Znaleziono 0 artykułów
01.06.2021

#TomatoTart: Alternatywa dla pizzy

01.06.2021
Fot. Erin Clarke @WellPlated

Po sukcesie #FetaPasty i pieczonej owsianki pięć minut ma przepis na pomidorową tartę. Pyszna, lekka i fotogeniczna #TomatoTart stanie się najgorętszym daniem lata.

Soczyste pomidory we wszystkich kolorach, duża ilość sera i świeże zioła – tarta natychmiast stała się obowiązkową pozycją letniego menu. W maju przepis sprzed roku na nowo odkryli użytkownicy TikToka. W ciągu kilku tygodni wariacje na temat pomidorowej tarty obejrzano ponad 100 tys. razy, a na Instagramie hashtag liczy sobie już przeszło 10 tys. postów.

– Przepis na #TomatoTart jest prosty, nie wymaga czasu, a do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników – mówi blogerka Oliwia Cabaj. – Właśnie rozpoczął się sezon na pomidory, dlatego myślę, że to dopiero początek popularności dania – dodaje.

Tartę okrzyknięto „najseksowniejszym daniem lata”. – Pomidory to wdzięczny obiekt do fotografowania, szczególnie w towarzystwie sera i garści przypraw – dodaje. Według niektórych pomidorowa tarta ma szansę stać się apetyczną alternatywą dla pizzy.

Specjalnie dla nas Cabaj przygotowała własną wariację na temat wiralowego dania: – W oryginalnej wersji #TomatoTart zrobiona jest z ciasta francuskiego i pomidorów zapieczonych z włoską bazylią. Nie jestem wielką fanką ciasta francuskiego, dlatego zmieniłam je na ciasto kruche. Uznałam też, że skoro dostępne są już pomidory sezonowe, czyli słodkie i pełne smaku, takie, które dobrze smakują też na surowo, nie trzeba ich już zapiekać. Aby dodać treści i zmienić konsystencję, dodałam krem z ricotty, który świetnie komponuje się z pomidorami. Włoską bazylię zastąpiłam tajską, która ma lekko anyżowy posmak, pasujący do skórki z cytryny, którą znajdziemy w kremie z ricotty. Wszystko razem tworzy spójny i świeży smak, lekko słony i kwaśny, przełamany słodyczą pomidorów – mówi.

Fot. Oliwia Cabaj

Przepis na #TomatoTart: Tarta na kruchym spodzie z ricottą i pomidorami

Składniki

250 g mąki pszennej
150 g masła 
1 jajko
szczypta soli
200 g świeżej ricotty
skórka z całej cytryny
sok z połówki cytryny
4 pomidory
bazylia tajska

Sposób przygotowania

W misie miksera połącz mąkę pszenną, pokrojone w kostkę masło, jajko i sól. Połącz do otrzymania jednolitej masy, owiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. W międzyczasie możesz przygotować krem. Wrzuć do miski ricottę, zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami skórkę z cytryny oraz dodaj z niej sok. Schowaj do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu. Formę na tartę wysmaruj masłem. Ciasto z lodówki rozwałkuj i przełóż delikatnie na formę, zrób widelcem dziurki w spodzie, połóż papier do pieczenia i wsyp ceramiczne kulki do obciążania, aby ciasto nie urosło. Piecz 20 minut, a potem zdejmuj kulki i piecz do zrumienienia, czyli ok. 10 minut. Wyjmij ciasto i odstaw do wystygnięcia. Pokrój pomidory na cienkie plasterki.

Przełóż krem z ricottą na spód i ułóż na niej plasterki pomidorów, posól gruboziarnistą solą i udekoruj listkami tajskiej bazylii. Smacznego!

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij