Znaleziono 0 artykułów
10.12.2021

Świąteczny przepis Zofii Cudny

(Fot. Zofia Cudny)

Blogerka Zofia Cudny dzieli się z naszymi czytelnikami przepisem na wieniec drożdżowy z kaparami, pietruszką, anchois i płatkami chili. Proste i pyszne danie wprowadzi posmak lata na wigilijny stół.

Ciasto:
500 g mąki pszennej typu 00
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy

Farsz:
1 pęczek świeżej natki pietruszki 
4–6 ząbków czosnku 
szczypta płatków chili 
3 łyżki oliwy 
kilka kawałków sera pleśniowego lub ser mozzarella (opcjonalnie)
garść kaparów 
3–4 filety anchois sól morska

(Fot. Zofia Cudny)

Jak to zrobić:

1. Świeże drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by podwoiło swoją objętość.

(Fot. Zofia Cudny)

2. Z ciasta formujemy prostokąt. Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy oliwę z oliwek, a następnie rozkładamy posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek, posiekane filety anchois i kapary. Całość doprawiamy solą morską. Zawijamy wzdłuż boku. Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki, zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Warto sprawdzić 10 minut przed zakończeniem, czy wierzch wieńca zbyt szybko się nie rumieni – jeżeli tak, to przykryjmy go folią aluminiową. Wieniec posypujemy płatkami chili i podajemy na ciepło ze schłodzonym masłem i śledziami wigilijnymi

(Fot. Zofia Cudny)
(Fot. Zofia Cudny)
(Fot. Zofia Cudny)
(Fot. Zofia Cudny)

 

Zofia Cudny
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę