby restauracji. W swoim przemówieniu wygłoszonym podczas gali Mauro Colagreco nawiązał do wartości stojących u podwalin nowożytnej Francji: braterstwa, wolności i równości. Podkreślił, że jego restaurację budują osoby z różnych krajów, a sama kuchnia jest czymś, co nie zna granic. Przyznał, że to właśnie we Francji odnalazł swój dom oraz możliwość, by zrealizować swoje marzenie. Na konferencji prasowej po gali Colagreco przypomniał, że 13 lat temu zakładał Mirazur, mając do pomocy dwie osoby w kuchni i dwie na serwisie. Dzisiaj tworzy ją 50-osobowy zespół, czy – jak sam mówi – rodzina.

Mauro Colagreco ( Fot. Per Anders Jorgensen)

Ranking Worlds 50 Best Restaurants sponsored by San Pellegrino & Acqua Panna to, obok przewodnika Michelin, jedno z najważniejszych i najbardziej medialnych zestawień najlepszych restauracji z całego świata. Początkowo lista była po prostu artykułem przygotowanym dla „Restaurant Magazine”, prezentującym 50 najlepszych restauracji, które warto odwiedzić. Jednak z biegiem lat wyewoluowała w jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu świata gastronomii, a jej wyniki wpływają na popularność restauracji oraz ich biznesowe powodzenie.

Mirazur nocą ( Fot. Nicolas Lobbestael)

Jednak – podobnie jak czerwona książeczka o francuskim rodowodzie – lista 50 najlepszych restauracji nie jest wolna od kontrowersji. Zarzucano jej m.in. brak transparentności, jeśli chodzi o zasady oceny restauracji przez głosujących, czy brak mechanizmów nadających liście bardziej aktualny charakter (w kolejnych latach w czołówce pojawiały się zazwyczaj te same restauracje). W odpowiedzi na te zarzuty na początku 2019 r. kapituła Worlds 50 Best Restaurants oficjalnie ogłosiła zmiany w systemie głosowania, mające uczynić ranking bardziej trafnym oraz aktualnym, a także odzwierciedlającym zeitgeist gastronomii.

Danie z karty Mirazur (Fot. Eduardo Torres)

Dwiema najważniejszymi zmianami było wprowadzenie parytetu w gronie jurorów, a także wykluczenie z udziału w wyścigu restauracji, które wcześniej osiągnęły w nim pierwsze miejsce. W efekcie z zestawienia wypadły takie tuzy świata gastronomii jak: Noma (w starej odsłonie), Osteria Francescana, El Celler de Can Roca, Eleven Madison Park, The Fat Duck oraz The French Laundry. Zdobywcy pierwszych miejsc w rankingach z poprzednich lat trafili do nowo utworzonej grupy „Best of the Best”. Celem było sprawienie, by lista uległa odświeżeniu, stała się bardziej inkluzywna i zróżnicowana. Czas pokaże, czy taki efekt zostanie osiągnięty.

W związku ze zmianami w systemie głosowania wiadomo było, że na liście musi dojść do przetasowań. Nowej zasadzie nie podlegał jednak jeden z byłych zwycięzców rankingu – słynna Noma, która otworzyła się co prawda pod tym samym szyldem, ale w zupełnie nowej formule oraz miejscu. Ostatecznie w tegorocznym zestawieniu zajęła drugie miejsce, wskakując na tak wysoką pozycję praktycznie z niebytu.

Mirazur (Fot. Nicolas Lobbestael)

W poprzednich latach wyniki rankingu ogłaszano podczas ceremonii odbywających się m.in. w Londynie, Nowym Jorku, Bilbao, a w tym roku w Singapurze, który został gospodarzem 18. gali Worlds 50 Best Restaurants sponsored by San Pellegrino & Acqua Panna. Wyniki zestawienia oparto na głosowaniu 1040 jurorów – szefów kuchni, restauratorów, dziennikarzy oraz krytyków kulinarnych, a także smakoszy przemierzających świat w poszukiwaniu doznań gastronomicznych (połowę głosujących stanowią kobiety, połowę – mężczyźni; co roku 25 proc. głosujących musi zostać wymienionych). Każdy z jurorów może zagłosować na 10 restauracji, które najbardziej uwiodły jej lub jego podniebienie, przekazując swoje wskazanie w anonimowym głosowaniu.

Wraz z ogłoszeniem finałowej 50-tki zestawienia wręczono specjalne nagrody kapituły konkursu. Wyróżnienie „One to Watch” uzyskała restauracja Lido 84, prowadzona przez braci Riccarda i Giancarla Camaninich, położona nad brzegiem jeziora Garda we Włoszech. Nagrodę dla najlepszego cukiernika otrzymała Jessica Préalpato, pracująca na co dzień w restauracji Plaza Athénée Alain Ducasse w Paryżu. Tytuł „Wybór Szefów Kuchni” (Chef's Choice Awards) otrzymał Alain Passard, szefujący restauracji l’Arpege w Paryżu, który zasłynął swego czasu ryzykowną – biorąc pod uwagę trzy gwiazdki Michelin oraz estymę wśród gourmandzistów – decyzją o niemal całkowitej rezygnacji z czerwonego mięsa w menu. Za wyjątkową gościnność specjalną nagrodą odznaczono restaurację Den w Tokio, prowadzoną przez Zaiyu Hasegawę, a za proekologiczne podejście w prowadzeniu restauracji – Schloss Schauenstein.

Matteo Carassale ( Fot. materiały prasowe)

Podczas gali wręczono także wcześniej ogłoszoną – i chyba najbardziej polaryzującą komentatorów – nagrodę dla najlepszej szefowej kuchni. Jej laureatką w 2019 r. została Daniela Soto-Innes, szefowa kuchni i współwłaścicielka popularnej Cosme w Nowym Jorku. W swojej krótkiej przemowie Soto-Innes podziękowała za nagrodę, którą traktuje jako platformę do komunikacji swoich poglądów nie tylko jako szefowa kuchni, ale też jako człowiek.

Mirazur (Fot. Nicolas Lobbestael)

Premierowo przyznano także nagrodę „Ikony” – otrzymał ją José Andrés, szef kuchni m.in. restauracji Minibar w Waszyngtonie, założyciel fundacji World Central Kitchen, organizującej kuchnie polowe w miejscach katastrof naturalnych. Dzięki działaniom Andrésa oraz tysiącom wolontariuszy wydano miliony posiłków potrzebującym m.in. w Portoryko czy na Haiti.

W tym roku, z okazji 120-lecia funkcjonowania głównego partnera rankingu, marki San Pellegrino, przygotowano specjalne, poszerzone zestawienie 120 najlepszych restauracji na świecie (dotychczas przed ogłoszeniem kluczowej 50-tki kapituła Worlds 50 Best prezentowała także tzw. long-listę, z miejscami 51–100).

Mirazur (Fot. Nicolas Lobbestael)

W pierwszej części zestawienia pojawiło się wiele restauracji wskazywanych jako trendsetterzy na lokalnych rynkach, m.in. restauracja Ernst (Berlin, miejsce 118), Neolokal (Stambuł, miejsce 110), reinterpretująca dawne przepisy oraz techniki kuchni anatolijskiej, czy Cococo w Sankt Petersburgu (104), która proponuje gościom nowoczesny fine dining inspirowany kuchnią carskiej Rosji.

50. Schloss Schauenstein, Fürstenau, Niemcy

49. Leo, Bogota, Kolumbia

48. Ultraviolet, Szanghaj, Chiny

47. Benu, San Francisco, USA

46. De Librije in Zwolle, Kruishoutem, Holandia

45. Sühring, Bangkok, Tajlandia

44 The Test Kitchen, Kapsztad, RPA

43. Hof van Cleve, Kruishoutem, Belgia

42. Belcanto, Lizbona, Portugalia

41. The Chairman, Hongkong

40. Tim Raue, Berlin, Niemcy

39. A Casa do Porco, Sao Paulo, Brazylia

38. Hiša Franko, Kobarid, Słowenia

37. Alinea, Chicago, USA

36. Le Bernardin Nowy Jork, USA

35. Atelier Crenn, San Francisco, USA

34. Don Julio, Buenos Aires, Argentyna

33. Lyle’s, Londyn, Wielka Brytania

32. Neruda, Bilbao, Hiszpania

31. Le Calandre, Rubano, Włochy

30. Elkano, Getaria, Hiszpania

29. Piazza Duomo, Alba, Włochy

28. Blue Hill at Stone Barns, Nowy Jork, USA

27. The Clove Club, Londyn, Wielka Brytania

26. Boragó, Santiago, Chile

25. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen, Paryż, Francja

24. Quintonil, Mexico City, Meksyk

23. Cosme, Nowy Jork, USA

22 Narisawa, Tokio, Japonia

21 Frantzén, Sztokholm, Szwecja

20. Tickets, Barcelona, Hiszpania

19. Twins, Moskwa, Rosja (najwyższy debiut)

18. Odette, Singapur

17. Steirereck, Wiedeń, Austria

16. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paryż, Francja

15. Septime, Paryż, Francja

14. Azurmendi, Larrabetzu, Hiszpania

13. White Rabbit, Moskwa, Rosja

12. Pujol, Mexico City, Meksyk

11. Den, Tokio, Japonia

10. Maido, Miraflores, Peru

9. Disfrutar, Barcelona, Hiszpania

8. L’Arpege, Paryż, Francja

7. Mugaritz, San Sebastian, Hiszpania

6. Central, Lima, Peru

5. Geranium, Kopenhaga, Dania

4. Gaggan, Bangkok, Tajlandia

3. Etxebarri, Hiszpania

2. Noma, Kopenhaga, Dania

1. Mirazur, Menton, Francja

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę