Znaleziono 0 artykułów
06.11.2020

Najlepsze bary świata

The Connaught (Fot. materiały prasowe)

Gdy znowu będzie można chodzić po barach, wybierzcie się najpierw do londyńskiego The Connaught, wybranego na światowego lidera w rankingu World’s 50 Best Bars.

Lista World’s 50 Best Bars to jeden z najbardziej prestiżowych rankingów w świecie gastronomii. Określany jako młodsza siostra zestawienia 50 World’s Best Restaurants, ranking wyróżnia 50 najlepszych barów na świecie. Lista powstaje na podstawie głosów przekazywanych przez członków akademii konkursowej, w skład której wchodzą barmani, dziennikarze, eksperci branży, koneserzy i bywalcy barów.

Jak przyznali organizatorzy, to czy publikacja listy w tak trudnym dla branży roku ma rację bytu, było przedmiotem długich dyskusji. – Nie ma zakątka na świecie, który nie byłby dotknięty pandemią. I choć wydaje się, że najgorsze mamy już za sobą, jeszcze przez lata będziemy się z tego otrząsnąć – mówił Mark Sanson, redaktor portalu 50 Best. Zdecydowano się na przeprowadzenie wirtualnej ceremonii w geście wsparcia dla barów, które szukają nowych sposobów funkcjonowania w nietypowych warunkach i nieprzerwanie starają się dostarczyć gościom najwyższej jakości koktajle.

Maybe Sammy /(Fot. materiały prasowe)

Triumfatorem tegorocznego zestawienia został bar The Connaught, mieszczący się w butikowym hotelu o tej samej nazwie w londyńskiej dzielnicy Mayfair. Działający od 12 lat, któremu przewodzi Agostino Perrone, wystrojem odwołuje się do kubizmu. Specjalnością zakładu jest „wózek martini” , umożliwiający przyrządzenie ikonicznego koktajlu w spersonalizowanych wariacjach przy stoliku gości.

Druga lokatę w rankingu zajął bar Dante z Nowego Jorku, słynący z fenomenalnego aperitivo, a pozycję numer trzy  – ateński The Clumsies. Najwyżej notowanym debiutem na liście World’s 50 Best Bars okazał się Tayēr + Elementary, także z Londynu, który zajął piąte miejsce.

Tayer Elementary (Fot. materiały prasowe)
Tayer Elementary (Fot. materiały prasowe)

Nagrodę One to Watch dla baru, o którym wkrótce będzie głośno, otrzymał Galaxy Bar z Dubaju, zarządzany przez Krystiana Hordejuka. Nagroda dla „legendy listy”, czyli baru, który pojawiał się w zestawieniu najczęściej, trafiła do tokijskiego High Five. Specjalne wyróżnienie dla lokalu szczególnie zwracającego uwagę za ekologię przyznano Alquimico z kolumbijskiej Cartageny. Bar zajmuje aż trzy piętra, a każde oferuje gościom inne menu: na pierwszym można spróbować koktajli zbudowanych na bazie lokalnych składników, na drugim klasyków w interpretacji barmanów Alquimico, a na trzecim – koktajli inspirowanych 10 zagrożonym gatunkom kolumbijskiej fauny i flory. Tytuł „mistrzów gościnności” otrzymało z kolei trio stojące za barem Maybe Sammy z Sydney, którego wnętrze nawiązuje do amerykańskich barów z lat 60. XX wieku. Jednym z flagowych koktajli maybe Sammy jest mix whiskey, yuzu, ekstraktu z borowików i dymu palo santo. Najlepszym nowym otwarciem sezonu ochrzczono Kwānt z Londynu, prowadzony przez Erika Lorincza. Do przygotowania koktajli Lorincz używa szerokiej selekcji alkoholi, które kolekcjonuje od kilkunastu lat, oraz zaskakujących składników.

Galaxy Bar (Fot. materiały prasowe)

 

 

 

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę