Znaleziono 0 artykułów
23.12.2019

Przepis Marty Dymek na wigilijną rybę

Marta Dymek (fot. Zuza Krajewska)

Autorka bloga Jadłonomia proponuje wegańskie święta. Jej ulubiona potrawa? – Kawałki selera krótko obgotowane w bulionie i sosie sojowym, a następnie owinięte w płaty wodorostów i usmażone jak kawałki ryby – zapewnia Marta.

Marta Dymek, autorka Jadłonomii i felietonistka Vogue.pl, nie ma wątpliwości, że najlepszymi i w pełni wegańskimi potrawami z wigilijnego stołu są barszcz z uszkami i kompot z suszu. – To wspaniale pokazuje, że kuchnia roślinna jest dla wszystkich – zauważa Dymek, dodając, że w dzieciństwie prawdziwym wyzwaniem było dla niej jedzenie ryby. – Lubiłam warzywa po grecku, ale wygrzebywanie ryby spotykało się z niezadowoloną reakcją mojej biednej mamy, więc tak naprawdę sympatia do potrawki po grecku rozkręciła się na dobre, kiedy zaczęłam jeść wegetariańsko i przygotowywać dla siebie osobną wersję. Doskonałą alternatywą okazała się seleryba. – Czyli kawałki selera krótko obgotowane w bulionie i sosie sojowym, a następnie owinięte w płaty wodorostów i usmażone zupełnie jak kawałki ryby. Wychodzi dużo taniej, a równie świetnie – zapewnia Marta.

Seleryba (fot. dzięki uprzejmości Jadłonomii)

Seleryba

Składniki na kilkanaście sztuk:

1 kg selera

2 litry bulionu warzywnego

2 arkusze nori + 5 arkuszy do owijania kotletów

2 łyżki sosu sojowego

4 liście laurowe

2 ziela angielskie

1 łyżeczka ziaren kolendry

sól i czarny pieprz

oraz do smażenia: mleko roślinne lub woda, mąka pszenna lub ryżowa i olej roślinny

Seleryba (fot. dzięki uprzejmości Jadłonomii)

Przygotowanie:

Seler obrać, przekroić na pół i pokroić na 1 cm plastry. W dużym garnku zagotować bulion razem z dwowa arkuszami wodorostów nori, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kolendrą oraz sosem sojowym. Do gotującego się bulionu dodać plastry selera i gotować do momentu, aż będą bardzo miękkie, czyli około 15-20 minut.

Miękkie plastry selera delikatnie wyjąć i chwilę ostudzić. W tym czasie arkusze nori pociąć na węższe paski, następnie naszykować dwie miseczki, do jednej wlać trochę mleka, a do drugiej wsypać mąkę.

Każdy plaster selera oprószać solą i pieprzem, następnie owijać paskiem nori i na chwilę moczyć w mleku, dzięki temu wodorosty zmiękną i lepiej przylepią się do selera. Tak przygotowany plaster selera delikatnie zanurzać w mące.

Na dużej patelni mocno rozgrzać olej i układać gotowe plastry selera. Obsmażać z każdej strony przez około 2-3 minuty, podawać z wigilijną kapustą lub w warzywach po grecku.

Basia Czyżewska
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę