Znaleziono 0 artykułów
09.03.2021

#FetaPasta: Danie, które stało się wiralem

Fot. Rozkoszny

To danie podbiło internet. Popularność zawdzięcza tiktokowemu hashtagowi, przez który sklepy na całym świecie donoszą o… wyprzedanych zapasach fety. O fenomenie najpopularniejszego dania świata rozmawiamy z Rozkosznym, który podzielił się z nami swoją wersją przepisu.

Na pewno widzieliście to nieraz na swojej instagramowej tablicy – kostka dobrze przyprawionej fety otoczona dużą ilością pomidorków koktajlowych. Choć wygląda niepozornie, kryje w sobie wszystko, co najlepsze. Pod upieczeniu ser staje się idealnie kremowy, a słodycz pomidorków doskonale równoważy słoność fety. Wystarczy ulubiony makaron i gotowe.

Jeżeli mieliście już okazję spróbować tej mieszanki smaków, zapewne nie zdziwi was fakt, że #FetaPasta jest teraz najpopularniejszym daniem na świecie. Wszystko za sprawą TikToka, na którym hashtag poświęcony przepisowi ma już ponad 700 milionów wyświetleń. Popularność dania sprawiła, że właściciele sklepów na całym świecie skarżą się, że wyprzedali całe zapasy fety i pomidorków koktajlowych. W Stanach zamawiano grecki ser z Kanady.

Teraz #FetaPasta wkroczyła na instagramowe salony. Jednym z pierwszych znanych blogerów, który postanowił sprawdzić wiralowe danie, jest Michał Korkosz, czyli Rozkoszny. – To jedno z tych dań, które nie mogło nie stać się hitem. Jest proste, szybkie w przygotowaniu, z zaledwie kilku składników dostępnych w każdym sklepie, ale przy tym smaczne i odkrywcze. Jak wiele osób wiedziało wcześniej, że feta po upieczeniu z twardej zamienia się w aksamitną i tworzy idealny sos? – mówi Vogue.pl. – #FetaPasta zawdzięcza sukces czterem czynnikom: łatwości przygotowania, dostępności składników, wizualnej atrakcyjność i innowacyjności. Stworzenie przepisu, który spełnia te wszystkie wymagania, nie jest proste! – dodaje.

Obserwując szał na #FetaPastę, Rozkoszny postanowił sprawdzić, kto jest autorem dania. Okazało się, że to autorka. – Zaintrygowało mnie, że na każdym filmiku pojawia się informacja, że za sprawą tego przepisu szybko zabrakło fety akurat w fińskich sklepach. Dochodzenie zajęło mi 15 sekund w Google – wyjawia. Przepis wymyśliła fińska blogerka Jenni Häyrinen. Choć od kilku tygodni internet żyje jej przepisem, niewiele osób powołuje się na autorkę. – Gdy korzystamy z czyjegoś przepisu, pamiętajmy, by oznaczać autora. To dla nas wiele znaczy – apeluje Rozkoszny. 

Rozkoszny / Fot. Karo Ramos

Sam o niezwykłych właściwościach fety przekonał się w zeszłym roku – Mój przepis na pieczoną fetę z miodem, sezamem i figami też stał się wiralem, tylko na naszym polskim, instagramowym podwórku – mówi. Teraz bloger wziął na warsztat #FetaPastę i zaprezentował swoją wersję. – Wiele osób próbujących oryginalnej wersji narzeka, że makaron wychodzi zbyt kwaśny. Może tak być, gdy pomidorki nie są dostatecznie dojrzałe. Żeby skoncentrować słodycz przywołującą na myśl sierpniowe upały, przed dodaniem fety warto podpiec je z oliwą, oregano i czosnkiem. Proces ten nazywa się konfitacją. Smakują wtedy jak landrynki – radzi.

Na jaką okazję najlepiej sprawdzi się to danie? – Ponieważ jest szybkie i proste, świetnie smakuje na kolację po męczącym dniu w pracy. Robi się praktycznie samo, a koi zmysły, zaspokajając żądzę czegoś pysznego. Makaron można zaserwować z prostą sałatką z winegretem i rieslingiem – podpowiada Rozkoszny.

Pytany o dania, które jego zdaniem mają szansę stać się wiralem w najbliższym czasie, poleca mieć oko na nowe wariacje na temat owsianki. Szczególnie tej pieczonej. – Nie wróżę temu trendowi takiego sukcesu, jak w przypadku #FetaPasty czy Dalgona coffee [bardzo instagramowy i bardzo słodki deser z kawy instant, który zapoczątkowały koreańskie blogerki – przyp. red.]. W końcu pół świata nienawidzi owsianki!

Przepis na najpopularniejsze danie świata w wersji Rozkosznego znajdziecie poniżej:

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi 
(2 porcje)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michał Korkosz (@rozkoszny)


2 szklanki (300 g) pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki cukru

1 kostka (150 g) owczej fety 
200 g makaronu 
½ szklanki świeżej bazylii, poszarpanej 
sól morska, świeżo mielony pieprz
oliwa extra virgin 

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pomidorki koktajlowe wraz nieobranymi ząbkami czosnku przełóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw oregano, cukrem i szczodrą szczyptą soli. Obtocz w ¼ szklanki oliwy. Piecz 20 minut, aż pomidorki będą miękkie.

2. Zrób miejsce pomiędzy pomidorkami, włóż fetę. Posmaruj ją oliwą zgromadzoną na dnie naczynia. Piecz jeszcze 15 minut, aż feta będzie miękka.

3. W tym czasie ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj makaronową wodę po gotowaniu.

4. Obierz upieczony czosnek i rozgnieć jego miąższ widelcem. Przełóż ponownie do naczynia żaroodpornego. Rozgnieć wraz fetą i pomidorkami. Dodaj makaron, świeżą bazylię i ¼ szklanki zachowanej wody. Obtocz w sosie, dodaj więcej wody, jeśli trzeba. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę