Znaleziono 0 artykułów
19.06.2023

Bottiglieria 1881: Pierwsza restauracja w Polsce wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelina

19.06.2023
Bottiglieria 1881 (Fot. Materiały prasowe)

Restauracja Bottiglieria 1881 z Krakowa, prowadzona przez Przemysława Klimę, została pierwszą w historii polską restauracją odznaczoną dwiema gwiazdkami Michelina. Z wyróżnieniem jednej gwiazdki debiutują w przewodniku restauracja Nuta z Warszawy i Muga z Poznania.

Czerwony Przewodnik Michelina od ponad stu lat wskazuje smakoszom i podróżnikom, gdzie warto zjeść. W tym roku po raz pierwszy prestiżowe wydawnictwo opublikowało selekcję dla trzech polskich miast: Warszawy, Krakowa oraz Poznania. W sumie do selekcji trafiło 49 restauracji z trzech miast.

Wyróżnienia przyznawane przez inspektorów Michelina 

Prezentowane w przewodniku restauracje są wybierane, opisywane i oceniane przez anonimowych inspektorów, którzy wyróżniającym się lokalom mogą przyznawać specjalne odznaczenia podkreślają ich wyjątkowość. Mowa oczywiście o legendarnych gwiazdkach, które są zawodowym marzeniem dla wielu szefowych i szefów kuchni. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie – lokal o  rewelacyjnej  kuchni wartej odwiedzenia, a trzy – kuchnię tak wyjątkową, że jest warta specjalnej podróży. Osobnym wyróżnieniem jest BIB Gourmand, które wskazuje restauracje o szczególnie korzystnym stosunku ceny do jakości proponowanego jedzenia.

Bottiglieria 1881 z dwiema gwiazdkami Michelina i restauracje wyróżnione jedną gwiazdką 

W tym roku inspektorzy przewodnika wzięli pod lupę restauracje z Warszawy (19 rekomendacji), Krakowa (18 oraz jeden z Kościeliska) i premierowo Poznania (11 rekomendowanych adresów). Restauracja Bottiglieria 1881 z zespołem prowadzonym przez Przemysława Klimę, wcześniej odznaczona jedną gwiazdką, otrzymała kolejną, stając się pierwszą w historii polską restauracją wyróżnioną dwiema gwiazdkami Michelin. Inspektorów ujęło dojrzałe podejście szefa kuchni, przejawiające się w dopracowanych i wyrafinowanych daniach, bazujących na regionalnych i sezonowych składnikach.

Bottigliera 1881 (Fot. Materiały prasowe)

Przewodnik Michelin postanowili wyróżnić gwiazdkami także dwie inne restauracje, które otrzymały swoje pierwsze gwiazdki. Tabliczki z gwiazdką trafią do restauracji Nuta Andrei Camastry w Warszawie, w której goście mogą spróbować menu degustacyjnego łączącego polskie składniki, włoskie dziedzictwo kulinarne szefa kuchni oraz jego osobistą fascynację kuchnią Azji. Efektem są kompozycje takie jak troć bałtycka z oscypkiem, czy leczo z homarem, kalmarami i ośmiornicą.

Jedna gwiazdka Michelina zawiśnie także w poznańskiej restauracji Muga, za którą odpowiada szef kuchni Artur Skotarczyk. Działająca od ośmiu lat restauracja została doceniona za elegancką kuchnię o formalnym charakterze oraz dania  charakteryzujące się głębią, finezją i równowagą smaków.

Wyróżnienia BIB Gourmand

Ponadto, w nowej selekcji znajdziemy siedem restauracji z tytułem BIB Gourmand, przyznawanym restauracjom cechującym się dobrym stosunkiem cen do jakości dań. Są to krakowski Molám z kuchnią Tajlandii, poznańskie restauracje Fromażeria oraz TU.REStAURANT, a także cztery lokale z Warszawy: Koneser Grill, Kieliszki na Próżnej, Le Braci oraz alewino. 

 Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema gwiazdkami Michelina. Nieustająco śledzimy rozwój sceny kulinarnej w Krakowie i Warszawie, a w tym roku mamy przyjemność rozszerzyć nasz zasięg również o Poznań. Inspektorzy Michelina byli pod wrażeniem tętniącego życiem i szybko rozwijającego się rynku restauracyjnego w tym mieście, gdzie znaleźli wiele lokali godnych polecenia – mówi Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin Gwendal Poullennec.

Przewodniki Michelina: Od Francji po cały świat

Na początku przewodnik Michelin opisywał restauracje we Francji. Z czasem objął także poszczególne kraje (np. Francję i Hiszpanię), regiony (np. kraje nordyckie), czy miasta (Tokio, Nowy Jork). Do 2020 roku polskie restauracje z Warszawy i Krakowa prezentowane były w zbiorczej selekcji „Main Cities of Europe”. Pierwszą polską restauracją, która otrzymała gwiazdkę Michelina, było Atelier Amaro w 2013 roku. Jako druga wyróżnienie otrzymała restauracja Senses z Warszawy, a w 2020 roku krakowska Bottiglieria 1881, która w tym roku awansowała do rangi dwóch gwiazdek. 


Pełna selekcja restauracji z Krakowa, Poznania i Warszawy, które znalazły się w Przewodniku Michelin na rok 2023, jest dostępna na stronie https://guide.michelin.com/pl oraz w aplikacji MICHELIN Guide App.

 

 

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij