Znaleziono 0 artykułów
19.02.2020

Najlepsze pączki w Warszawie

Pączki w Lourse (Fot. materiały prasowe)

Czekoladowe churrosy z waniliowym kremem pâtissière, puszyste donuty polane białą czekoladą i posypane kokosem czy klasyczne pączki nadziewane domową konfiturą różano-malinową? Z okazji najsłodszego święta w roku polecamy sprawdzone miejscówki. 

Lourse, ul. Krakowskie Przedmieście 13

W znajdującej się w Raffles Europejski Warsaw cukierni wszystkie wypieki dopracowane są w najdrobniejszych szczegółach. Nie inaczej jest w przypadku pączków. Każdego roku w Lourse pączki są wyrabiane ręcznie, a nad idealnym smakiem nadzienia i konsystencji ciasta czuwa szef cukierni Dawid Makurat. – Zainspirowani śródziemnomorskimi smakami w tym roku proponujemy churrosy czekoladowe z waniliowym kremem pâtissière, pączki z kremem pistacjowym i marakują oraz słonym karmelem i orzechami laskowymi. Nie zabraknie też tradycyjnych pączków z powidłami śliwkowymi – zdradził Makurat. Pączki w Lourse dostępne są tylko ten jeden dzień w roku.

Pracownia Cukiernicza „Zagoździński”, ul. Górczewska 15

Każdego roku przed niedużą cukiernią na Woli, jeszcze przed otwarciem, ustawia się długa kolejka. Smakoszy przyciągają legendarne pączki wypiekane w pracowni cukierniczej założonej przez Władysława Zagoździńskiego w 1925 r. Początkowo lokal znajdował się przy ul. Wolskiej, a od 1973 r. serwuje słodkości przy ul. Górczewskiej. Dziś pracownię prowadzi już czwarte pokolenie rodziny, a w ofercie niezmiennie znajdziemy oblane gęstym lukrem pączki pieczone wedle tej samej receptury od niemal stu lat. Wedle miejskiej legendy miał je kupować nawet Józef Piłsudski.

Faworki w Kukułce (Fot. materiały prasowe)

Kukułka, ul. Mokotowska 52

Wspólny projekt restauracji Przegryź i Alewino.pl upodobali sobie entuzjaści dobrej kawy i wyjątkowych słodkości, w tym oczywiście pysznych pączków. Nie tylko w tłusty czwartek znajdziemy tu klasyczne pączki nadziewane domową konfiturą różaną lub malinową oraz te mniej tradycyjne, ale równie smaczne – z marakują i czarną porzeczką, w których słodycz ciasta przełamuje kwaskowatość owoców. W kawiarni znajdziemy również kruche i leciutkie faworki.

MOD Donuts, ul. Oleandrów 8

Tych pączków nie trzeba nikomu przedstawiać. Przygotowane na bazie polsko-francuskiego przepisu, wyłącznie z naturalnych składników, donuty zasłużyły na tytuł najlepszych pączków z dziurką w stolicy. W tłusty czwartek w menu niedużego lokalu przy Oleandrów znajdziemy te z polewą ze słonego karmelu, cytrynowym curdem i włoską bezą, nadziewane marmoladą hibiskusowo-różaną oraz polane białą czekoladą i posypane kokosem. A to tylko niektóre z oferowanych smaków. MOD donuty będzie można również znaleźć w zaprzyjaźnionych lokalach – Lorecie, Reginie, Storze, Coffeedesk, Roślinie i Hałasie. 

Miss Mellow, ul. Wilcza 62

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pączki są jeszcze dostępne! Zapraszamy!

Post udostępniony przez MISS MELLOW (@missmellowwarsaw)

Idealnie wypieczone, puszyste ciasto obtoczone w cukrze i wypełnione nadzieniem aż po brzegi na wzór włoskich bomboloni – pączki Miss Mellow to prawdziwa poezja. W tłusty czwartek w kawiarni na Wilczej będzie można spróbować wypieków w czterech specjalnych smakach: solona mleczna czekolada, solony karmel, dżem malinowo-różany i crème pâtissière, czyli słodki krem waniliowy. Wszystkie nadzienia robione są na miejscu z najlepszych składników. Ciekawą alternatywą dla pączków, którą znajdziemy w Miss Mellow, mogą być ptysie wypełnione kremem pistacjowym lub czekoladą. 

Cukiernia Pawłowicz, ul. Chmielna 13

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

my fav #doughnut place in #warsaw 😊 #oldschool #bakery #cukiernia #pawłowicz

Post udostępniony przez Borman (@borman.techno)

Jeszcze jeden klasyk na stołecznej mapie słodkości. Pod cukiernią kolejki potrafią ustawiać się nie tylko w tłusty czwartek. Każdy, kto choć raz miał okazję spróbować słodkości z ulicy Chmielnej, zrozumie dlaczego. Tutejsze pączki robione są na bieżąco, więc kiedy odbieramy je z niedużego okienka, potrafią być jeszcze ciepłe. Do wyboru mamy kilkanaście smaków, np. z nadzieniem budyniowym, toffi, czekoladą lub chałwą. My polecamy te z marmoladą różaną i migdałami.

Pączki od Bai (Fot. materiały prasowe)

BAJA wegańska cukiernia 

Pracownia cukiernicza działa w stolicy dopiero trzeci miesiąc, a już zasłużyła na miejsce w naszym zestawieniu. Na co dzień dziewczyny specjalizują się w roślinnych tortach, ciastach i wypiekach, a specjalnie na tłusty czwartek przygotowały dwa wyjątkowe smaki pączków – z konfiturą różaną i lukrem pomarańczowym oraz czekoladowe z karmelem i prażonymi orzechami laskowymi. Słodkości Bai znajdziemy w warszawskich kawiarniach: obu Storach, praskim Procesie Kawki i żoliborskiej Ciszy na morzu. 

Catering Studio

Zgodnie z nazwą, Catering Studio na co dzień zajmuje się dostarczaniem jedzenia na  najróżniejsze wydarzenia – od sesji, przez gale, po wesela. Ich potrawy, przystawki i desery przygotowywane są z najlepszych składników, dzięki czemu są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Zgodnie z tymi regułami powstają również pączki. W tłusty czwartek ich słodkości dostępne będą przez cały dzień w Barze Studio w trzech wariantach smakowych: z kremem pomarańczowym, karmelizowanymi migdałami i cukrem kardamonowym, konfiturą różano-malinową, porzeczką i hibiskusowym lukrem oraz z kremem malinowym z białą czekoladą i konfiturą malinową.

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę