Znaleziono 0 artykułów
10.07.2023

Światowy Dzień Czekolady w duchu zrównoważonego rozwoju z Mars Wirgley

10.07.2023
Mars Wrigley celebruje Światowy Dzień Czekolady (Fot. Materiały prasowe)

7 lipca wspólnie z marką Mars Wrigley świętowaliśmy Światowy Dzień Czekolady. Z tej okazji Tomasz Haber, kierownik projektu w fabryce wyrobów czekoladowych Mars Wrigley w Janaszówku opowiedział nam m.in. o historii firmy i tradycyjnych sposobach produkcji jednej z najszlachetniejszych słodkości na świecie.

Marka Mars kontynuuje swoją ponad stuletnią tradycję produkcji czekolady. Proces jej wytwarzania obejmuje szereg długotrwałych i wymagających zadań, takich jak obróbka pasty kakaowej, proces mieszania, zwany konszowaniem, który sprawia, że czekolada staje się płynna i gładka czy temperowanie, które obejmuje początkowo szybkie schładzanie, a następnie delikatne podgrzanie czekolady, zapewniające jej połysk i kruchość.

Mars Wrigley celebruje Światowy Dzień Czekolady (Fot. Materiały prasowe)

Choć Mars Wringley od kilkudziesięciu dekad dostarcza najwyższej jakości produktów, które wyróżniają się teksturą, smakiem i historią, nie tylko zmysłowe doznania stawiane są przez nią na pierwszym miejscu. Marka realizuje globalny program „Kakao dla Pokoleń”, którego strategia koncentruje się na poprawie poszanowania praw człowieka, ochronie środowiska, a także wzmacnianiu źródeł dochodu rolników.  – Kakao to najważniejszy surowiec, bez którego nie byłoby naszych kultowych produktów czekoladowych. Dlatego sposób w jaki je pozyskujemy jest dla nas szczególnie ważny. Mars Wrigley w 2018 roku, zdefiniował globalną strategię „Kakao dla Pokoleń”. Jej celem jest zapewnienie realnych trwałych i pozytywnych zmian w łańcuchu dostaw tego surowca. Działania, które podejmujemy pomagają zachować lasy, chronić dzieci i zwiększać dochody rolników. Wszystko po to, aby rodziny uprawiające kakao mogły dobrze prosperować – mówi Monika Piekarska, kierowniczka ds. korporacyjnych Mars.

Julia Goljan
Proszę czekać..
Zamknij