Znaleziono 0 artykułów
16.06.2025

Miejsca, które warto odwiedzić, będąc w Marbelli

16.06.2025
Lucia Summer Club / Fot. Materiały prasowe

W Marbelli, gdzie gastronomia łączy się z designem, a kolacja często staje się pretekstem do dłuższego wieczoru, są miejsca, które same wyznaczają trendy. OCCO Marbella, Boho Club, Lucia Summer Club, La Plage Casanis i Nota Blu New Brasserie udowadniają, że sukces nie potrzebuje nadmiaru – wystarczy precyzyjna koncepcja, dobrze skomponowane menu i konsekwencja w każdym detalu.

OCCO Marbella w Nueva Andalucía od 2018 roku konsekwentnie rozwija koncept dinner clubu. W menu znajdziemy klasyczne mezze w nowoczesnym wydaniu, od kremowego hummusu po grillowane jagnięce kotleciki, podawane zgodnie z bliskowschodnią tradycją wspólnego biesiadowania. Wnętrza, z aksamitnymi kopułami i złotymi akcentami, nawiązują do orientalnych salonów, a dachowy taras Sahara Lounge oferuje widok na górę La Concha.

OCCO przyciąga jednak nie tylko smakoszy. Cotygodniowe wydarzenia, jak piątkowe Ahmar Nights czy sobotnie La Fête, budują atmosferę przypominającą bardziej starannie wyreżyserowany show niż wieczór w klubie. W środy możemy tu przyjść na jazzowe sety, whisky i cygara, a w czwartki na wieczory dla kobiet z selekcją dań i koktajli.

Kilka ulic dalej działa Boho Club – restauracja, której szefem kuchni jest Diego del Río, jeden z czołowych ambasadorów kuchni andaluzyjskiej, nagrodzony gwiazdką Michelin

Jego menu oscyluje między morzem a lądem: czerwone krewetki, awokado z mojo verde, coquelet z warzywami, ryby z lokalnego rynku i selekcja mięs najwyższej jakości. Do tego dwa menu degustacyjne i starannie dobrane wina z kartą liczącą ponad 350 pozycji. Wieczory przenoszą się płynnie do Bohis Bar z tarasem wśród zieleni, DJ-setami i dopracowaną listą autorskich koktajli.

Miejsca, które warto odwiedzić w Marbelli: OCCO Marbella, La Plage Casanis, Nota Blu New Brasserie / Fot. Materiały prasowe

La Plage Casanis to miejsce stworzone z myślą o tych, którzy szukają nie tylko wyśmienitej kuchni, ale i wyjątkowej atmosfery

Restauracja oferuje kilka zróżnicowanych stref, każdą zaprojektowaną tak, by odpowiadała różnym nastrojom i okazjom – od leniwego dnia na plaży po elegancką kolację przy świecach. Goście mogą zrelaksować się na wygodnych leżakach z widokiem na morze, odpocząć w otoczonym zielenią ogrodzie lub zjeść posiłek na otwartym tarasie z panoramicznym widokiem na wybrzeże Costa del Sol. Wnętrze półotwartej, krytej werandy łączy drewno, rośliny i nowoczesny design, tworząc przytulną przestrzeń idealną zarówno na kameralne spotkania, jak i większe uroczystości. Do dyspozycji jest również bar i strefa lounge, doskonałe na koktajlowe wieczory i bardziej intymne przyjęcia, a dla tych, którzy szukają pełnego relaksu – przestrzeń chillout w zacisznej części lokalu. Niezależnie od wyboru, La Plage Casanis zaprasza do celebrowania śródziemnomorskiego stylu życia w pięknej, dopracowanej scenerii.

Tuż obok kultowej restauracji Nikki Beach znajdziemy wakacyjny pop-up Lucia Summer Club

Po premierze na Lazurowym Wybrzeżu tym razem Lucia przenosi się na Costa del Sol, by oferować gościom relaks w słonecznym otoczeniu, połączony z autorską interpretacją kuchni regionu. W ramach sezonowego konceptu dostępne będą m.in. bar, dzienny lokal gastronomiczny, strefa basenowa i plażowa, a także specjalne menu skupione na filozofii Cuisine du Soleil – świeżej kuchni opartej na składnikach dojrzewających w słońcu. Lucia Summer Club ma być miejscem niezobowiązującego odpoczynku w stylowej oprawie, zaprojektowanym z myślą o relaksie, dobrym jedzeniu i nadchodzących, dłuższych wieczorach. Pop-up powstał dzięki Nikki Beach Hospitality Group i zostanie otwarty już 1 lipca tego roku.

Nota Blu New Brasserie łączy architektoniczny kunszt z kulinarną pasją

Już od wejścia uwagę przyciąga przestrzeń z kamienną posadzką, drewnianymi łukami i stonowaną paletą barw, w której dominują beże i błękity, subtelnie nawiązujące do śródziemnomorskiego otoczenia. Wysokie lobby z zielonymi łukami tworzy wrażenie naturalnego ogrodu, a przejście do wnętrza prowadzi do jednej z największych kuchni w Marbelli liczącej ponad 350 mkw.

W sercu restauracji znajduje się piwnica z ponad 3 tys. butelek win i szampanów, która może pełnić funkcję prywatnej sali degustacyjnej. Z kolei taras, zaaranżowany jako elegancka oaza na świeżym powietrzu, wieczorami zamienia się w romantyczne tło dla kolacji pod gwiazdami.

Nota Blu New Brasserie powstała na miejscu restauracji La Meridiana i kontynuuje jej dziedzictwo, łącząc klasyczną kuchnię francuską z nowoczesną estetyką i śródziemnomorskimi wpływami. Szef kuchni Fabián Cangas, czerpiąc z międzynarodowego doświadczenia, odświeża tradycyjne receptury, koncentrując się na jakości składników. To właśnie ta prostota, połączona z wyrafinowaną koncepcją, stanowi o wyjątkowości kuchni Nota Blu.

Aleksandra Kupras
  1. Styl życia
  2. Miejsca
  3. Miejsca, które warto odwiedzić, będąc w Marbelli
Proszę czekać..
Zamknij