Znaleziono 0 artykułów
25.04.2021

#BakedOats: Pieczona owsianka, którą pokochał internet

Fot. Emma Hyslop (@emmamariehyslop)

Niedawno internet podbiła #FetaPasta. Teraz najpopularniejszym daniem świata jest pieczona owsianka, odkryta na nowo przez użytkowników TikToka.

„To jak jeść deser na śniadanie!”, piszą miłośnicy wiralowego dania #BakedOats, czyli pieczonej owsianki. Zdetronizowała #FetaPasta, stając się najpopularniejszym daniem w Internecie. Na TikToku filmiki z setkami wariacji na temat śniadania serwowanego z gorzką czekoladą, świeżymi owocami czy domową marmoladą obejrzano już ponad pół miliarda razy.

O fenomen #BakedOats zapytaliśmy Małgorzatę Mintę, blogerkę kulinarną i autorkę książek „Dzień dobry” i „Tutto bene”. – W kulinarnym świecie, podobnie jak w modzie, pewne smaki i dania są co kilka lat odkrywane „na nowo” – mówi Minta, która po raz pierwszy natrafiła na przepis na pieczoną owsiankę w książce Heidi Swanson „Super Natural Every Day” już w 2014 roku. Własną wariację zaprezentowała dwa lata później w „Dzień dobry” (przepis znajdziecie poniżej).

Podobne artykułyTrendy kulinarne z mediów społecznościowychJulia WłaszczukTo danie robi się samo – zamiast stać przy rondelku, mieszać płatki, pilnując, by się nie przypaliły, wystarczy wrzucić płatki z mlekiem i ulubionymi przyprawami do piekarnika. To dobry patent na owsiankę dla więcej niż jednej osoby – tłumaczy fenomen Minta.

Kluczem są składniki – płatki owsiane (Minta poleca mieszankę górskich i błyskawicznych), mleko lub napój roślinny oraz przyprawy. – Zawsze dodaję do owsianki szczyptę soli, dzięki której zyskuje orzechowy smak. Oprócz tego warto dodać nieco cukru, miodu lub syropu z agawy – radzi. Do gotowej owsianki wystarczy dodać ulubione owoce, orzechy lub słodkości i gotowe.

Fot. Emma Hyslop (@emmamariehyslop)

– Moją alternatywą dla owsianki jest zapiekany ryż na mleku. Lubię posypać go na końcu cukrem i mocno skarmelizować, by miał chrupką skorupkę jak crème brûlée – dodaje Minta.

Co stanie się kolejnym hitem? Zdaniem Minty w profesjonalnym świecie kulinarnym renesans przeżywają autorskie pączki. W mediach społecznościowych pięć minut będzie miała dalgona matcha, czyli napój na bazie zielonej herbaty. Do łask powrócą proste dania z początku lat 2000., np. lasagna z ramenu czy szarlotka w opiekanej tortilli.

Przepis na pieczoną owsiankę

Pieczona owsianka z korzennymi śliwkami

Fot. Małgorzata Minta (@minta_eats)

Składniki

2 szklanki płatków owsianych (najlepiej mieszanka błyskawicznych i górskich)
500 ml mleka lub napoju owsianego
1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
50 g płatków migdałowych
szczypta cynamonu

Do posypania
4 łyżki ciemnego cukru muscovado lub demerara
szczypta cynamonu

Dodatkowo
6 dużych śliwek lub 4 średnie gruszki, 2 jabłka, 2 brzoskwinie albo garść świeżych lub mrożonych jagód
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
2 łyżki brązowego cukru muscovado

Przygotowanie

Przygotuj śliwki: owoce umyj i pokrój na ósemki. Przełóż na dużą patelnię, posyp cukrem i przyprawami. Podgrzewaj na małym ogniu, aż puszczą sok (możesz dodatkowo podlać je 1 łyżką brandy lub soku z pomarańczy). Zwiększ ogień i smaż przez 2-3 minuty, aż się zrumienią (jeśli używasz innych owoców, postępuj analogicznie). Zestaw patelnię z ognia, trzymaj w cieple do czasu podania.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W misce połącz płatki, mleko, nasiona wyskrobane z 1/2 laski wanilii lub esencję waniliową, migdały i cynamon. Przelej do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, dodaj łupiny po wanilii i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut, aż płatki wchłoną cały płyn, dwa razy mieszając w trakcie pieczenia.
Wyjmij owsiankę z pieca; w piekarniku włącz górną grzałkę lub grill. Posyp cukrem wymieszanym z cynamonem i ponownie wstaw do piekarnika na 1-2 minuty, aż cukier się zrumieni. Wyjmij z piekarnika, podawaj ze śliwkami.

Smacznego!

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę