Znaleziono 0 artykułów
05.08.2019
Artykuł partnerski

Arcydzieło natury w szklanej oprawie

Katarzyna Stadejek

Czy butelka wody może być designerska? Tak, pod warunkiem że została zaprojektowana z dbałością o najdrobniejszy szczegół. Nowy produkt marki Żywiec Zdrój to krystaliczna górska woda źródlana zamknięta w eleganckiej butelce ze szkła. 

Doświadczenie restauracyjne nie ogranicza się do dania skomponowanego na talerzu, wystroju wnętrza czy jakości serwisu. To połączenie wrażeń, które odbieramy wszystkimi zmysłami. Ciepłe światło, zapach roślin, przyjemna dla ucha muzyka – to wszystko wpływa nasze samopoczucie. Nie bez znaczenia jest oczywiście także to, co postawiono na stole. Ceramika, szklanki i kieliszki, obrus lub faktura stołu, kwiaty w wazonie, naczynia na wodę lub alkohol, które są nieodłącznym elementem większości restauracyjnych zamówień, muszą stanowić spójną całość, a przede wszystkim pasować do klimatu lokalu. Restauracje wyszukują więc producentów porcelany, ceramiki i szkła, a także wykwalifikowanych florystów i dekoratorów, którzy wspólnie z załogą lokalu pracują nad ogólnym wrażeniem. Goście mają z kolei wysokie wymagania, dużą świadomość i przywiązanie do miejsca. Najchętniej wracają tam, gdzie zadbano o nich całościowo.

(Fot. Materiały prasowe Żywiec Zdrój)

Te tendencje zauważyła marka Żywiec Zdrój. Postanowiła więc opracować produkt, który będzie odpowiadał nie tylko na potrzeby branży gastronomicznej i korzystających z niej gości, ale także wszystkich pozostałych konsumentów. Proces rozpoczął się od dogłębnej analizy rynku i jego potrzeb. Po licznych badaniach i wywiadach z restauratorami zaczęto projektowanie i proces produkcji. W maju światło dzienne ujrzały zupełnie nowe butelki wody źródlanej Żywiec Zdrój. 

Konieczności picia wody nikomu nie trzeba wyjaśniać. Odpowiednie nawodnienie jest podstawą zdrowia, urody i dobrego funkcjonowania. Podczas kolacji w restauracji też trudno obyć się bez wody. Woda oczyszcza kubki smakowe, ułatwia przełykanie i trawienie, a także gasi pragnienie. Karafka wody wydaje się więc nieodzownym elementem restauracyjnego stołu. Najlepsze światowe marki wód proponują zamiast niej elegancką butelkę ze szkła, która nie dość, że prezentuje się nienagannie, to jeszcze świadczy o jakości tego, co jest w środku. Ze swoim nowym produktem dołączył do nich właśnie Żywiec Zdrój. Szklana, smukła i minimalistyczna butelka krystalicznej górskiej wody źródlanej doskonale pasuje do starannie wybranej linii szkła stołowego. Podobna nieco do butelki wina, uzupełnia zawartość stołu. Dobrze leży w dłoni i orzeźwia do ostatniej kropli.

Minimalistyczny design butelki to jednak nie tylko troska o dobrą prezencję na stole. Głównym założeniem podczas projektowania butelki było podkreślenie miejsca pochodzenia wody. Żywiecczyzna, leżąca w Małopolsce, może pochwalić się niczym nieskażoną przyrodą. Nad łąkami, polami i jeziorami górują szczyty Beskidów, a lasy są gęste, zielone i pachnące przygodą. Woda marki Żywiec Zdrój jest wydobywana w górskiej dolinie sąsiadującej z Żywieckim Parkiem Krajobrazowym i terenami Natura 2000. Naturalnie filtrują ją piaskowce magurskie, skała charakterystyczna dla tych rejonów. To właśnie zachwycające krajobrazy Żywiecczyzny były inspiracją w tworzeniu umieszczonej na szklanej butelce etykiety. Badania konsumenckie przeprowadzone przez Żywiec Zdrój pokazały, że nowa butelka odbierana jest jako nowoczesna, elegancka i postrzegana jest jako produkt premium.

(Fot. Materiały prasowe Żywiec Zdrój)

Nowe butelki kryją w sobie wodę niegazowaną i gazowaną. Ta pierwsza idealnie sprawdza się jako akompaniament do subtelnych posiłków, utrwalając ich smak na podniebieniu. Z kolei woda gazowana jest intensywniejsza w odbiorze, bo silnie nasycona bąbelkami o musującej strukturze perlage. Ma zdolność oczyszczania kubków smakowych, a potem zapewnia długi, orzeźwiający finisz.  Wariant gazowany Żywiec Zdrój w szklanych butelkach został przygotowany we współpracy z hydrosommelierem, Tomaszem Koleckim, który współuczestniczył w wyborze odpowiedniego poziomu nagazowania oraz rozmiaru i rozproszenia bąbelków. Wbrew pozorom woda wodzie nierówna, zwłaszcza na restauracyjnym stole. Źle dobrana lub zbyt mocno gazowana mogłaby zaburzyć przyjemność płynącą z doświadczenia restauracyjnego, a rolą wody jest przecież ją podkreślić.

Oba warianty wody źródlanej Żywiec Zdrój w nowej szklanej butelce dostępne są w pojemnościach 0,3 i 0,7 litra. Wodę można zamówić w dobrych restauracjach i kawiarniach, ale jesienią marka planuje wprowadzić ją do sprzedaży w wybranych punktach.

12/12Konferencja „Arcydzieło Natury. U Źródeł – trendy i inspiracje”

Czekoladowa szyszka i sorbet ze świerku, A. Adamczak

Proszę czekać..
Zamknij