Znaleziono 0 artykułów
07.08.2018

Miss Mellow - królestwo popcornu i pianek

(Fot. Grześ Czaplicki|Bulletproof Warsaw)

Kilka lat temu stworzyli Supersalon, czyli wyjątkowe miejsce z wyselekcjonowanymi książkami i magazynami, teraz Ala Gabillaud i Krzysztof Kowalski ruszają z cukiernią. Miss Mellow to najsłodszy nowy adres na mapie Warszawy.

Zdrowe słodycze? To chyba nie dla mnie – uśmiecha się Ala Gabillaud, która razem z Krzysztofem Kowalskim stworzyła Miss Mellow. Do niedawna ich fantazyjne desery można było znaleźć na Targu Śniadaniowym i Nocnym Markecie. W lipcu otworzyli własne miejsce w centrum Warszawy, które nazywają „barem kawowym”. Ta przestrzeń jest zbyt kameralna, żeby uznać ją na kawiarnię, w której przesiaduje się godzinami, ale też zbyt ciekawa, żeby po zakupach klienci po prostu z niej wychodzili. Tu można wypić kawę, zjeść szybkie śniadanie na słodko albo po prostu wpatrywać się w hipnotyzujące rzędy ptysi, tartaletek, brioszek i słoików ze słonym karmelem.

(Fot. Grześ Czaplicki|Bulletproof Warsaw)

Smaki z dzieciństwa

Wyszliśmy od fascynacji amerykańskimi snackami i wypiekami – popcornem i piankami, ciatkami brownie czy cookiesami. To był nasz pomysł na uchwycenie festiwalowej atmosfery targów, na których zaczęliśmy się wystawiać – mówi Krzysztof. Nostalgię z lat 90. unowocześnili świadomym slowfoodowym podejściem. Jedzenie ma być prawdziwe - bez konserwantów i chemicznych barwników. Właściciele Miss Mellow podkreślają, że biały cukier używany rozsądnie jest zdrowszy od słodzików i  syropu glukozo-fruktozowego. 

– Zależało nam na tym, żeby nasze słodkości powstawały bez sztucznych dodatków. Wszystko, łącznie z pieczywem na tosty, dżemami i syropami do napojów, wytwarzamy sami. Wolimy wiedzieć, co jest w środku – dodaje Kowalski. W tym duchu powstały ich sody robione na bazie własnych sezonowych syropów, popcorn z polewą czekoladową, czy  znak rozpoznawczy, czyli różowo-białe pianki, które potrafią przybierać najbardziej zaskakujące formy, jak choćby tortu weselnego zrobionego na zamówienie najwierniejszych klientów.

(Fot. Grześ Czaplicki|Bulletproof Warsaw)
(Fot. Grześ Czaplicki|Bulletproof Warsaw)

W pewnym momencie poczułam, że muszę wprowadzić do oferty coś swojego, bardziej klasycznego. Polsko-francuski trop był dla mnie naturalny, bo na takich deserach się wychowałam – dodaje Ala, która urodziła się we Francji. Kontynuuje teraz tradycje rodzinne piekarnicze. Popisowy deser Ali to crème caramel. – To flan waniliowy z karmelem na dole. Taką porcję potem się odwraca. Uwielbiam patrzeć, jak karmel rozlewa się po talerzu! – opowiada Gabillaud, ale z równym entuzjazmem wylicza polskie przeboje. – Teraz mamy jagodzianki i kokosanki, a za moment startujemy z pączkowym popupem. Przez jeden dzień w miesiącu będziemy sprzedawać tylko pączki – mówi. – W autorskiej wersji. Najbliżej im do włoskich bomboloni, czyli  puszystych pączków obtoczonych cukrem. Będziemy nadziewać je naszymi dżemami i kremami – dodaje Krzysztof.

(Fot. Grześ Czaplicki|Bulletproof Warsaw)

Wcinanie na kanapie

Amerykańsko-francuska-polska fuzja smaków doskonale odpowiada ich filozofii łączenia wyrafinowania z popem. – Najbardziej zależy nam chyba na tym, żeby łączyć świat wysokiego cukiernictwa rodem z Francji z komfortem zjedzenia domowego ciasta czy drożdżówki. Tak jak na elegancką tartaletkę mamy czasami ochotę na lody z sosem karmelowym w McDonaldsie, czy ukochaną szarlotkę babci. Chodzi o to, żeby mieszać proste słodycze do wcinania na kanapie z tymi bardziej wyrafinowanymi. Pomiędzy tymi światami czujemy się najlepiej – zauważa Krzysztof. – Nie lubimy też wszechobecnej napinki na dietę albo przaśnej elegancji, którą coraz częściej obserwujemy. Wszystko jest dla ludzi! Czasami trzeba się trochę rozpieścić – dodaje Ala.

Koncepcja łączenia smaków czytelna jest też we wnętrzu, które zaprojektowali sami. – Chodziły nam po głowie różne rzeczy. Trochę nostalgia za latami 90., trochę bary mleczne, a trochę kawiarnia Hortexu, do której chodziłem z rodzicami na galaretki, gdy przyjeżdżaliśmy w dzieciństwie na wycieczki do Warszawy. Akcenty z nowojorskich spelun, ale także japońskich barów kawowych kissaten – mówi Krzysztof, a Ala dodaje: – W Mozaice byliśmy z naszym fornirem sprawdzać odcień bejcy. Miał to być głęboki, karmelowy brąz. To właśnie z fornirów jesteśmy chyba najbardziej dumni. A ręcznie robione, kwadratowe białe kafelki znaleźliśmy zapomniane w hurtowni. Nikt ich nie chciał kupić, bo teraz jest moda na duże płytki. Czekały na nas!

(Fot. Grześ Czaplicki|Bulletproof Warsaw)

Czarną podłogę z jasnym nakrapianiem malowali sami, wspomagając się tutorialem z YouTube'a. Retro plafony znaleźli w internecie i sprowadzili z Radomia. Zostawili ozdobną kratę z lat 80. 

Miss Mellow jest świeżo otwartym miejscem pośród zasiedziałych lokali, ale doskonale wpisuje się w nastrój ulicy Wilczej. Eksperymentuje, ale nie ma w tym nic z arogancji. Została więc szybko zaakceptowana przez lokalnych mieszkańców. – W prowadzeniu cukierni najfajniejsze jest to, że na kawę i ciastko można przychodzić codziennie. Działamy od dwóch tygodni i mamy już stałych klientów, którzy pojawiają się o tej samej porze  – mówi Krzysztof.

(Fot. Grześ Czaplicki|Bulletproof Warsaw)

Może przyciągają ich też magazyny przyniesione z Supersalonu. Selekcję ulubionych tytułów „do kawy” można znaleźć na specjalnym stojaku w rogu.– Nie wiem, co mają ze sobą wspólnego magazyny i ciastka. Chyba tylko tyle, że czytając, świetnie się je – uśmiecha się Ala. Offline, rzemiosło i twórczy powrót do tradycji to wspólne wartości, które łączą dwa, jak się okazuje nie tak odległe, światy.

 

Basia Czyżewska
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę