Znaleziono 0 artykułów
21.04.2020

Ikea zdradza przepis na kultowe klopsiki

21.04.2020
(Fot. Getty Images)

Ponieważ czas kwarantanny wszystkie sklepy sieci są zamknięte, szwedzka marka postanowiła umilić czas w domu, publikując przepis na swoje popisowe danie.

Jak powszechnie wiadomo, obowiązkowym punktem każdej wizyty w Ikei jest wizyta w sklepowej restauracji. W menu znajdziemy wiele tradycyjnych szwedzkich dań, które cieszą się szczególną popularnością, m.in. kanelbulle, czyli słynne bułeczki cynamonowe, mini hot dogi oraz mięsne klopsiki w gęstym sosie śmietanowym (od niedawna dostępne również w wersji wegańskiej).

Ponieważ na czas kwarantanny wszystkie salony Ikea są zamknięte, szwedzka sieć przygotowała niespodziankę dla fanów ich popisowych dań. Bez wcześniejszych zapowiedzi do sieci trafił przepis na mięsne klopsiki, które od teraz można zrobić samemu w domu. Miejmy nadzieję, że w kolejnych dniach szwedzka sieć udostępni również przepis na ich wegański odpowiednik i bułeczki cynamonowe do kawy.

Gdy opanujecie już sztukę lepienia klopsiki do perfekcji, zajrzyjcie do aplikacji „Vogue Polska”. Znajdziecie tam wiele prostych przepisów i kulinarnych inspiracji przygotowanych przez polskich szefów kuchni i jedzeniowych blogerów, w tym przepis na tartę pomarańczową na palonym maśle od Rozkosznego lub na pyszny, domowy chleb Jessiki Nadziejko.

Składniki:

Pulpeciki
500 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
100 g bułki tartej
1 drobno skrojona cebula
1 ząbek czosnku (drobno skrojony lub wyciśnięty)
1 jajko
5 łyżek stołowych mleka
Sól i pieprz

Sos śmietanowy
Odrobina oleju
40 g mleka
40 g mąki pszennej
150 ml bulionu warzywnego
150 ml bulionu wołowego
150 ml tłustej śmietany 48%
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy Dijon

Przygotowanie:

Pulpeciki
1. Do dużej miski włóż mięso wieprzowe z wołowym i wymieszaj je dokładnie. Dodaj cebulę, czosnek, bułkę tartą i jajko. Ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj mleko i sól z pieprzem do smaku.
2. Uformuje pulpeciki, przełóż je na talerz i odstaw do lodówki na dwie godziny (dzięki temu nie będą rozpadały się przy smażeniu).
3. Rozgrzej olej na patelni, a następnie umieść pulpeciki. Smaż do czasu, aż zarumienią się z każdej strony.
4. Zdejmij pulpeciki z patelni, umieść je w naczyniu żaroodpornym I włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.

Sos śmietanowy:
1. W garnku rozpuść masło. Następnie dodaj mąkę i gotuj mieszając przez dwie minuty. Wlej bulion warzywny i bulion wołowy, cały czas mieszając. Dodaj tłustą śmietanę, sos sojowy i musztardę.
2. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
3. Upieczone pulpeciki polej sosem. Podawaj z ziemniakami i dżemem z borówki czerwonej lub ulubioną surówką.

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij