Znaleziono 0 artykułów
24.02.2020

Pierwsza edycja festiwalu „Jedz Pij Warszawo”

Festiwal „Jedz Pij Warszawo” (Fot. Materiały prasowe)

Live cooking, degustacje, warsztaty kulinarne, spotkania z najlepszymi szefami kuchni i sommelierami, wykłady i debaty wokół tematu jedzenia i picia. Takie atrakcje czekały na gości 25 i 26 stycznia w ramach pierwszej edycji festiwalu „Jedz Pij Warszawo”.

Na początku XX w. Warszawa, obok Wiednia i Frankfurtu nad Menem, była jednym z pierwszych miejsc w Europie, w którym świętowano sztuki kulinarne. Do tej wyjątkowej tradycji, a dokładnie do „Wystawy kucharsko-spożywczej” z 1902 r., nawiązywał festiwal „Jedz Pij Warszawo”, który pod koniec stycznia zawitał do Pałacu Kultury i Nauki. Organizatorzy chcieli podkreślić, że Warszawa z całą pewnością może nie tylko podążać za światowymi trendami w gastronomii, lecz także je wyznaczać: – Warszawa potrzebowała wydarzenia, które zaprezentuje potencjał współczesnej sceny gastronomicznej naszego miasta, uwzględniającego zarówno wątki historyczne, jak i prezentującego najnowsze światowe trendy w dziedzinie gastronomii – powiedział inicjator festiwalu, Piotr Popiński.

 

Na przybyłych gości czekały nie lada atrakcje. Live cooking w wykonaniu szefów kuchni najlepszych warszawskich restauracji przyciągnął tłumy. Można było spróbować przygotowanych przez nich smakołyków, a także z bliska obserwować pojedynek na tatary, przeprowadzony pod czujnym okiem Roberta Sowy, czy posłuchać winnych opowieści Roberta Makłowicza. W Rozmowach Mistrzów „PRL na widelcu” Andrzej Seweryn, Krzysztof Materna i Wojciech Pasikowski (szef kuchni restauracji Czerwony Wieprz, Adria i Kongresowa) wspominali, jak bawiła się i jadła warszawska elita w przeszłości. Z kolei o blogosferze i współczesnym obliczu krytyki kulinarnej, pod czujnym okiem Justyny Adamczyk – redaktor naczelnej Żółtego Przewodnika Gault&Millau i ambasadorki szampana, dyskutowali m.in. Kamil Siałkowski i Agnieszka Kręglicka. O erze kobiet w branży kulinarnej opowiedziały natomiast Katarzyna Bosacka, Oliwia Bernardy, a także Ewelina Łapińska. Z kolei Monika Jarosz-Andrzejczyk, prof. Andrzej Blikle i Grzegorz Kalinowski w ciekawych opowieściach przybliżyli gościom cukiernie i kawiarnie warszawskie.

Festiwal „Jedz Pij Warszawo” (Fot. Materiały prasowe)
Piotr Popiński przecina wstęgę (Fot. Materiały prasowe)

Organizatorzy nie zapomnieli również o kwestiach wegańskich. Oprócz panelu poświęconego kuchni roślinnej, stworzyli specjalną strefę „WEGE WAWA”. Warszawa, która jest w światowej czołówce wegetarianizmu, może pochwalić się bardzo szeroką ofertą dań bezmięsnych. Na festiwalu można było zapoznać się z całym wachlarzem zdrowych produktów roślinnych, a także z nowymi trendami, takimi jak freeganizm.

Wydarzenie zamknął niezwykły show barmański przygotowany przez Mistrzów Świata Barmanów „Flair” Marka Posłusznego oraz Tomasza Małka z THE ROOTS Bar & More, pierwszego baru z Polski, który znalazł się na liście World’s 50 Best Discovery.

Festiwal „Jedz Pij Warszawo” (Fot. Materiały prasowe)

Pierwsza edycja festiwalu, która zgromadziła w Pałacu Kultury i Nauki ponad 17 tys. odwiedzających i blisko 50 czołowych ekspertów kulinarnych, na pewno nie będzie ostatnią: – Ogromnie cieszy to, że festiwal przyciągnął rzeszę miłośników dobrego jedzenia i picia, a ich zadowolenie już dzisiaj daje nam siłę i motywację do rozpoczęcia przygotowań do kolejnej edycji wydarzenia. Do zobaczenia na kolejnym festiwalu już za rok!  – powiedział inicjator festiwalu Piotr Popiński, uznany warszawski restaurator, popularyzator polskiej historii, tradycji i kultury kulinarnej.

Wydarzeniem towarzyszącym "Jedz Pij Warszawo" była trzecia edycja cieszącego się ogromną popularnością Festiwalu Wódki, na którym swoje produkty prezentowali najlepsi na polskim rynku producenci i importerzy alkoholi.

(Fot. Materiały prasowe)

 

Redakcja Vogue.pl
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę