Znaleziono 0 artykułów
14.09.2022

Premierowo na Vogue.pl: Sakebar by Nobu

14.09.2022
Fot. PION Studio

Długa tradycja, rzemieślnicze metody produkcji, naturalny skład – sake to wyjątkowy trunek. Koktajle na jego bazie poznamy dzięki Sakebar by Nobu. To nowe najmodniejsze miejsce na mapie Warszawy. 

Japonia słynie z precyzji, dbałości o najdrobniejszy szczegół, niezwykłej gościnności. Tę filozofię widać w tradycji picia sake. Ryżowy trunek powstaje w wyniku naturalnego procesu, o wiele bardziej skomplikowanego niż produkcja wina czy piwa. Wymaga dokładnego polerowania ryżu, następnie jego płukania i parzenia, a także chłodzenia, fermentacji, prasowania, filtrowania i wreszcie dojrzewania alkoholu. Cały proces trwa ok. 20 dni, a najlepsze sake powstają przy użyciu dawnych narzędzi. Sake świetnie sprawdza się też w nowoczesnym wydaniu. Już niebawem będzie się można o tym przekonać w Sakebar by Nobu. Takiego miejsca jeszcze w Warszawie nie było. 

Fot. PION Studio

Klasyka z twistem

Pierwszy w historii Sakebar by Nobu zachęca do skosztowania japońskiego trunku i w tradycyjnym, i w nowoczesnym wydaniu – mówi Stefan Bauer, General Manager Nobu Hotel Warsaw. Goście baru mogą liczyć na najlepszą w swojej klasie ofertę drinków. Od tradycyjnej sake przygotowanej i podanej na różne sposoby (w drewnianych masus, chiroris, srebrnych dzbankach z przegródkami na lód, wykonanych ręcznie wyłącznie dla Nobu oraz w nowoczesnych karafkach), po bogatą kartę koktajli i mocktaili nawiązujących do japońskich aromatów. Podaje się tu Hajikami Martini z marynaty z japońskiego imbiru, Yamato Champagne z aromatem cytrynowego tymianku oraz wiele innych nietypowych połączeń i zaskakujących składników.

Hotele Nobu słyną z eleganckiego designu, niezwykłej gościnności i wyrafinowanej kuchni. Wyjątkowych potraw nie mogło też zabraknąć w karcie Nobu Sakebaru. W inspirowanym Nobu tapas menu znajdziemy krokiety z czarnego dorsza i wasabi z kremowym sosem aji amarillo, ogon homara z dressingiem z czerwonej papryki oraz okonomiyaki z płatkami bonito.

Fot. PION Studio

Japońska harmonia i warszawska dynamika

W Sakebar by Nobu tradycyjne japońskie smaki łączą się z europejskimi akcentami. Projekt wnętrza baru autorstwa duetu architektek Jeske & Adamchyk także bazuje na tym zestawieniu. Sala na 55 osób urzeka zmysłową atmosferą. Sprawia wrażenie, jakby unosiła się nad nią tokijska mgła, a wodne refleksy podkreśla migające światło.

Wnętrza Sakebar by Nobu zachwycają japońską harmonią. Z wietrzną aurą kontrastują unoszące się nad barem szklane półki o surowej konstrukcji. Wzrok od pierwszej chwili przyciąga centralnie umieszczona, majestatyczna lada. To idealne miejsce dla miłośników wschodnich smaków i tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z Japonią.

Fot. Fot. PION Studio

 

Natalia Jeziorek
Proszę czekać..
Zamknij