Znaleziono 0 artykułów
09.05.2020

„Jadłonomia po polsku”: Przepis na budyń chałwowy

09.05.2020
(Fot. Materiały prasowe)

Tego przepisu miało tu nie być. Budyń powstał, kiedy książka była już gotowa i lada moment miała jechać do drukarni. Jednak przepis okazał się tak prosty, a deser tak wyjątkowo kremowy i puszysty, że musiał zostać dodany” – pisze Marta Dymek w nowej książce.

W czerwcu Marta Dymek wydaje trzecią część bestsellerowej „Jadłonomii”. Tym razem ekspertka od kuchni wege przygląda się rodzimym przepisom. Analizuje regionalne specjały, historyczne receptury, ale też nostalgiczne smaki minionych dekad, które choć budzą wspomnienia, powoli osuwają się w przeszłość. Marta Dymek badania traktuje jako punkt wyjścia do stworzenia własnej wegańskiej interpretacji, na miarę XXI wieku.

Przed premierą „Jadłonomii po polsku” w Vogue.pl publikujemy pochodzący z książki przepis na doskonały deser.

(Fot. Materiały prasowe)

NA 3–4 PORCJE:

1/3 szklanki kaszy jaglanej (65 g)
1 1/2 szklanki mleka roślinnego
szczypta soli
100–120 g chałwy
1/4–1/3 szklanki mleka

DO PODANIA:

dżem, sok owocowy lub frużelina wiśniowa 

PRZYGOTOWANIE:

1. W czajniku zagotować wodę i przepłukać nią kaszę jaglaną.
2. Kaszę włożyć do sporego garnka z pasującą przykrywką, wlać 1 1/2 szklanki mleka i dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 15 minut – jeśli mleko kipi, można zostawić lekko uchyloną pokrywkę.
3. Ugotowaną kaszę przełożyć do blendera kielichowego lub wysokiego naczynia blendera, dodać chałwę i zblendować na grudkowaty krem. Następnie dalej blendować i stopniowo dolewać resztę mleka, aż do uzyskania ulubionej gęstości.
4. Przełożyć do miseczek i podawać z owocami. Świetny na zimno, sprawdza się też jako nadzienie do naleśników lub krem do tortów.

PORADY:
Równie kremowy budyń wychodzi na bazie ryżu lub kaszy jęczmiennej. Jeśli zależy wam na naprawdę jedwabistej konsystencji, to bez względu na to, jakiej kaszy lub ryżu używacie, przestrzegajcie porady o blendowaniu w blenderze kielichowym. Dzięki temu budyń jest wyjątkowo gładki. Podobny efekt daje blendowanie w wysokim naczyniu blendera. Najwięcej grudek zostanie po zblendowaniu w garnku.

 

Redakcja Vogue.pl
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę