Znaleziono 0 artykułów
19.12.2021

Najpiękniejsze świąteczne ciasta w Warszawie

Cukiernia Kukułka (Fot. materiały prasowe)

Każde święta wymagają słodkiego akcentu. A te ciasta będą nie tylko smakowitą, lecz także piękną ozdobą stołu. Oczywiście, do momentu, kiedy nie zostanie nic ponad okruszki. Oto najpiękniejsze gwiazdkowe propozycje z warszawskich cukierni.

Lourse. Świąteczna pocztówka z Paryża

(Fot. materiały prasowe)

Cukiernia Lourse znajdująca się w Raffles Hotelu Europejskim to mała, słodka pocztówka z Paryża i tamtejszych cukierniczych butików. Nie mniej uroku, czy raczej paryskiego szarmu, mają ciasta i torty proponowane na święta, jak choćby tort o smaku Mont Blanc – tradycyjnego zimowego deseru z kasztanami i bitą śmietaną, czy Bûche de Noël z konfiturą z dzikich truskawek, orzechami pekan oraz waniliową bitą śmietaną. Dzieci z pewnością zachwyci czekoladowa choinka z pomarańczą i migdałami.

I jeszcze jedna dobra wiadomość: świąteczna oferta dostępna jest do 9 stycznia.

Lourse Warszawa

Krakowskie Przedmieście 13

Lukullus. Klasyka w nowych szatach

(Fot. materiały prasowe)

Lukullus to zawsze sprawdzony adres, gdy przychodzi ochota na klasyczne wypieki przygotowane z najwyższą pieczołowitością. Nie inaczej jest przed świętami. Tutejszy makowiec zdobiony pistacjami i czerwonym pieprzem to właściwie samo makowe nadzienie w magiczny sposób owinięte najcieńszą warstwą ciasta. Pierniki (do wyboru klasyczny i pomarańczowy) i pierniczki pieczone są z dodatkiem miodu gryczanego, a sernik z robioną w cukierni skórką pomarańczową i sułtańskimi rodzynkami. No i jest jeszcze babka piemoncka z karmelem i orzechami laskowymi. Jest to ciasto, na które zawsze znajdzie się miejsce, nawet po kilkudniowym ucztowaniu.

Zamówienia przyjmowane są drogą internetową oraz w cukierniach, do 19 grudnia.

Cukiernia Lukullus

ul. Walecznych 29, ul. Chmielna 32, ul. Mokotowska 52a

Odette. Torty, gwiazdki, czekoladki

Odette to zdecydowanie jedna z najbardziej szykownych cukierni w Warszawie, a jej ciastka wpisują się w aktualne francuskie trendy cukiernicze. W tym roku kusi m.in. świątecznymi – dostępnymi jedynie przez dwa dni z okazji Gwiazdki – tortami nawiązującymi do kształtu tradycyjnego Bûche de Noël: czerwonym (wypełnionym delikatnym musem z herbaty Earl Grey, kremem gianduja aromatyzowanym tonką i wiśniową marmoladą z dodatkiem Kirschu) lub białym (z musem pistacjowym, kremem z białej czekolady oraz galaretką malinową z kwiatem pomarańczy). Jeśli wolicie inne łakocie, pytajcie o czekoladową tartę z gorzkiej czekolady Varlhrona, kremem z orzechów laskowych i karmelem, migdałową frangipane czy babkę czekoladową.

Prócz propozycji świątecznych ciast, ekipa Odette postanowiła mocno wesprzeć Świętych Mikołajów w sprawie słodkich prezentów. W świątecznej ofercie cukierni są na przykład robione na miejscu kremy czekoladowe, okolicznościowe herbaty czy czekolady w kształcie gwiazdek lub piernikowych ludzików.

Zamówienia można składać do 19 grudnia.

Odette

Kukułka: Prosto pod choinkę

(Fot. materiały prasowe)

Co kukułka może podrzucić na świąteczne stoły? Na przykład brownie z orzechami włoskimi albo miodownik przełożony kremem na bazie kwaśnej śmietany i karmelu lub zimową wersję ciasta marchewkowego z autorskimi przyprawami, konfiturą imbirowo- pomarańczową, krem na bazie serka z prażonymi migdałami. Kukułka może też przysiąść na choince – w postaci pierniczków, które równie dobrze sprawdzą się jako dekoracja lub słodka przekąska.

Kukułka

Mokotowska 52 

Masa Guilty Pleasures: Żadnych półśrodków w temacie karmelu

Są tacy, którzy oddadzą wszystko za sernik, i tacy, którzy nie wyobrażają sobie deseru bez czekolady. Pogodzi ich „Christmasy Pudło” z pop-upowej cukierni Masa Guilty Pleasures. Cukiernia nie uznaje żadnych półśrodków w temacie karmelu, czekolady oraz masła, więc na święta przygotowała nie jedno, ale cały zestaw ciastek ukrytych w „Christmasy pudle”. Znajdziemy tam m.in. sernik El Chapo dosmaczony limonką, tequilą i cointreau oraz potrójnie czekoladowy sernik na migdałowym spodzie z ukrytą w środku śliwką, ptysia wypełnionego makowo-śmietankowym kremem i konfiturą z pomarańczy, bułeczkę z maślanym kremem, imbirem, galangalem i cynamonem czy babeczkę z imbirowo-bakaliowym kremem i marynowaną gruszką. Zamówienia można składać do 18 grudnia.

Dej: Słodko i wytrawnie

Dobry adres, jeśli za jednym zamachem chcemy zamówić zarówno słodkie, jak i wytrawne świąteczne wypieki. Specjalnie na Gwiazdkę na półki Dej wjedzie sernik na piernikowym spodzie z białą czekoladą i nutą pomarańczy, fermentowany keks na maślance z wiśniami oraz migdałami i panettone, czyli włoska drożdżowa baba, lekka jak obłoczek i upstrzona bakaliami, bez której mieszkańcy Italii nie wyobrażają sobie świątecznego okresu. Prócz panettone, do którego mamy nieskrywaną słabość, naszą uwagę przykuł „beet wellington”, czyli wegetariańska wariacja na temat anglosaskiego dania z zapiekanej w cieście wołowiny, którą w tym przypadku zastąpiono pieczonymi burakami, i która świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie wigilijnego stołu. Ponadto w Dej na święta zamówić można chleby, w tym okolicznościowy chleb z prażoną pszenicą oraz grzybami, czy chałkę z korzenną kruszonką.

Dej

ul. Płatnicza 57

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę