Znaleziono 0 artykułów
13.04.2021

Trendy kulinarne z mediów społecznościowych

Fot. Getty Images

Wybieramy pięć dań, które podbiły internet, a o tym, jak media społecznościowe zmieniają naszą kuchnię, rozmawiamy z kulturoznawczynią Natalią Mętrak-Rudą.

Media społecznościowe zmieniły sposób, w jaki jemy, gotujemy i myślimy o jedzeniu. Niedawno internet podbił tiktokowy przepis na #FetaPastę. Wcześniej swoje pięć minut miały m.in. tosty z awokado, matcha latte czy buddha bowls.

– Nie ma jednego sprawdzonego przepisu na kulinarny wiral. Dużą rolę odgrywają kulinarni trendsetterzy i kreatorzy smaku – od znanych szefów kuchni, przez blogerów, krytyków, na gwiazdach kończąc. Zdarza się, że autorami wirala stają się zwykli internauci, ale często tego typu trendy są po prostu kreowane przez agencje PR, które mają spopularyzować dany produkt na rynku – mówi Natalia Mentrak-Ruda, kulturoznawczyni, dziennikarka kulinarna i autorka bloga „Przeszłość od kuchni”.

Kulinarne wirale zaczęły się na długo przed erą mediów społecznościowych. – Gdy w XVIII wieku prasa rozpisywała się o właściwościach cukru, w którym brytyjskie elity szybko się rozsmakowały, jego konsumpcja wzrosła pięciokrotnie. W tym samym czasie francuski agronom Antoine-Augustin Parmentier intensywnie promował ziemniaki. Jego kampania zapewniła im ogromną popularność. A płatki kukurydziane na dobre zagościły na XIX-wiecznych stołach Amerykanów za sprawą lekarza Johna Harveya Kellogga – mówi Mętrak-Ruda.

Trendy zmieniają nasze przyzwyczajenia. Często na lepsze, jak w przypadku kimchi i kiszonek. Zdaniem Mętrak-Rudy mediom społecznościowych zawdzięczamy zwrot ku kuchni roślinnej i stopniowe ograniczanie konsumpcji mięsa. Z drugiej strony wirale mogą również szkodzić – nam i środowisku. Przykładem może być niesłabnąca moda na awokado. Od lat napędzany przez trend popyt przewyższa podaż, a zintensyfikowana produkcja i dostawy z odległych zakątków świata mają niszczycielski wpływ na klimat.

Podobne artykuły#FetaPasta: Danie, które stało się wiralemJulia WłaszczukCo będzie modne w kuchni po pandemii? – Niepewna sytuacja zwykle skłania nas do poszukiwania komfortu w tym, co znane, stąd szał na domowe pieczenie chleba. Jeżeli stopniowo zaczniemy wracać do normalności, być może bardziej niż kiedykolwiek będziemy spragnieni nowości, a inspiracji będziemy szukać w odległych miejscach – dodaje Natalia.

W oczekiwaniu na kolejne wiralowe danie wybieramy pięć, które już podbiły internet.

Dalgona coffee

Modę na „cappuccino postanowione na głowie” zapoczątkowały koreańskie blogerki. W czasie pierwszego lockdownu dzieliły się zdjęciem „napoju czasów kwarantanny”. Prosty przepis szybko podchwycili użytkownicy TikToka i Instagrama (w ciągu kilku tygodni pojawiło się ponad pół miliona wpisów). Potrzebne są zaledwie cztery składniki – kawa rozpuszczalna, mleko, woda i cukier.

#FetaPasta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michał Korkosz (@rozkoszny)

Kostka dobrze przyprawionej fety otoczona dużą ilością pomidorków koktajlowych – choć wygląda niepozornie, kryje w sobie wszystko, co najlepsze. #FetaPasta popularność zawdzięcza tiktokowemu hashtagowi (dziś ma już blisko miliard wyświetleń), przez który sklepy na całym świecie donoszą o wyprzedanych zapasach fety. Autorką przepisu jest fińska blogerka Jenni Häyrinen, która marzyła o tym, by spopularyzować grecki ser w Skandynawii.

Ciasta retro

Bogato zdobione, kolorowe i nieprawdopodobnie słodkie wypieki dla jednych są powrotem do smaków dzieciństwa w latach 80., a dla innych, w szczególności generacji Z, nowością w kampowym stylu. Jednym z lokali, który nostalgię kultywują offline, jest warszawskich Cukier w cukrze z wypiekami jak z PRL-u.

Pieczona owsianka

Przepis na #BakedOats doczekał się już przeszło pół miliarda wyświetleń. „To jak jeść deser na śniadanie!”, zapewniają autorzy przepisu na słodkie soufflé na bazie płatków owsianych, banana i masła orzechowego. Receptura doczekała się tysięcy wariacji – z brownie, lodami, a nawet… jajkiem sadzonym.

Chrupiące ziemniaki #Crispypotatoes

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeremy Scheck (@scheckeats)

Autorem przepisu, który ma szansę powtórzyć sukces #FetaPasta, jest amerykański bloger Jeremy Sheck. Podstawą dania są oczywiście ziemniaki, Sheck poleca te z odmiany Yukon Gold. Do tego duża porcja oliwy, kilka gałązek świeżego rozmarynku, czosnek i przyprawy. Ten przepis pokochały gwiazdy.

Fot. Branislav Simoncik

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie w nowym numerze „Vogue Polska”. Do kupienia w kioskach i na Vogue.pl.

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę