Znaleziono 0 artykułów
30.11.2023

Hotel Barrière Fouquet’s: Skrawek Paryża w Nowym Jorku

30.11.2023
Fot. Materiały prasowe

Z jednej strony rzeka Hudson i rozpościerające się w oddali New Jersey, z drugiej mozaika nowojorskich drapaczy chmur. A w środku? Paryż! Francuska grupa Barrière otworzyła Fouquets, pierwszy hotel w Stanach Zjednoczonych będący ukłonem w kierunku lʼart de vivre à la française.

Przypominające kadry z filmów „Panienki z Rochefort” czy „Parasolki z Cherbourga” wnętrza hotelu Barrière Fouquets łączą uroki paryskiego savoir vivreʼu ze swobodną atmosferą nowojorskiej dzielnicy. Za wygląd zainspirowanych art déco wnętrz odpowiada uznany szwedzko-amerykański projektant – Martin Brudnizki. Rozłożone na ośmiu piętrach 97 pokoi wypełniono pudrowym różem, złotymi elementami, dobrze znanym z paryskich kawiarni marmurem i specjalnie stworzonymi dla hotelu przez firmę Schumacher Hospitality tapetami toile de Jouy ze scenkami rodzajowymi nawiązującymi do obu kultur: francuskiej i amerykańskiej. Oryginalne, zaprojektowane w 1760 roku przez Christophea-Philippea Oberkampfa, odwołujące się do wersalskich obyczajów dworskich z czasów Marii Antoniny, w wydaniu Barrière Fouquets nabrały nowoczesności. 

Fot. Materiały prasowe

Brasserie Fouquets wygląda jak restauracja z Pól Elizejskich

Przemyślany dizajn nie jest jedynym elementem, będącym ukłonem w stronę francuskiej kultury. Brasserie Fouquets to restauracja niczym przeniesiona z Pól Elizejskich, gdzie od 1899 roku mieści się jej pierwowzór w tamtejszym hotelu tej luksusowej sieci. Nawet fotele zostały obite aksamitem w tym samym czerwonym odcieniu. Za stronę kulinarną odpowiada Pierre Gagnaire. Uhonorowany trzema gwiazdkami Michelin szef kuchni odświeża i unowocześnia tradycyjne francuskie potrawy, jak zupa cebulowa, ślimaki po burgundzku w pietruszce i czosnku, aromatyczny ratatouille, tatar wołowy z frytkami coin de rue czy tradycyjny deser mille-feuille – ciastko z kremem, którego historia sięga 1733 roku. W menu są również nowojorskie akcenty, jak klasyczny cheeseburger podawany z amerykańskim serem. 

Fot. Materiały prasowe

Cały tekst znajdziecie w nowym wydaniu „Vogue Polska Leaders”. Do kupienia w salonach prasowych, online z wygodną dostawą do domu oraz w formie e-wydania.

Kara Becker
Proszę czekać..
Zamknij