
Czekoladowe churrosy z waniliowym kremem pâtissière, puszyste donuty polane białą czekoladą i posypane kokosem czy klasyczne pączki nadziewane domową konfiturą różano-malinową? Z okazji najsłodszego święta w roku polecamy sprawdzone miejscówki.
Lourse, ul. Krakowskie Przedmieście 13
W znajdującej się w Raffles Europejski Warsaw cukierni wszystkie wypieki dopracowane są w najdrobniejszych szczegółach. Nie inaczej jest w przypadku pączków. Każdego roku w Lourse pączki są wyrabiane ręcznie, a nad idealnym smakiem nadzienia i konsystencji ciasta czuwa szef cukierni Dawid Makurat. – Zainspirowani śródziemnomorskimi smakami w tym roku proponujemy churrosy czekoladowe z waniliowym kremem pâtissière, pączki z kremem pistacjowym i marakują oraz słonym karmelem i orzechami laskowymi. Nie zabraknie też tradycyjnych pączków z powidłami śliwkowymi – zdradził Makurat. Pączki w Lourse dostępne są tylko ten jeden dzień w roku.
Pracownia Cukiernicza „Zagoździński”, ul. Górczewska 15
Każdego roku przed niedużą cukiernią na Woli, jeszcze przed otwarciem, ustawia się długa kolejka. Smakoszy przyciągają legendarne pączki wypiekane w pracowni cukierniczej założonej przez Władysława Zagoździńskiego w 1925 r. Początkowo lokal znajdował się przy ul. Wolskiej, a od 1973 r. serwuje słodkości przy ul. Górczewskiej. Dziś pracownię prowadzi już czwarte pokolenie rodziny, a w ofercie niezmiennie znajdziemy oblane gęstym lukrem pączki pieczone wedle tej samej receptury od niemal stu lat. Wedle miejskiej legendy miał je kupować nawet Józef Piłsudski.

Kukułka, ul. Mokotowska 52
Wspólny projekt restauracji Przegryź i Alewino.pl upodobali sobie entuzjaści dobrej kawy i wyjątkowych słodkości, w tym oczywiście pysznych pączków. Nie tylko w tłusty czwartek znajdziemy tu klasyczne pączki nadziewane domową konfiturą różaną lub malinową oraz te mniej tradycyjne, ale równie smaczne – z marakują i czarną porzeczką, w których słodycz ciasta przełamuje kwaskowatość owoców. W kawiarni znajdziemy również kruche i leciutkie faworki.
MOD Donuts, ul. Oleandrów 8
Tych pączków nie trzeba nikomu przedstawiać. Przygotowane na bazie polsko-francuskiego przepisu, wyłącznie z naturalnych składników, donuty zasłużyły na tytuł najlepszych pączków z dziurką w stolicy. W tłusty czwartek w menu niedużego lokalu przy Oleandrów znajdziemy te z polewą ze słonego karmelu, cytrynowym curdem i włoską bezą, nadziewane marmoladą hibiskusowo-różaną oraz polane białą czekoladą i posypane kokosem. A to tylko niektóre z oferowanych smaków. MOD donuty będzie można również znaleźć w zaprzyjaźnionych lokalach – Lorecie, Reginie, Storze, Coffeedesk, Roślinie i Hałasie.
Miss Mellow, ul. Wilcza 62
Idealnie wypieczone, puszyste ciasto obtoczone w cukrze i wypełnione nadzieniem aż po brzegi na wzór włoskich bomboloni – pączki Miss Mellow to prawdziwa poezja. W tłusty czwartek w kawiarni na Wilczej będzie można spróbować wypieków w czterech specjalnych smakach: solona mleczna czekolada, solony karmel, dżem malinowo-różany i crème pâtissière, czyli słodki krem waniliowy. Wszystkie nadzienia robione są na miejscu z najlepszych składników. Ciekawą alternatywą dla pączków, którą znajdziemy w Miss Mellow, mogą być ptysie wypełnione kremem pistacjowym lub czekoladą.
Cukiernia Pawłowicz, ul. Chmielna 13
Jeszcze jeden klasyk na stołecznej mapie słodkości. Pod cukiernią kolejki potrafią ustawiać się nie tylko w tłusty czwartek. Każdy, kto choć raz miał okazję spróbować słodkości z ulicy Chmielnej, zrozumie dlaczego. Tutejsze pączki robione są na bieżąco, więc kiedy odbieramy je z niedużego okienka, potrafią być jeszcze ciepłe. Do wyboru mamy kilkanaście smaków, np. z nadzieniem budyniowym, toffi, czekoladą lub chałwą. My polecamy te z marmoladą różaną i migdałami.

BAJA wegańska cukiernia
Pracownia cukiernicza działa w stolicy dopiero trzeci miesiąc, a już zasłużyła na miejsce w naszym zestawieniu. Na co dzień dziewczyny specjalizują się w roślinnych tortach, ciastach i wypiekach, a specjalnie na tłusty czwartek przygotowały dwa wyjątkowe smaki pączków – z konfiturą różaną i lukrem pomarańczowym oraz czekoladowe z karmelem i prażonymi orzechami laskowymi. Słodkości Bai znajdziemy w warszawskich kawiarniach: obu Storach, praskim Procesie Kawki i żoliborskiej Ciszy na morzu.
Catering Studio
Zgodnie z nazwą, Catering Studio na co dzień zajmuje się dostarczaniem jedzenia na najróżniejsze wydarzenia – od sesji, przez gale, po wesela. Ich potrawy, przystawki i desery przygotowywane są z najlepszych składników, dzięki czemu są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Zgodnie z tymi regułami powstają również pączki. W tłusty czwartek ich słodkości dostępne będą przez cały dzień w Barze Studio w trzech wariantach smakowych: z kremem pomarańczowym, karmelizowanymi migdałami i cukrem kardamonowym, konfiturą różano-malinową, porzeczką i hibiskusowym lukrem oraz z kremem malinowym z białą czekoladą i konfiturą malinową.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.