Znaleziono 0 artykułów
10.06.2025

Jakie restauracje w Polsce otrzymały w 2025 roku gwiazdkę Michelin?

10.06.2025
Restauracja Hub / (Fot. Małgorzata Minta)

W Przewodniku Michelin na 2025 rok zalazło się 108 rekomendowanych restauracji w całej Polsce, w tym jedna restauracja z dwiema gwiazdkami, sześć restauracji z jedną gwiazdką (w tym nowa na liście HUB Praga w Warszawie), jedna restauracja z Zieloną Gwiazdką oraz 21 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand.

Wszyscy foodies czekają na premierę Przewodnika Michelin, który od 120 lat pozostaje jednym z najważniejszych i najbardziej cenionych źródeł informacji nie tylko o tym, gdzie warto zjeść, ale jak zaplanować całą podróż, by doświadczyć wyjątkowych smaków.

Jak przyznawane są słynne gwiazdki Michelin?

Restauracje oceniane są przez niezależnych, anonimowych inspektorów przewodnika, a te, które wyróżniają się w szczególny sposób, mogą liczyć na specjalne wyróżnienie – legendarne gwiazdki Michelin.

Jedna gwiazdka w przewodniku oznacza „bardzo dobrą kuchnię” w swojej kategorii, dwie gwiazdki Michelin – „znakomitą kuchnię” wartą spróbowania podczas podróży, trzy gwiazdki wyróżniają „wyjątkową kuchnię”, która jest warta specjalnej podróży.

Dodatkowo, restauracjom odznaczającym się zrównoważonym charakterem prowadzenia działalności oraz zwracającym szczególną uwagę na ekologię przewodnik przyznaje tzw. Zielone Gwiazdki, a restauracjom o dobrym stosunku jakości do ceny dań – odznaki Bib Gourmand.

Ani gwiazdki, ani pozostałe wyróżnienia nie są przyznawane „na zawsze” – nawet jeśli restauracja taką otrzyma, musi cały rok pracować, by utrzymać ją w kolejnej edycji przewodnika.

Jakie restauracje w Polsce otrzymały w 2025 roku gwiazdkę Michelin? 

W tym roku do zaszczytnego grona restauracji wyróżnionych gwiazdką w Polsce dołączył HUB Praga. Kameralna restauracja na Pradze-Północ na zaledwie 20 miejsc została założona przez szefa kuchni Witka Iwańskiego. W kuchni wykorzystuje się wyłącznie lokalne produkty – od warzyw uprawianych kilka kilometrów od restauracji, przez polskie raki, po – co dla wielu gości będzie zaskoczeniem – trufle pochodzące spod Gór Świętokrzyskich. Witek Iwański pilnie śledzi sezonowość i odzwierciedla ją na swoich talerzach. Można tu spróbować takich dań jak royale z polskimi rakami i ikrą z pstrąga, turbot z młodym groszkiem czy popisowe lody z palonym masłem i polskim kawiorem Antonius. Kuchnię HUB Praga cechuje lekkość oraz klarowność smaków – dania komponowane są tak, by pozwolić błyszczeć głównym składnikom.

Restauracja Hub (Fot. Małgorzata Minta)

HUB Praga to trzecia restauracja w Warszawie wyróżniona gwiazdką. Wcześniej wyróżnienia utrzymały Rozbrat 20, której szefem kuchni jest Bartosz Szymczak, oraz Nuta prowadzona przez Andreę Camastrę.

Restauracja Hub (Fot. Małgorzata Minta)

Wyróżnienie jednej gwiazdki utrzymała również restauracja Arco (Gdańsk, szef kuchni Antonio Arcieri). Jedyną dwugwiazdkowąrestauracją w Polsce pozostaje Bottiglieria 1881 w Krakowie, której szefem kuchni i współwłaścicielem jest Przemysław Klima.

Zieloną Gwiazdkę zachował z kolei gdański Eliksir – restauracja znana z kreatywnego wykorzystania składników i produktów, które zazwyczaj uznawane są za resztki.

W przewodniku Michelin po raz pierwszy pojawiły się restauracje z Wrocławia 

Polska edycja przewodnika Michelin ukazuje się w tym roku po raz trzeci, a po raz pierwszy – obok regionu Mazowsza, Małopolski, Wielkopolski oraz Pomorza – pojawiają się w nim restauracje z Wrocławia. – Cieszę się, że Przewodnik MICHELIN w Polsce ponownie się rozszerzył, obejmując dynamiczny, a przy tym zachwycający pod względem architektury Wrocław. Nasi słynni anonimowi Inspektorzy znaleźli tu wiele restauracji godnych polecenia. Trzy zasłużyły na wyróżnienie Bib Gourmand – komentuje Gwendal Poullennec, Dyrektor Międzynarodowy Przewodników MICHELIN.

Wyróżnienia Bib Gourmand we Wrocławiu otrzymały restauracja Baba Beaty Śniechowskiej, znana z kreatywnej, skupionej na sezonowych produktach kuchni, ceniona za kameralny klimat oraz designerskie wnętrze projektu Paradowski Studio, restauracja Ida kuchnia i wino, proponująca współczesną kuchnię czerpiącą z polskiej klasyki, oraz restauracja Tarasowa. 

Inspektorzy wyróżnili tytułem Bib Gourmand także krakowską restaurację NOAH proponującą gościom współczesną kuchnię inspirowaną smakami Izraela, poznańską Post, inspirowaną kulturą Słowian restaurację Wyraj w Warszawie oraz restaurację Stary Niedźwiedź w Zakopanem. Prócz tego, w przewodniku znajdziemy 14 innych restauracji, które otrzymały i z powodzeniem zachowały swoje wyróżnienie Bib Gourmand.

Restauracja Stary Niedźwiedź (Fot. Materiały prasowe)

Przyznano także specjalne nagrody dla szefów kuchni 

W tym roku po raz pierwszy redakcja Przewodnika Michelin postanowiła przyznać specjalne nagrody dla restauracji oraz osób szczególnie wyróżniających się na polskiej scenie gastronomicznej. Tytuł Otwarcia Roku otrzymała restauracja Sztuczka z Gdańska. Restauracja zlokalizowana naprzeciwko budynku Muzeum II Wojny Światowej łączy elegancję i fine diningowy sznyt z komfortem oraz gościnnością. Za tutejszą kuchnię odpowiada Rafał Wałęsa, który zdobył uznanie, prowadząc przez lata w Gdyni restaurację o tej samej nazwie. Nagroda Michelin dla Młodego Szefa Kuchni powędrowała w ręce Adriany Wójcikowskiej, szefowej kuchni i właścicielki restauracji Vamos! w Krakowie. Jak zauważa Michelin, „otwarcie własnej restauracji wymaga determinacji, odwagi i ducha przedsiębiorczości”, a Wójcikowska posiada wszystkie te cechy. Kuchnia Vamos! to smakowita podróż po smakach basenu Morza Śródziemnego – przystępna, stawiająca na prostotę formy czysty smak produktów – a inspektorów szczególnie oczarowała podawana tutaj focaccia.

Restauracja Stary Niedźwiedź (Fot. Materiały prasowe)

Specjalną Nagrodę za Obsługę przyznano Beacie Śniechowskiej, szefowej kuchni oraz współwłaścicielce wrocławskich restauracji Baba oraz Młoda Polska. Redakcja przewodnika doceniła, że mimo pracy w kuchni, Śniechowska zawsze czuwa nad tym, co dzieje się na sali oraz nad jakością obsługi, a w Babie często wychodzi do gości, podając i opowiadając o serwowanych daniach. „To budujące, gdy szef kuchni tak świadomie podkreśla rolę obsługi i stawia ją na równi z jakością serwowanej kuchni”, uzasadnia Michelin.

Restauracja Baba (Fot. Materiały prasowe)

Inspektorzy postanowili także docenić osoby, które dbają o to, co trafia do naszych kieliszków. Nagroda Michelin dla Sommeliera trafiła do Aleksandry Harabasz oraz Jana Winiarskiego, którzy wspólnie czuwają nad serwisem sommelierskim w restauracji Dyletanci w Warszawie. Jak informuje przewodnik, „podczas wizyt Inspektorów w tym wyjątkowym warszawskim lokalu, serwis wina był na najwyższym poziomie”.

Restauracja Baba (Fot. Materiały prasowe)

Łącznie w Przewodniku Michelin  Polska 2025 zalazło się 108 rekomendowanych restauracji, w tym jedna restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin, sześć restauracji z jedną gwiazdką Michelin, jedna restauracja z Zieloną Gwiazdką Michelin, 21 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand.

Małgorzata Minta
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Jakie restauracje w Polsce otrzymały w 2025 roku gwiazdkę Michelin?
Proszę czekać..
Zamknij