Znaleziono 0 artykułów
18.05.2022

Menu szparagowe z warszawskich restauracji

18.05.2022
Bibenda / Fot. Małgorzata Minta

Szparagi, przebój wiosny, nareszcie zawitały na nasze stoły. Sezon trwa zaledwie kilka tygodni, więc warto najeść się nimi do syta. Podpowiadamy, gdzie w Warszawie czekają na nas najciekawsze szparagowe dania.

Bibenda: Cała w szparagach

Bibenda / Fot. Małgorzata Minta

Tylu dań ze szparagami nie widziałam w żadnej innej warszawskiej restauracji. Z menu szefowej kuchni Agaty Zięby na przystawkę zamówcie małosolne szparagi i ogóreczki z ziołowym labnehem, miodem i pyłkiem pszczelim, a potem szparagi z ciepłym, wytrawnym lemon curd i miękkim jajkiem, zielone, lane kluseczki ze szparagami, ziołami i olejem rzepakowym, grillowane szparagi z sałatą rzymską, orzechami laskowymi i winegretem z dashi albo zestawione z pieczonymi rzodkiewkami i aioli z oliwek kalamata z anchois.

Le Braci: Dzikość szparaga

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Le Braci (@le_braci)

Jednym z moich ulubionych wspomnień z wiosennych wypraw do Włoch jest widok dzikich szparagów na straganach – wiotkich, niezwykle aromatycznych, sprzedawanych w bukietach. Sentyment podziela szef kuchni Le Braci, Przemek Samul, który w ramach szparagowego sezonu postanowił uraczyć gości dzikimi pędami. Podawane są w połączeniu z bottargą, umamiczną suszoną ikrą.

Polly Pizza: Na okrągło

Polly Pizza / Fot. Małgorzata Minta

Choć położenie szparaga na pizzy może zaskoczyć bardziej ortodoksyjnych miłośników włoskiej kuchni, to taki mariaż może się udać. W Polly Pizza jako sezonowy dodatek do karty, pojawiła się pizza S’pringles z wstążkami świeżych szparagów, kremową ricottą z warszawskiej manufaktury Bianca Mozarella, creme fraiche, bazylią i cytryną. Świeża, lekka, zielona – jak na maj przystało.

Cafe Bar Havana: Od rana

By w pełni wykorzystać sezon na szparagi, najlepiej zacząć z nimi dzień, choćby w żoliborskiej Havanie. Majową nowością jest tost z maślanej chałki z jajecznicą i  zielonymi szparagami, doprawiony wegańskim majonezem i dojrzewającym serem. Jeśli zasiedzimy się dłużej, możemy skusić się na białe szparagi z veloute z czosnku niedźwiedziego i jajkiem na twardo lub sałatę rzymską z zielonymi szparagami, serem Dziugas, smażonymi kaparami i tartym suszonym żółtkiem.

AleWino: Na zielono

AleWino / Fot. materiały prasowe

W sezonowym menu nie mogło zabraknąć szparagów. Trafiły tu, m.in. agnolotti, czyli filigranowe włoskie ravioli z ricottą, szparagami oraz aromatyczną letnią truflą oraz quiche podawany z zielonymi szparagami w panko oraz sosem z białych szparagów.

Źródło: Inaczej po polsku

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @zrodlo_wwa

Jedno z naszych ulubionych miejsc na polską kuchnię w odświeżonej wersji. Polskie smaki grają też w nowym, sezonowym daniu: szparagi połączone z ziemniaczanym, złotym gofrem oraz kremowym, lekko pikantnym sosem tatarskim.

Bez Tytułu / Fot. Małgorzata Minta

HUB Praga: Indywidualne podejście

HUB to nowy adres na praskiej mapie, ale tutejszy szef kuchni, Witek Iwański, jest dobrze znany smakoszom. HUB to jego indywidualny projekt, nastawiony na bliski kontakt z gośćmi (a sprzyja temu nie tylko kameralna przestrzeń, lecz także chefs table czekający w kuchni). Podoba nam się podejście HUB do menu: dania możemy zamawiać pojedynczo, ale na życzenie kuchnia serwuje je w formie menu degustacyjnego. Z dań szparagowych polecamy niezwykle udaną kompozycję białych szparagów z młodymi listkami czarnej porzeczki.

Bez Tytułu: Szparagi do dzielenia

Bez Tytułu / Fot. Małgorzata Minta

Dobrym jedzeniem warto się dzielić. Teraz zamawiamy na stół burratę z aromatycznym pesto oraz zielonymi szparagami albo tempurę ze szparagów, podawaną z lekko pikantnym, majonezowym sosem.

Mąka i Woda: I szparagi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mąka i Woda (@makaiwoda)

Szparagi i makaron to sprawdzone połączenie. Szparagi w Mące i Wodzie łączy się z robionym na miejscu, zielonym makaronem tagliolini (długie wstążki), serem grana padano i orzeszkami pinii. Na przystawkę zamówić można też zielone szparagi z boczniakiem królewskim i sosem gribiche.

Pizzaiolo: Miss wiosny

Co tydzień w karcie pojawiają się pizze z sezonowymi składnikami. Faworytą wiosny (pizzeria zdecydowała się wprowadzić tę pozycję do stałego menu) została bezapelacyjnie pizza ze szparagami z kremowym żółtkiem w skorupce z ostrego sera pecorino.

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę