Znaleziono 0 artykułów

Karol III żegna matkę, królową Elżbietę II

08.09.2022
Fot. Getty Images

Król Karol III żegna dziś nie tylko królową, ale także matkę. W oświadczeniu wydanym w imieniu nowego monarchy przez Rodzinę Królewską czytamy: „Śmierć mojej ukochanej mamy, Jej Wysokości Królowej Elżbiety II, to moment wielkiego smutku dla mnie i wszystkich członków naszej rodziny”.

Świat reaguje na smutne wieści z Wielkiej Brytanii. Królową Elżbietę II, najdłużej panującą monarchinię w historii, która zmarła 8 września 2022 r. w wieku 96 lat, żegnają głowy państw i politycy, ale przede wszystkim, członkowie rodziny królewskiej. Nadchodzące dni będą dla nich nie tylko czasem żałoby, ale też ogromnych zmian.

Na początek rodzina królewska wydała oświadczenie w imieniu pierworodnego syna Elżbiety II i nowego króla Wielkiej Brytanii, Karola III.

„Śmierć mojej ukochanej mamy, Jej Wysokości Królowej Elżbiety II, to moment wielkiego smutku dla mnie i wszystkich członków naszej rodziny. Opłakujemy dziś śmierć umiłowanej Monarchini i kochanej Matki. Wiem, że nasz kraj głęboko odczuje jej stratę, podobnie jak inne Królestwa i Wspólnota Narodów, a także niezliczona ilość ludzi na całym świecie. Podczas nadchodzącego okresu żałoby i zmian, tak ja, jak i moja rodzina, będziemy wspierani i pocieszani przez świadomość szacunku i sympatii, jaką darzono Królową”.

W wieku 73 lat król Karol III jest najstarszym monarchą w historii wstępującym na brytyjski tron. W związku z objęciem tronu przez najstarszego syna Elżbiety II, jego następcą został automatycznie pierworodny syn William. Żona Karola III, Camilla otrzymała tytuł Królowej Konsorty.

Redakcja Vogue.pl
Proszę czekać..