Znaleziono 0 artykułów
05.11.2018
Artykuł sponsorowany

Jej wysokość czekolada

Detale z kolekcji Philosophy di Lorenzo Serafini jesień-zima 2018-2019 (Fot. Imax Tree)

Jest pyszna, słodko pachnie, poprawia nastrój. Zastosowana w zabiegach kosmetycznych i produktach do pielęgnacji skóry ma działanie upiększające. Jest też uważana za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków i niezmiennie inspiruje projektantów mody i designerów. A w dodatku zawsze jest idealnym upominkiem dla bliskich. Czekolada, bo o niej mowa, to prawdziwa królowa słodyczy!

Spożywana najpierw przez starożytnych Olmeków i Majów czekolada otaczana była niemal boską czcią. Za sprawą Krzysztofa Kolumba trafiła na hiszpański dwór. Tam przez sto lat przepis na czekoladowy napój był pilnie strzeżony, aż wreszcie został wykradziony, by trafić na inne królewskie dwory. We Francji cukiernicy nauczyli się z ziaren kakaowca wytwarzać nie tylko słodki napój, ale też praliny. Dziś możemy się cieszyć całym wachlarzem odmian czekoladowych słodyczy o różnej zawartości kakao. Stosuje się ją w deserach, ale również daniach słonych. Czekoladowe maseczki i zabiegi pielęgnacyjne znakomicie regenerują i ujędrniają skórę. Magia czekolady sprawia, że po jej głęboki, elegancki kolor sięgają w tym sezonie bardzo chętnie projektanci mody, ale też designerzy. A że czekolada zwiększa poziom serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia, a podana na ciepło znakomicie rozgrzewa, jesienią i zimą nie powinniśmy sobie jej żałować.

Jasnobrązowy cień na pokazie Chanel (Fot. ImaxTree)

Pierwszym i najbardziej oczywistym skojarzeniem z czekoladą są desery. Wszyscy chyba uwielbiają ją w formie lodów, kremów czy ciastek. Czekoladowy fondant z płynnym środkiem to prosty, a jednocześnie elegancki deser, który z pewnością wywoła zachwyt rodziny czy gości. Tradycjonaliści łączą czekoladę z owocami czy suszonymi orzechami. Od kilku lat jednak popularność zyskują też mniej oczywiste kompozycje, takie jak czekolada z dodatkiem płatków papryczki chili, soli morskiej czy sera pleśniowego gorgonzola. Takie przełamanie smaku dodatkowo podbija słodycz i jest niezwykle ciekawym doznaniem kulinarnym. Warto też odważyć się na zastosowanie gorzkiej czekolady w daniach słonych. Choć niektórym taki miks może wydawać się zaskakujący, w Meksyku, ojczyźnie ziaren kakaowca, od wielu lat przyrządza się mole poblano, czekoladowy sos do mięsa. Z kolei białej czekolady można użyć do uwypuklenia smaku pikantnej zupy w azjatyckim stylu z chili, limonką i liśćmi kafir. Czekoladowy sos z dodatkiem wiśni czy żurawiny będzie też znakomicie pasował do dziczyzny. Zastosowań i możliwości jest tyle, że jedyne ograniczenie stanowi fantazja kucharza.

Sylwetka z pokazu Etro jesień-zima 2018-2019 (Fot. ImaxTree)
Brązowe usta na pokazie Moschino (Fot. Imax Tree)
Reklama

Czekoladowe słodycze to jeden z najczęściej wręczanych prezentów. Bo kto nie lubi czekolady? Ciężko znaleźć osobę, której nie ucieszy słodki podarek, szczególnie w formie eleganckiej bombonierki. Pralinki Merci Finest Selection to pięć specjalnie wyselekcjonowanych zestawów, które zaspokoją każdy gust. Klasyczna, czekoladowa kolekcja to coś dla tych, którzy kochają czekoladę pod każdą postacią. W bombonierce znajduje się osiem różnych rodzajów czekoladek – od mlecznych i deserowych, poprzez takie z dodatkiem orzechów czy kawy, po wzbogacone słodkim marcepanem. Z kolei kolekcja mleczna to coś dla miłośników łagodniejszych, słodkich, śmietankowych smaków, a kolekcja deserowa zachwyci z pewnością wielbicieli czekolady w bardziej w bardziej wytrawnym, zdecydowanym wydaniu. Kolekcja migdałowa to kilka rodzajów czekolady od białej po deserową, wzbogaconej chrupiącymi kawałeczkami migdałów. Nowością w ofercie Merci jest kolekcja Mousse au Chocolat zawierająca cztery rodzaje pralinek wypełnionych puszystym, rozpływającym się w ustach musem czekoladowym. W zestawie są musy klasyczny, z czekolady białej, deserowej oraz mus orzechowy. Niezależnie na którą opcję smakową się zdecydujemy, Merci Finest Selection to unikalny, czekoladowy prezent wysokiej jakości. Sprawdzi się na dużą i mniejszą okazję i trafi w każdy gust. To prezent, którym w szczególny sposób możemy wyrazić swoją wdzięczność, czy podziękowanie prosto z serca. Czekoladki będą także idealnym poczęstunkiem dla gości.

Brązowe smokey-eye na pokazie Off-White (Fot. Imax Tree)

Chociaż mówi się o niej, że tuczy, czekolada z dużą zawartością kakao jest zdrowa. Stanowi świetne źródło magnezu, dodatkowo powoduje wydzielanie się serotoniny i endorfin. Dlatego łagodzi stres, doceniają ją także kobiety cierpiące na bóle menstruacyjne. Prozdrowotne właściwości czekolady wykorzystują również producenci kosmetyków. Kremy i maseczki z jej dodatkiem nie tylko pięknie pachną, ale też robią dla naszego ciała wiele dobrego. Zawarte w czekoladzie substancje ujędrniają ciało i skutecznie zwalczają cellulit. Ale nie tylko, bo także opóźniają procesy starzenia, dlatego zabiegi kosmetyczne z wykorzystaniem czekolady to też świetny sposób na zmarszczki. Zawarty w kosmetykach tłuszcz kakaowy znakomicie też nawilża skórę, pozostawiając ją miękką i gładką. Ci, którzy mają słabość do czekoladowych deserów z pewnością docenią fakt, że czekolada kosmetyczna jest też wykorzystywana do zabiegów odchudzających, które w połączeniu ze zbilansowaną dietą dają spektakularne efekty.

Merci Finest Selection - mus czekoladowy (Fot. materiały prasowe)

Czekolada jest pyszna i obłędnie pachnie, ale też ma piękny kolor. Inspirowany nią głęboki, elegancki odcień brązu zawojował w tym sezonie światowe wybiegi. Zamszowe płaszcze w odcieniu czekolady królowały na wybiegach Etro czy Tory Burch. Czekoladowe sylwetki połączone z czernią pokazała Prada. Wielu projektantów zdecydowało się też na klasyczne zestawienie odcieniu czekolady z karmelowym. Głęboki brąz pięknie wygląda połączony z pudrowym różem, lubi się też z żółcią. Klasyczne, przywodzące na myśl smakowity deser zestawienie z bielą i beżem, też zawsze się obroni. Czekoladowy brąz to kolor, który sprawdzi się tak w stylizacjach biurowych, jak i mniej formalnych. O ile w jasnych odcieniach brązu nie każdemu jest do twarzy, o tyle głęboki odcień czekolady jest dużo bardziej uniwersalny. Z pewnością warto w tym sezonie zadbać o to, by czekolady nie zabrakło nie tylko w naszej kuchni, ale też w szafie!

Brązowe wnętrza nowojorskiego loftu (fot. Getty Images)

Czekoladowy brąz kojarzy nam się z elegancją, ale jednocześnie ma w sobie coś przytulnego. Nic więc dziwnego, że po ten konkretny odcień chętnie sięgają również designerzy i projektanci wnętrz. Naturalne drewno w czekoladowych barwach świetnie sprawdzi się na podłodze, dodając pomieszczeniu głębi. Wszelkiego rodzaju brązy we wnętrzach świetnie komponują się z zielenią, warto więc postawić na donice w tym odcieniu, które będą znakomitym tłem dla wszelkich roślin. Natomiast połączenie czekoladowego brązu z turkusem i złotem sprawi, że wnętrze nabierze etnicznego charakteru. Z kolei kanapa w takim odcieniu będzie elegancka, ale jeśli postawimy na taką obitą miękkim materiałem, stanie się jednocześnie meblem, zachęcającym do odpoczynku po ciężkim dniu. Najlepiej z bombonierką pełną czekoladek Merci w ręce!

 

Natalia Jeziorek
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę